Ga naar de inhoud

Morocco Desert Challenge: grootste na Dakar, 97 Belgen én verplichte stop aan sandwichbar

 zo 23 april 2023 00:07

Vandaag begint in Agadir de Morocco Desert Challenge. Dat is na de Dakar de grootste rally-raid ter wereld. Zo’n duizend deelnemers (assistentiewagens inbegrepen) zullen de volgende 8 dagen de woestijn van Marokko onveilig maken. Ze komen van overal: van Australië tot Senegal, van Brazilië tot de Verenigde Staten, van Mexico tot Japan. En 97 Belgen.

Enkel in de Dakar-rally zijn er meer deelnemers. Bij de vrachtwagens is de MDC, de afkorting van de race, nu zelfs al de grootste.

Er zijn 8 etappes van telkens zowat 300 tot 450 kilometer. De organisator is een Belg, Limburger Gert Duson. Hij organiseert ook de Tunisia Desert Challenge.

Duson wil het voor de deelnemers ook enigszins comfortabel maken. Halverwege de etappe moet elke deelnemer 20 minuten stoppen aan de sandwichbar. En elke avond wordt er in het bivak prima eten voorzien.

Elke dag zoeken de woestijnratten hun weg langs "waypoints", punten waar ze verplicht moeten doorkomen. Die kan je enkel bereiken via het roadbook dat de organisatie opstelt.

Maar de omstandigheden in de woestijn en de duinen veranderen zowat dagelijks. Dus moet er ook gecontroleerd worden of het roadbook nog actueel is. Dat is een taak voor Fabian Lurquin, de corijder van rallylegende Sébastien Loeb.

(lees voort onder filmpje)

Dakar-legende Peterhansel als leraar voor motards

Vandaag beginnen de deelnemers aan hun proloog in Agadir. Die zal de startvolgorde voor de volgende dag bepalen. In totaal zullen ze 3.000 kilometer door het gevarieerde landschap van Marokko rijden.

Er zijn competities voor motoren, side-by-side vehicles (SSV), auto’s, buggy’s en vrachtwagens. De opvallendste naam op de startlijst is die van Stéphane Peterhansel, de 14-voudige winnaar van de Dakar-rally.

Hij komt, weliswaar buiten competitie, aan de start met een Yamaha en hij gaat motards het vak leren die het avontuur aangaan met de steun van Yamaha.

Er doen 97 Belgen mee in competitie: 5 motards, 31 bij de SSV’s, 53 bij auto’s en buggy’s en 15 bij de vrachtwagens.

De deelnemers rijden van west naar oost zonder verbindingskilometers. Waar ze aankomen, start ’s anderdaags de volgende etappe. De finish ligt op 30 april in Merzouga, dicht bij de Algerijnse grens.