Ga naar de inhoud

Nieuwe skeelerroute in Ham is voorsmaakje van meer skateplezier

 vr 21 april 2023 11:52
Inlineskaten is een mooi alternatief voor buitensporten als fietsen en lopen.

Afgelopen zondag werd de skeelerroute in het Limburgse Ham geopend. Het is pas de derde permanent bewegwijzerde route in Vlaanderen, maar zeker niet de laatste. Sport Vlaanderen plant dit jaar nog meer dan 500 km aan skeelerpaden.

Skeeleren of inlineskaten kent sinds de coronapandemie een enorme boost. De vraag naar veilige en goed berijdbare routes groeit dan ook sterk. Na de routes in Hasselt en Genk kunnen liefhebbers nu dus ook in Ham terecht.

Investeren in inline-infrastructuur

Ook Vlaams minister van Sport Ben Weyts ziet de voordelen van skeelerroutes: "Ze zijn een prima investering om Vlamingen aan het sporten en bewegen te krijgen."

 

"Het is laagdrempelig en een ideale manier om aan je conditie te werken. Bovendien is het een sport die je buiten beoefent, perfect geschikt voor wie tijdens de lente- en zomermaanden actief wil zijn.”

Inlineskaten is laagdrempelig en een ideale manier om aan je conditie te werken.

Ben Weyts, Vlaams minister van Sport
De skeelerroute in Genk, die in 2021 opende.

Verbinding met Beringen

De nieuwe route is het resultaat van een samenwerking tussen Sport Vlaanderen, de gemeente Ham en een aantal gepassioneerde skeeleraars.

 

Liefhebbers kunnen kiezen uit drie lussen van 6 tot 17 km. Ze hebben daarbij geen kaart of gps nodig, want duidelijk zichtbare pijltjes wijzen de weg. 

 

En er zit nog meer in de pijplijn, zegt Tom Naômé van Sport Vlaanderen: “Op 24 juni opent de route in Beringen, die skeeleraars onder meer langs de vroegere mijnsite Be-Mine leidt."

 

"Die lussen verbinden we dan ook met de route in Ham. Samen staat dat garant voor 54 km aaneengesloten skeelerplezier.” 

Duidelijk aangegeven pijltjes wijzen de weg.

Midwest marathon

Als alles op wieltjes loopt opent op 10 juni ook de eerste bewegwijzerde skeelerroute in West-Vlaanderen. “En niet zomaar eentje”, zegt collega Jesse Clarysse.

 

“In de regio Midwest is er samen met de club iSkate en alle lokale besturen een heus marathonnetwerk uitgetekend. In totaal telt het netwerk meer dan 450 km aan routes, verdeeld over 37 lussen in 16 gemeenten."

 

"De West-Vlaamse skeeleraarster Sandrine Tas, die in 2022 nog als schaatsster deelnam aan de Olympische Winterspelen, zet haar schouders onder dit project. Zij hoopt samen met ons om de skeelersport zo een flinke boost te geven."