BAS geeft OHL gelijk: KV Mechelen krijgt dan toch forfaitnederlaag aangesmeerd

Door de forfaitnederlaag lijkt KV Mechelen definitief uitgeteld voor de top 4.

Bijna twee maanden na datum is er dan toch duidelijkheid over de wedstrijd OHL - KV Mechelen. Het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS) heeft KV Mechelen alsnog een forfaitnederlaag toegekend. KVM gaf in januari verstek voor de partij na een corona-uitbraak.

Het draait allemaal om de wedstrijd OHL - KV Mechelen, die op 15 januari voorzien was maar niet doorging. Malinwa zakte toen niet af naar Den Dreef omdat twee van zijn doelmannen besmet waren met het coronavirus. 

 

Het reglement stelde echter dat het moet gaan om de keeper met de meeste speelminuten dit seizoen en over doelmannen die behoren tot de zogeheten SSL-A-lijst van de ploeg in kwestie. 

 

Aan de eerste voorwaarde werd met Gaetan Coucke voldaan, aan de tweede met Maxime Wenssens dan weer niet. Op grond daarvan werd de vraag tot uitstel geweigerd, waarop KVM niet opdaagde.    

 

De Disciplinaire Raad voor het Profvoetbal besliste nadien dat het duel een nieuwe datum zou krijgen en dus ingehaald zou worden. Een beslissing die niet overal op evenveel begrip kon rekenen.

 

OHL trok hierop naar het BAS om de beslissing aan te vechten. Met succes, blijkt vandaag. "De club was van mening dat KV Mechelen, door niet op te dagen voor de wedstrijd, het recht in eigen handen genomen heeft", schrijft OHL op zijn website.

 

"Een forfaitnederlaag was de enige mogelijke uitkomst. Deze beslissing is een belangrijk precedent in de sport", klinkt het.

 

Mechelen reageerde op sociale media kort op de uitspraak. "We nemen akte van de beslissing van het BAS. We hadden onze kansen liever sportief verdedigd."

 

KVM mag zo, na het gelijkspel in Sint-Truiden van afgelopen weekend, de Champions' Play-offs stilaan uit zijn hoofd zetten. De kloof met de vierde plaats van Anderlecht bedraagt nu vier wedstrijden voor het einde 8 punten.

Een forfaitnederlaag was de enige mogelijke uitkomst. Deze beslissing is een belangrijk precedent in de sport.

OH Leuven

KVM: "We hadden onze kansen liever sportief verdedigd"