Ga naar de inhoud
Laporte glipt weg in het slot en wint Dwars door Vlaanderen.

Dwars door Vlaanderen klassement

naamresultaatploeg
1
Christophe Laporte
4:06:20
Jumbo - VismaTJV
2
Oier Lazkano
+15
Movistar TeamMOV
3
Neilson Powless
+15
EF Education - EasyPostEFE
4
Jasper Philipsen
+15
Alpecin - DeceuninckADC
5
Mads Pedersen
+15
Trek - SegafredoTFS
6
Arnaud De Lie
+15
Lotto - DstnyLTD
7
Davide Ballerini
+15
Soudal - Quick-StepSOQ
8
Andrea Pasqualon
+15
Bahrain VictoriousTBV
9
Guillaume Boivin
+15
Israel - Premier TechIPT
10
Nils Politt
+15
BORA - hansgroheBOH
teams en deelnemers

Ook zonder Van Aert kan hij het: ijzersterke Laporte viert nu ook in Dwars door Vlaanderen

 wo 29 maart 2023 16:26
Dwars door Vlaanderen
Wegwedstrijd - mannen
Wegwedstrijd
183.5 km
12:19 Roeselare - 16:25 Waregem
Christophe Laporte
einde
 1. 0
 2. 30
 3. 60
 4. 90
 5. 120
 6. 150
 7. 183.5

  Christophe Laporte heeft drie dagen na zijn geschenkje in Wevelgem de puntjes op de i gezet. De Fransman knalde in de slotfase van Dwars door Vlaanderen weg uit een elitegroepje en soleerde naar de zege. Opnieuw prijs voor Jumbo-Visma, dat al zijn vijfde klassieker van het voorjaar pakt.

  Dwars door Vlaanderen in een notendop

  • Winnaar van de dag: Christophe Laporte zal na Gent-Wevelgem misschien wat gevloekt hebben dat het na vooral ging over het "cadeautje" van Wout van Aert. In Dwars door Vlaanderen was de pakjestijd voorbij, maar is de uitkomst dezelfde als 4 dagen geleden. Voor Laporte is het de 2e zege in amper 6 koersdagen in 2023.
   
  • Sleutelmoment: Op de Knokteberg bewijst Tiesj Benoot dat hij wellicht de sterkste is bergop. In schijfjes kunnen 7 renners toch nog aansluiten, waarbij ook zijn ploegmaat Christophe Laporte. Ze hebben de hele tijd slechts een halve minuut voorsprong op het peloton met de sprinters. Maar dat peloton komt uiteindelijk te laat.
   
  • Revelatie van de dag: Oier Lazkano heeft hard moeten werken om in de vlucht van de dag te geraken, maar uiteindelijk werd de 23-jarige Bask pas samen met Alexander Kristoff op 5 kilometer van de finish gegrepen. Toch had hij nog voldoende in de tank om nóg eens weg te rijden op zoek naar Laporte en uiteindelijk nog 2e te worden.

  Trek met de ouverture, Benoot met de échte symfonie

  Wat Jumbo-Visma de voorbije weken heeft getoond, kunnen wij ook, dachten ze bij Trek-Segafredo. De ploeg van onder meer Jasper Stuyven en Mads Pedersen opende op bijna 100 kilometer van Waregem de finale met een vreemde tactiek: de boel blokkeren op de hellingen en voluit gaan op de tussenstroken.

  Dat rollen met de spierballen kreeg geen vervolg en in de echte slotfase reed Trek achter de feiten aan, net als Soudal-Quick Step. Andermaal een gemiste kans voor The Wolfpack, en dat in een koers zonder "de grote drie" Pogacar, Van Aert en (titelverdediger) Van der Poel.

   

  Jumbo-Visma was zoals altijd wél op de afspraak toen het om de knikkers ging. Op de Knokteberg ranselde Tiesj Benoot iedereen uit zijn wiel. Op 50 kilometer van het einde besefte hij dat het nutteloos was om alleen door te zetten. Benoot hield in en liet 7 renners terugkeren.

   

  Hierbij zat ook zijn ploegmaat Christophe Laporte en de koppeltjes Küng-Madouas en Honoré-Powless. Quinten Hermans en Jhonatan Narvaez moesten het in hun eentje zien te rooien.

  Jumbo-Visma speelt het spel weer perfect

  In het fel uitgedunde peloton nam Lotto-Dstny zijn verantwoordelijkheid voor Arnaud De Lie. Een aantal andere teams was blij dat zij de kastanjes uit het vuur haalden, maar die schijnbaar sluwe aanpak zou in hun gezicht ontploffen.

  Het peloton bleef immers voortdurend op een halve minuut hangen en kon pas in de allerlaatste kilometer de restanten van de tegenaanval inlopen.

  Christophe Laporte was dan al de eerste felicitaties in ontvangst aan het nemen. Vlak nadat de verbazingwekkend sterke vroege vluchters Alexander Kristoff en Oier Lazkano waren gegrepen - op amper 5 kilometer van de finish - begon het steekspel in de kopgroep.

  Benoot vuurde een eerste pijl af maar - zo gaat het wel vaker - het was de tweede pijl van zijn ploegmaat die de goeie was. Küng en Madouas keken naar elkaar: hun ogen zeiden 'ja', hun benen zeiden 'neen'.

  De onvermoeibare Lazkano ging samen met Neilson Powless nog op jacht naar Laporte, maar de enige prooi die ze konden vangen, waren de twee overige podiumplaatsen.

  Gerelateerd:

  Lazkano: "Ik, de nieuwe Spaanse sensatie? Denk het niet"

  • Oier Lazkano (tweede): "Ik heb deze Vlaamse klassiekers altijd thuis op de televisie gevolgd. Het zijn mooie koersen. Ik ben zo blij met mijn 2e plaats. Ik verbaas mijzelf ook, want er zijn nog niet veel Spaanse renners in geslaagd om het podium te halen in een klassieker. Deze koersen worden steeds populairder in mijn land, dus de renners zullen dan ook wel volgen. Of ik de nieuwe Spaanse sensatie ben? Dat denk ik niet. Je hebt ook nog Garcia Cortina bijvoorbeeld. Waarom ik nog kracht had om nóg eens aan te vallen nadat we waren gegrepen? Ik denk dat iedereen op zijn tandvlees zat. Ook die renners in de tweede groep waren moe."
   
  • Neilson Powless (derde): "Ik wist dat ik die twee kleppers van Jumbo-Visma als een havik in de gaten moest houden. Op 30 kilometer van het einde had ik al gezien dat Laporte héél sterk was. Op het einde was het dan een tactisch steekspel. Maar ik denk dat ik het goed gedaan heb voor mij debuut in een kasseiklassieker. Ik zie mezelf als een dark horse voor de Ronde van Vlaanderen, al is het deelnemersveld dan nog een stuk sterker. Maar met de benen van vandaag moet ik een rol kunnen spelen. Ik kijk ernaar uit."
  Gerelateerd:

  Uitslag Dwars door Vlaanderen

  naamresultaatploeg
  1
  Christophe Laporte
  4:06:20
  Jumbo - VismaTJV
  2
  Oier Lazkano
  +15
  Movistar TeamMOV
  3
  Neilson Powless
  +15
  EF Education - EasyPostEFE
  4
  Jasper Philipsen
  +15
  Alpecin - DeceuninckADC
  5
  Mads Pedersen
  +15
  Trek - SegafredoTFS
  6
  Arnaud De Lie
  +15
  Lotto - DstnyLTD
  7
  Davide Ballerini
  +15
  Soudal - Quick-StepSOQ
  8
  Andrea Pasqualon
  +15
  Bahrain VictoriousTBV
  9
  Guillaume Boivin
  +15
  Israel - Premier TechIPT
  10
  Nils Politt
  +15
  BORA - hansgroheBOH

  Fase per fase

  16:25

  Uitslag

  1. Laporte
  2. Lazkano
  3. Powless
  4. Philipsen

  16:24

  Laporte bouwt feestje

  Geen "cadeautjes" deze keer, wel opnieuw een uitgebreide viering voor Christophe Laporte. Hij dikt in amper een paar dagen tijd zijn erelijst aan met Gent-Wevelgem én Dwars door Vlaanderen

  Achter hem sprint vroege vluchter Lazkano naar de 2e plaats, voor Powless en Philipsen.

  16:23

  Het peloton heeft de andere tegenaanvallers alsnog opgeslokt. Enkel Lazkano en Powless blijven nog uit de greep.

  16:23

  Laatste km.

  Laporte snijdt de laatste kilometer aan. Dit kan niet meer mislopen!

  16:22

  Of het nu bakpoeder of geen bakpoeder is, die mannen van Jumbo-Visma zijn dik in orde!

  José De Cauwer
  16:22

  Laporte bijt nog eens op zijn tanden voor de laatste 2 kilometer.

  16:21

  Is de gele vogel gaan vliegen?

  16:20

  Powless en de onvermoeibare Lazkano proberen met hun tweetjes toch nog naar Laporte te rijden. Een onmogelijke zaak, zo lijkt het.

  16:20

  Laporte rijdt weg

  Ploegmaats Küng en Madouas kijken naar elkaar, maar ze zien dat er niet veel meer opzit. Laporte lijkt op weg naar zijn tweede grote vis in 4 dagen tijd.

  16:19

  Terwijl iedereen op zijn adem trapt, trapt Laporte in de boter. Op weg naar de zege?

  16:19

  Ze komen terug, maar Honoré trekt het vooraan toch weer op een lint.

  16:18

  Aanvallen!

  Honoré en Benoot gaan aan de zwier. Met wat vertraging krijgen ze Madouas mee.

  16:15

  Samensmelting vooraan

  Vlak na de kasseien van de Herlegemstraat zien Kristoff en Lazkano de anderen dan toch terugkeren. Ze hebben alle hindernissen overleefd. Kunnen ze de laatste 5 kilometer ook nog overleven? Op papier is Kristoff de snelste sprinter, maar heeft hij nog iets over na zo'n koers?

  16:15

  Situatie

  Kristoff en Lazkano hebben nog 10 seconden. De kloof met de volgende groep (kunnen we nog van een peloton spreken?) is nog eens 20 seconden.

  16:14

  Quinten Hermans speelt het spel verstandig.

  José De Cauwer
  16:12

  Powless en Laporte schakelen nu toch een versnelling hoger. Ze weten dat dit hun enige kans is, anders is het wellicht voor een sprinter uit het peloton.

  16:10

  Het peloton heeft de achtervolgers nu echt in het vizier, maar we naderen met de Nokereberg ook de laatste beklimming van de dag. Spanning troef!

  16:10

  Kristoff, hoe sterk kan iemand zijn!

  José De Cauwer