Ga naar de inhoud

Erling Haaland nu ook door Premier League uitgeroepen tot Speler van het Jaar

 za 27 mei 2023 12:57
Haaland kende een weergaloos debuutseizoen in Engeland.

Erling Haaland is zoals verwacht uitgeroepen tot Premier League Player of the Year. De Noor leidde City met 36 goals en 8 assists naar een nieuwe landstitel en was in de Champions League ook al goed voor 12 doelpunten. Ook Kevin De Bruyne was genomineerd, maar hij grijpt naast een derde POTY-trofee.

Haaland volgt Kevin De Bruyne op, die de prijs al twee keer won, vorig jaar en in 2020. De Noor haalde het van De Bruyne zelf, Arsenal-spelers Martin Odegaard en Bukayo Saka, Harry Kane (Tottenham), Marcus Rashford (Manchester United) en Kieran Trippier (Newcastle).    

 

Het 22-jarige Noorse fenomeen scoorde in zijn eerste seizoen in 35 competitiewedstrijden voor Manchester City maar liefst 36 keer en gaf acht assists. Daarmee verbrak de aanvaller in zijn eerste seizoen in de Premier League meteen het doelpuntenrecord.

 

Voor deze award, die sinds 1995 uitgereikt wordt, kunnen fans hun stem uitbrengen op de website van de Premier League. Daarnaast is er nog een panel van experten en behoren ook de twintig aanvoerders van de Premier League-teams tot de stemgerechtigden.

In de voetsporen van Hazard en Kompany

Naast de trofeeën van de spelersvakbond PFA en de schrijvende pers FWA is het zowat de belangrijkste onderscheiding van het seizoen. Haaland won twee weken geleden al de trofee van de FWA-speler van het jaar, de trofee van de spelersvakbond wordt pas eind augustus uitgereikt. Voor die trofee zijn exact dezelfde spelers genomineerd.   


Naast De Bruyne staan ook Eden Hazard (in 2015, bij Chelsea) en Vincent Kompany (in 2012, bij Manchester City) op de erelijst van beste speler van het seizoen. De Bruyne deelt het record met de Fransman Thierry Henry (2004, 2006), de Portugees Cristiano Ronaldo (2007, 2008) en de Serviër Nemanja Vidic (2009, 2011).


Doordat ook de Portugese verdediger Ruben Dias van de Citizens in 2021 de prijs in ontvangst mocht nemen, gaat de trofee voor het vierde opeenvolgende seizoen naar een speler van Manchester City.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Gerelateerd: