Ga naar de inhoud

Thibau Nys door de ogen van zijn ploeg: na de onverhoopte blitzstart, straks de ultieme test?

 di 13 juni 2023 11:41
Thibau Nys 2 weken geleden in Noorwegen.
Thibau Nys 2 weken geleden in Noorwegen.

Eén keer kan toeval zijn, twee keer niet. Thibau Nys (20) boekte vorige week op indrukwekkende wijze zijn eerste profzeges. En dat is - ondanks zijn voorgeschiedenis en achternaam - toch een opvallende vaststelling. Volgt over enkele dagen de ultieme bevestiging? Een blik door de ogen van zijn ploeg. 

"Get used to it, I'll be here for a while."

 

Het tekstje bij zijn zegefoto in de GP Gippingen zegt veel.

 

Thibau Nys is er en zal niet snel meer verdwijnen. Het klinkt eigenlijk een beetje vreemd, want voor de gemiddelde Vlaamse wielerfan is hij er altijd al geweest. Als snotneus in het spoor van zijn vader op de cross en dan zelf sprekend met de pedalen in de jeugdcategorieën.

En toch was de voorbije week nog net iets anders.

 

Nys - nog altijd maar 20 - sprintte in Zwitserland namelijk gevestigde winnaars als Marc Hirschi en Pello Bilbao los uit het wiel. Straf.

 

Ook bij zijn ploeg Trek-Segafredo, waar Nys zijn eerste volwaardige profseizoen beleeft, staan ze ervan te kijken.

 

"We hadden niet gedacht dat Thibau het al op zo'n korte termijn zou laten zien in dit soort koersen", geeft ploegleider Steven de Jongh toe. "Dat is alleen maar leuk."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Uitstekende attitude

En wat verklaart dan de blitzstart van Nys bij de grote jongens?

 

"Natuurlijk druipt het talent af van Thibau", aldus De Jongh.

 

"Maar het grote verschil is dat hij het ook kan benutten. Veel talenten breken nooit door omdat ze niet met een bepaalde druk om kunnen gaan, maar Thibau heeft daar geen last van."

 

"Hij geeft iedereen het gevoel dat hij het af kan maken. En dus wordt voor 100% zijn kaart getrokken, zonder dat iemand zich daar vragen bij stelt."

 

Minstens even belangrijk voor De Jongh: de attitude van Nys bij winst én verlies.
 

"Je ziet dat Thibau een uitstekende opvoeding heeft gehad. Hier is geen kampioen binnengekomen met ego-trekjes, maar iemand die midden in de ploeg staat. Hij toont zich steeds dankbaar naar alle ploegmaats en de stafleden, dat is fijn om te zien.

 

Ook ploegmaat Otto Vergaerde ervaart Nys als een "ontspannen en spontane gast", die bovendien een interessant profiel heeft.

 

"Hij is relatief snel maar toch licht. Als je dan op lastige parcoursen kunt overleven... De ploeg pakt het ook slim aan door hem uit te spelen waar hij direct kan scoren. In Romandië pakte Thibau meteen een goeie flow door eens tweede te worden."

Als je in elke ronde een koers kunt winnen, ben je goed bezig.

Otto Vergaerde

De veelzijdigheid van Nys doet natuurlijk wel de vraag rijzen in wat soort koersen hij in de toekomst het beste zal renderen.

Bij Trek-Segafredo willen ze het talent evenwel niet te snel in een hokje duwen.

 

"Hij zal dat zelf wel ontdekken", knikt Vergaerde. "Wie weet mag Thibau volgend seizoen al eens een klassieker meepikken om te kijken hoe ver hij daar geraakt. Al is er ook niks verkeerd met de huidige aanpak, hé. Als je in elke ronde een koers kunt winnen, ben je goed bezig."

 

De Jongh laat zelfs een voorzichtig ballonnetje op over een grote ronde: "Na het seizoen moeten we samenzitten met Thibau over de toekomstplannen. Als hij denkt dat het een goed moment is om een grote ronde te rijden, moeten we straks kijken welke." 

Steven de Jongh
Ploegleider Steven de Jongh: "Het talent druipt eraf bij Thibau Nys."

Test in de Ronde van België

De kans is groot dat later deze week opnieuw een uitstekende indicator volgt.

 

Dan rijdt Nys de Ronde van België en kan hij zich op interessant terrein meten met ene Mathieu van der Poel.

 

"Daar meedoen voor een zege zou heel mooi zijn", weet De Jongh. "Ik vermoed dat het lastig wordt tegen Van der Poel, maar je weet nooit wat er onderweg gebeurt. Bovendien gaan we Thibau ook geen druk opleggen door te zeggen dat hij moét winnen. Een derde plaats kan ook al leuk zijn."

 

"Maar ik denk dat Thibau toch in de buurt zal komen", grijnst Vergaerde. "Zeker bergop. Tegen een goeie Mathieu is dat voor iedereen moeilijk, maar waarom zou het niet kunnen? Alpecin-Deceuninck start met een monsterploeg, maar ook wij gaan met een sterk team."

 

Dat belooft.

Thibau Nys
Thibau Nys maakt zich op voor de Ronde van België.
Gerelateerd:
Baloise Belgium Tour
ritdatumstart - finishtype rittotaalwinnaarleider
1
14/06 Scherpenheuvel - Scherpenheuvel
162,8 km
Jasper Philipsen
Jasper Philipsen
2
15/06 Merelbeke - Knokke-Heist
175,7 km
Fabio Jakobsen
Fabio Jakobsen
3
16/06 Beveren - Beveren
15,2 km
Søren Wærenskjold
Mathieu van der Poel
4
17/06 Durbuy - Durbuy
172,6 km
Mathieu van der Poel
Mathieu van der Poel
5
18/06 Brussel - Brussel
194,8 km
Fabio Jakobsen
Mathieu van der Poel