Ga naar de inhoud

Jumbo is na 2024 niet langer hoofdsponsor van ploeg Wout van Aert en schaatsteam

 wo 29 maart 2023 21:08
Wout van Aert en Christophe Laporte
Wout van Aert en Christophe Laporte komen zij aan zij over de streep in Gent-Wevelgem.

Het einde van een megadeal? Jumbo zou zich aan het einde van 2024 terugtrekken als grote geldschieter bij het gelijknamige wieler- en schaatsteam. Dat bevestigt de supermarktketen bij NOS. "We herbekijken onze positionering", reageert de woordvoerder. "Dus ook of ons sponsorbeleid aansluit bij onze visie."

Terwijl wielerploeg Team Jumbo - Visma zijn 20e zege van het seizoen viert in Dwars door Vlaanderen, krijgt het te horen dat de financiële toekomst geen zekerheid is.

 

Supermarktketen Jumbo zou na 2024 zijn rol als hoofdsponsor stopzetten. "Op dit moment kijken we naar onze positionering", laat een woordvoerder weten bij de Nederlandse omroep NOS. 

 

"Daarbij kijken we ook of ons sponsorbeleid nog aansluit bij onze visie en ambities én de behoeftes van onze klant." Een centje bijdragen aan sportploegen zou nog kunnen, maar niet langer als belangrijkste (shirt)sponsor.

 

Zo lijkt een einde te komen aan een megadeal die sinds 2018 de koers geel-zwart kleurt. En daar zit de witwaszaak en het ontslag van grote man Frits van Eerd voor iets tussen.

De heroverweging voelde ik al komen, dus ik maak me geen zorgen.

Richard Plugge, Jumbo-Visma

"Er is wel wat aan de hand, daar", zegt Richard Plugge, algemeen directeur van de wielerploeg. Met "wat", bedoelt de topman van Jumbo-Visma het schandaal dat losbrak in september 2022.

 

Frits, zoon van overleden Karel van Eerd, kwam in opspraak voor witwaspraktijken. De - inmiddels voormalige - grote man van Jumbo verdween in de cel nadat hij ook gelinkt werd met het Amsterdamse misdaadmilieu.

 

Jumbo zelf maakte er snel werk van om zich te distantiëren van Van Eerd. Na een jaar door woelige wateren zet CEO Ton van Veen sinds begin deze maand de lijnen uit. En ondanks zijn grote voorliefde voor de koers, lijkt hij een stap terug te zetten uit de sportwereld.

 

"Al maak ik me nog geen zorgen", blijft Plugge kalm. "De heroverweging voelde ik wel aankomen. We krijgen nog tijd om te bekijken wat het wordt én we hebben genoeg partners die met ons door willen."

 

Wat de toekomst brengt, kan hij niet voorspellen. "Maar als team zijn we de afgelopen jaren de nummer 1 van de wereld geworden. We willen dan ook voort met onze partners."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Verlies van een derde sportbudget

Jumbo is grote geldschieter van "Team Oranje BV". Een overkoepelende organisatie boven drie wieler- en drie schaatsploegen. 


De keten maakt een budget vrij van zo'n 12 miljoen euro. Dat terwijl het totale budget 36 miljoen euro bedraagt.


Het wielerteam van Wout van Aert heeft ook de Noorse softwaregroep Visma als hoofdsponsor en beschikt over 6 co-sponsoren en 10 andere geldschieters.

Gerelateerd: