Ga naar de inhoud
Jouw ploeg ook aan de start?
rit 17  /  17 - Luik-Bastenaken-Luik
Meld je nu aan met je VRT-profiel, bekijk je resultaat en vergelijk hoe jouw vrienden het doen!
Aanmelden

Sterren voor Ronde van Vlaanderen (v): Niet Vollering, wel Reusser naast Kopecky

 zo 2 april 2023 12:23
De sterren voor de vrouwen.

SD Worx tegen alle andere vrouwen. De Nederlandse formatie beschikt over heel wat kroonjuwelen voor de Ronde van Vlaanderen, maar wie worden de azen in de 20e jubileumeditie? Onze jury wikt en weegt en komt tot dit besluit. 

***

Lotte Kopecky beukte de deur naar de wielerhemel vorig jaar krachtig open en rijdt met rugnummer 1 rond. 

 

Een bisnummer bij de vrouwen is al geleden van Mirjam Melchers in 2005-2006, maar Kopecky is alleszins in topvorm en kan haar eindschot als extra wapen achter de hand houden.

 

De Belgische leading lady moet vooral rekenen op voldoende bewegingsvrijheid binnen haar eigen ploeg. 

 

Na Gent-Wevelgem is Marlen Reusser namelijk met stip gestegen op de ladder. Het Zwitserse zakmes is een type van de lange adem en heeft zich na haar solo afgelopen zondag tot 3 sterren-vrouw gekatapulteerd. 

**

De weelde bij SD Worx is ongezien. Met Demi Vollering staat een derde klant te blinken in de etalage. De Nederlandse kan net als ploeggenote Kopecky vorig jaar de dubbel Siena-Oudenaarde realiseren.

 

Dat SD Worx (en voorgangers) het jongte decennium de Ronde enkel in de pare jaren won (2014, 2016, 2018, 2020, 2022), kan misschien een opkikker zijn voor Annemiek van Vleuten.

 

Het seizoensbegin van de wereldkampioene was weinig overtuigend, maar op haar 40e weet ze goed genoeg hoe ze haar afscheidstournee moet inkleuren. 

 

Van Vleuten kan Vlaanderen en de kasseien uitzwaaien met een knal: ze won de Ronde al in 2011 en 2021 en kan de eerste vrouw worden met een hattrick op de erelijst.

 

De Ronde winnen in de regenboogtrui, Marianne Vos deed het in 2013. De Nederlandse miste het seizoensbegin na een operatie, maar bewees woensdag in Dwars door Vlaanderen dat ze er weer staat, al was ze de jongste jaren geen protagoniste in Vlaanderens Mooiste. 

*

Shirin van Anrooij heeft de switch van het veld naar de weg weer uitstekend verteerd. Op haar 21e zou ze de jongste winnares kunnen worden en als nummer 1 in de Trofeo Binda - de oudste klassieker bij de vrouwen - is dat geenszins uitgesloten.

 

Bij Trek-Segafredo kan ze tips vragen aan Elisa Longo Borghini. Ze won in 2015 als 23-jarig piepkuiken, nog altijd de jongste winnares op de erelijst. De Italiaanse lag lange tijd in de lappenmand na een covidbesmetting en timmert gestaag aan haar terugkeer.

 

Bij DSM koersen ze op een wolk en Pfeiffer Georgi bewees in Brugge-De Panne dat ze klaar is voor het grotere werk.

 

Katarzyna Niewiadoma werd de jongste weken door pech niet beloond voor haar aanvalust, Floortje Mackaij is een van de extra troefkaarten bij een duidelijk versterkt Movistar.

Gerelateerd: