Ga naar de inhoud

Coach van Bashir Abdi lonkt naar goud in Parijs: "Hij gelooft nu dat hij wereldtop is"

 ma 17 april 2023 06:23
Wervelwind Bashir Abdi in Rotterdam.

Bashir Abdi (34) heeft in Rotterdam nog eens bewezen dat hij tot de fine fleur behoort op de marathon. Coach Gary Lough zag dat een Europees record niet mogelijk was door de mindere omstandigheden in Nederland en kijkt met vertrouwen naar de Spelen van Parijs in 2024.

Bashir Abdi bleef 11 seconden boven zijn Europees record, maar coach Gary Lough was al bij al tevreden. Al heersten er uiteraard gemengde gevoelens.

 

"Hij had de vorm om veel sneller te lopen, maar anderzijds heb ik hem net voor de start nog gezegd dat de zege het belangrijkste was", vertelde Lough na afloop. 

 

"Zijn vorm is beter dan ooit en het zou mij niet verbaasd hebben als hij hier véél sneller gelopen had, maar de omstandigheden waren nu eenmaal veel minder dan de voorbije jaren."

Olympisch goud is niet buiten bereik.

Gary Lough, coach van Bashir Abdi

Het is een flinke opsteker richting de Spelen in Parijs. Het traject naar de Franse hoofdstad is ook al uitgestippeld.

 

"Nu gaat hij even herstellen en dan zal hij toewerken naar een najaarsmarathon", aldus de Britse trainer. "Eerst blijft hij even in België, daarna gaan we in Font Romeu trainen in de Pyreneeën."

 

"Nadien zal de focus heel snel op Parijs komen te liggen. Olympisch goud is niet buiten bereik."

 

"Het parcours wordt heel uitdagend met al die heuvels, maar Bashir heeft met medailles in Tokio en Eugene al bewezen dat hij een kampioenschapsloper is."

"Bashir gelooft nu dat hij bij de wereldtop hoort"

Eliud Kipchoge (38) is nog altijd de referentie op de marathon. "Hij barst van het zelfvertrouwen", zegt de coach van Abdi over de Keniaan. "Bij Bashir ontwikkelt zich dat nog."

 

"Eliud is een van de meest gefocuste mensen die ik al heb ontmoet. Hij zit nog op een ander niveau, maar we dichten de kloof."

 

Dat zelfvertrouwen is misschien nog een werkpuntje voor Abdi. "Resultaten helpen daar natuurlijk bij, maar hij gelooft nu dat hij bij de wereldtop hoort."

 

"Tijdens wedstrijden zie je wel nog altijd dat hij twijfelt. Ook vandaag (gisteren) zat hij veel op zijn horloge te kijken, in plaats van op zijn lichaam te vertrouwen."

Gerelateerd: