Verbluffende Lotte Kopecky is opnieuw de beste in de Ronde van Vlaanderen

Ronde van Vlaanderen vrouwen
wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 158 km
location 13:30: Oudenaarde - 17:30: Oudenaarde
trophy Lotte Kopecky
einde
startfinish
020406080100120140158

  Lotte Kopecky (SD Worx) heeft voor het 2e jaar op een rij de Ronde van Vlaanderen gewonnen, niet in de sprint deze keer maar na een indrukwekkende solo. Met 2 zeges wordt ze meteen mederecordhouder in de Ronde.

  De 20e Ronde van Vlaanderen (v) in een notendop:

  • Winnares van de dag: Lotte Kopecky (SD Worx) bewijst nog maar eens dat ze het ook solo kan. Vorig jaar won ze de Ronde van Vlaanderen nog in de sprint, dit jaar doet ze het net zoals in de Omloop Het Nieuwsblad met een lange aanval. Op de Oude Kwaremont neemt Kopecky definitief afscheid van Persico en stoomt door naar Oudenaarde.
   
  • Ploeg van de dag: SD Worx pakt alles wat er te pakken valt dit voorjaar. Ook vandaag was de Nederlandse formatie weer overal in de finale. Eerst hadden ze Kopecky, Wiebes en Reusser in de vuurlinie, daarna controleerden ze de achtervolging met Vollering en de vooraan weggezakte Reusser. Met als resultaat een nieuw 1-2'tje in het voorjaar: Vollering won de sprint om plek 2.
   
  • Sleutelmoment: Op de Koppenberg moet zowat het hele peloton voet aan grond zetten. Daardoor valt heel de koers in stukken en brokken met vooraan een overtal van 3 op 4 rensters voor SD Worx. Dat soort luxepositie moet je de ploeg van Kopecky niet geven natuurlijk. 

  Koppenberg breekt de koers open

  Het was wachten tot de tweede heuvelzone om echt over koers te spreken in deze 20e Ronde van Vlaanderen voor vrouwen. 

   

  Daarvoor was het tempo eerder gezapig te noemen, tot dat met één ruk de hoogte in schoot richting de Koppenberg.

   

  Nog voor het peloton goed en wel aan die Koppenberg begon, was de koers van wereldkampioene Annemiek van Vleuten (Movistar) al voorbij. Zij kwam wat onhandig in het gootje terecht tijdens de sprint naar de voet van de Koppenberg en kwam ten val. 

   

  De beelden die we eerder deze week al zagen bij de verkenning van die Koppenberg bleken profetisch. Zowat het hele peloton moest van de fiets op de steilste stroken. Het zorgde voor een chaotische toestand waar SD Worx handig gebruik van maakte.

   

  Marlen Reusser was samen met Silvia Persico (UAE Team ADQ) zowat de enige die op de fiets kon blijven. Zij kregen het gezelschap van Lotte Kopecky en Lorena Wiebes. Zo doken we de finale in met 3 rensters van SD Worx in de spits van de koers.

  Kopecky rondt opnieuw een straffe solo af

  De Taaienberg bleek de helling teveel voor snelle vrouw Wiebes vooraan. Zo bleven er nog 2 rensters van SD Worx over. 

   

  Dat werd er al snel nog maar eentje toen ook Reusser overboord ging op de Oude Kruisberg. Zo bleef Kopecky nog alleen over met Persico.

   

  Trek-Segafredo nam het heft in handen in de achtergrond, maar onder meer door uitstekend ploegenspel van Demi Vollering in dienst van Kopecky kwam die achtervolging niet echt op stoom. 

   

  Op de Oude Kwaremont plaatste Kopecky haar eerste échte versnelling van de dag en die was meteen fataal voor Persico. 

   

  Een solo van bijna 20 kilometer wachtte op onze landgenote en die rondde ze met verve af. Elke poging tot organisatie in de achtergrond werd teniet gedaan door de ploeggenotes van Kopecky. 

   

  Op een kilometer van de streep durfde ze dan toch te juichen. Voor het 2e jaar op een rij wint Lotte Kopecky de Ronde van Vlaanderen, en hoe! 

   

  Om de dominantie van SD Worx nog wat in de verf te zetten, won Vollering de sprint om de tweede plek. Elisa Longo Borghini (Trek-Segafredo) mocht als derde mee op het podium. 

  Reactie Vollering (2e): "Schitterend dat Lotte dit vol kan houden"

  Een gelukkige Demi Vollering (SD Worx) net na de finish. Met haar eigen 2e plaats én met de winst van ploeggenote Lotte Kopecky. 

   

  "Lotte, wat een beest!", zo sprak haar reactie boekdelen. "Het was echt een hele zware dag vandaag."

   

  Richting de Oude Kwaremont zag het er even naar uit dat Vollering en co weer zouden aansluiten bij Kopecky. Maar dat voorkwam die laatste met een ultieme versnelling. 

   

  "Ze is super sterk. Het was ook haar plan om van daar ergens aan te gaan, maar ze was er al vroeg op uit. Het is schitterend dat ze het zo vol kan houden." 

   

  In de achtervolgende groep legde Vollering samen met Reusser de boel lam. 'Het was best wel zwaar, met de koude die ook in je benen kruipt. Maar het is gelukt, ik ben weer super trots op de meiden", sloot Vollering af.

  Reacties van Wiebes, Van Anrooij en Niewiadoma:

  Uitslag Ronde van Vlaanderen (vrouwen)Uitslag Ronde van Vlaanderen (vrouwen)

  Fase per fase

  1. 17 uur 50. Lotte Kopecky mag juichen na nieuwe winst in de Ronde.

   Lotte Kopecky mag juichen na nieuwe winst in de Ronde

  2. 17 uur 48. Op een dikke 3 minuten komt pechvogel Van Vleuten nog binnen in een grote groep. Zij ging in aanloop naar de Koppenberg tegen de grond en kwam zo nooit in het stuk voor.  Al is het maar de vraag of zij iets aan de dominantie van Lotte Kopecky en SD Worx had kunnen doen.  .
  3. 17 uur 46. Longo Borghini mag nog mee op het podium als 3e. De Italiaanse heeft veel kopwerk verricht in dienst van Van Anrooij, maar heeft dus nog genoeg kruit in de benen voor een eindschot.  .
  4. 17 uur 44. Vollering zet de dominantie van SD Worx nog wat meer in de verf en sprint naar plek 2. Een nieuw 1-2'tje voor de Nederlandse formatie dus!  .
  5. 17 uur 44 match afgelopen
  6. 17 uur 43. Er zal niemand op de foto staan bij Kopecky. De achtervolgende groep is nog niet te zien in de laatste rechte lijn.  .
  7. Laatste km. Met de glimlach rijdt Kopecky onder de rode vod door. Ze balt de vuist en weet dat ze gaat winnen.  . 17 uur 42.
  8. 17 uur 41. Van Anrooij rijdt nu vol op kop in de achtervolgende groep. Longo Borghini wapent haar sprint voor plek 2.  .
  9. 17 uur 40. Wat een nummertje! Ruben Van Gucht.
  10. 17 uur 40. De wind blaast wel degelijk in het nadeel van Kopecky, maar het deert onze landgenote niet. Ze gaat haar solo afronden en haar 2e Ronde-winst op rij boeken.  .
  11. 17 uur 38. En dan te denken dat Kopecky vooral mikt op Parijs-Roubaix van volgende week zaterdag. Wat gaat dat geven?  .
  12. 17 uur 37. Nog 4 kilometer. Met een voorsprong van een dikke 40 seconden kan Kopecky stilaan al aan vieren denken.  Zet SD Worx zijn dominantie nog meer in de verf met een 2e of 3e plaats voor Vollering?  .
  13. 17 uur 35. Laten we dit toch maar niet normaal vinden. Dit gaat niet elk jaar gebeuren. . Ruben Van Gucht.
  14. 17 uur 34. Niewiadoma probeert. De Poolse probeert nog naar een ereplaats te rijden. Vollering doet het goed en springt nog maar eens op het wiel.  .
  15. 17 uur 32. Zelfs Longo Borghini komt een zoveelste keer weer terug uit de achtergrond. Zij kan zich zo ook nog mengen in de strijd om plek 2.  .
  16. 17 uur 30. Ook Labous keert nog terug. Het tempo is volledig weg bij de achtervolgers: Kopecky is op weg naar winst in de Ronde van Vlaanderen!  .
  17. 17 uur 29. Reusser lijkt ook nog terug te keren bij de 4 achtervolgers. Zo kunnen de rensters van SD Worx nog wat meer het ritme breken.  In haar eentje doet Vollering dat ook al voortreffelijk overigens. Niewiadoma probeert er tevergeefs wat vaart in te krijgen.  .
  18. 17 uur 28. Kopecky behoudt mooie voorsprong na de Paterberg.

   Kopecky behoudt mooie voorsprong na de Paterberg

  19. 17 uur 27. Kopecky beukt door. Nog een tijdrit van 13 kilometer staat op het menu van Lotte Kopecky. Exact de afstand die ze ook in de Omloop Het Nieuwsblad al solo wist te overbruggen tot de finish.  Een goed voorteken dat ze ook dit tot een goed einde weet te brengen. Haar voorsprong is alleszins geruststellend: 40 seconden.  .
  20. 17 uur 24. Vollering en Niewiadoma moeten zich dubbel plooien om Van Anrooij bij te houden. Dat lijkt toch net te lukken. Met z'n vieren komen ze boven op de Paterberg.  .