Bureaucratie op de Belgische voetbalvelden. Het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS) zal vrijdag het dossier over de gestaakte wedstrijd tussen Charleroi en KV Mechelen behandelen. Volgens de Disciplinaire Raad van het Profvoetbal (DRP) werd daarbij een procedurefout gemaakt. Herspelen of niet herspelen? Hieronder alles wat u moet weten over de procedureslag.
Het incident
Even terug naar de befaamde wedstrijd tussen Charleroi en KV Mechelen op 12 november.
De thuisfans gooiden toen massaal tennisballen en vuurwerk op het veld. De spelers werden naar binnen gestuurd, maar mochten na een periode in de catacomben uiteindelijk opnieuw het veld op.
In het stadion werd omgeroepen dat het minste incident zou zorgen voor het definitief staken van de match. Een onverlaat gooide even later gewoon opnieuw met een vuurpijl en scheidsrechter Boterberg floot af.
De wedstrijd werd wel stopgezet, maar op een laatste - definitief - fluitsignaal wachten de betrokkenen nog steeds.
De procedureslag
Stap 1: Het DRP oordeelde drie maanden later (op 17 maart) dat de beslissing van Boterberg - om de wedstrijd af te fluiten - niet conform de regels gebeurde.
De scheidsrechter, de aanwezige politie en het veiligheidsteam legden die dag naar eigen zeggen te veel macht bij de supporters. Volgens de Raad was er geen gevaar voor de veiligheid op het moment dat de wedstrijd afgefloten werd, wat een procedurefout betekende.
Stap 2: Zowel het Bondsparket als Mechelen ging meteen in beroep tegen die beslissing en trok samen naar het BAS, dat vandaag zetelt over de klacht.
Concreet zal het BAS alleen "procedureel" oordelen over de beslissing van de DRP om de wedstrijd te laten herspelen. Het Hof zal onder meer nagaan of die volgens de regels genomen werd en of de Raad de bevoegdheid wel had om die te nemen.
Als het BAS oordeelt dat de DRP bij die beslissing zelf een procedurefout gemaakt heeft, zal die vernietigd moeten worden.
Belangrijk: het BAS oordeelt niet meteen, hun besluit volgt "zo snel mogelijk". Een oordeel van het BAS is wel definitief, daarna stopt de procedureslag en is geen beroep meer mogelijk.
Ter info: Naast de twee betrokken ploegen zullen ook Anderlecht, OH Leuven, Westerlo en Cercle Brugge plaatsnemen aan tafel als belanghebbenden. De drie punten zijn immers cruciaal in de strijd om de Europe play-offs, waarvoor de vier ingetekende clubs vechten. Deelnemen aan het debat is hen evenwel niet toegestaan, ze kunnen enkel waarnemen.
Het precedent
Het is moeilijk om in te schatten wat het BAS zal besluiten, net vanwege het procedurele karakter van het hof.
In het recente verleden kwam Mechelen al eens voor het BAS, al was het beroep dan niet aangetekend door de Kakkers. Toen werd beslist dat KVM een wedstrijd tegen OH Leuven niet op een latere datum mocht herspelen. Mechelen was niet opgedaagd wegens te weinig covid-vrije spelers en kloeg over discriminerende reglementen.
De DRP-beslissing (ook aan zet toen) daarover was gemaakt buiten de bevoegdheid van die Raad, en dus nietig. Drie punten voor OH Leuven. Het hof nam toen vier dagen, waaronder twee weekenddagen, om te beslissen.
De gevolgen
Scenario 1: Als het BAS de beslissing van de DRP nietig zou verklaren, zou dat de forfaitnederlaag van Charleroi en drie punten voor KV Mechelen betekenen.
In het klassement zouden er dan niet al te veel verschuivingen plaatsvinden. KV Mechelen blijft met een extra driepunter gewoon op de 13e plaats staan.
Scenario 2: Als het BAS de beslissing van de DRP volgt - omdat alles volgens de regels verliep, zal een datum bepaald moeten worden voor het - achter gesloten deuren - herspelen van de volledige (!) wedstrijd.
Als Charleroi in die wedstrijd uiteindelijk nog punten zou sprokkelen, maakt het wél een cruciale sprong in het klassement. Met drie punten extra springt het over Anderlecht naar de achtste plaats en met een puntje extra komt het op gelijke hoogte met de Brusselaars.
Wat een ferme verandering in de strijd om de Europe play-offs zou betekenen.