Ga naar de inhoud

EK-kwalificatie klassement

ploegptnmm+m-m=d+d-
1
België
20
8
6
0
2
22
4
2
Oostenrijk
19
8
6
1
1
17
7
3
Zweden
10
8
3
4
1
14
12
4
Azerbeidzjan
7
8
2
5
1
7
17
5
Estland
1
8
0
7
1
2
22
ploegptnmm+m-m=d+d-
1
België
0
0
0
0
0
0
0
2
Oostenrijk
0
0
0
0
0
0
0
3
Zweden
0
0
0
0
0
0
0
4
Azerbeidzjan
0
0
0
0
0
0
0
5
Estland
0
0
0
0
0
0
0
ploegptnmm+m-m=d+d-
1
België
0
0
0
0
0
0
0
2
Oostenrijk
0
0
0
0
0
0
0
3
Zweden
0
0
0
0
0
0
0
4
Azerbeidzjan
0
0
0
0
0
0
0
5
Estland
0
0
0
0
0
0
0

Eddy Snelders over "bevredigend" België: "Zweden was geen referentie, maar we zullen naar Euro 2024 gaan"

 za 25 maart 2023 11:15
Het was de eerste match voor bondscoach Tedesco en zijn nieuwe groep.
België slaagde in wat gold als een beetje een examen in Zweden: 0-3.

De Rode Duivels zijn gisteren goed begonnen aan een nieuw tijdperk onder bondscoach Domenico Tedesco: ze openden hun EK-voorronde met een 0-3 in Zweden. Er werd lang uitgekeken naar deze eerste match van een vernieuwd België, wat vond onze analist Eddy Snelders ervan? "Het was bevredigend. Op de linkerkant moeten we wel eens nadenken over verdedigende alternatieven."

Na 7 jaar Roberto Martínez en zijn vertrouwde recept met de Gouden Generatie, dat een pijnlijk einde kende op het WK in Qatar, was het voor sommigen bang afwachten. Snelders: "Er moest een drastische vernieuwing doorgevoerd worden en de vraag leefde: "Wat was België nog, hoever stonden wij?" Daar was deze match een barometer voor."

"En je kan zeggen dat het oké is: in deze groep zullen we naar het EK gaan en we zullen aan de grote toernooien kunnen blijven deelnemen. Dat is alleszins al een geruststelling. Zijn we sterker of minder sterk dan vroeger, dat moeten we nog even afwachten. De grote momenten hebben we met de Gouden Generatie ook dikwijls gemist."

Het is normaal dat er nog veel ruimte voor verbetering is, het begin was wat nerveus, de tweede helft was beter: "Je zit met een nieuwe groep, met een mengeling van jong en oud. Dat heeft Tedesco goed gedaan, hij heeft nog wat oudere, belangrijke spelers met ervaring gehouden. En die heeft hij aangevuld met jonge jongens die heel veel goesting hebben. Die mix is goed, maar je hebt natuurlijk tijd nodig."

"Het was een moeilijke start, want Zweden kende je niet zo goed en in het verleden leek dat toch een moeilijke klip. Het is belangrijk dat je zo'n wedstrijd dan goed doorkomt en dat is ook gebeurd. Het resultaat is er. De start was dus goed."

Of we sterker of minder sterk zijn dan vroeger, dat moeten we nog even afwachten.

Eddy Snelders
Lukebakio was de verrassing in de basiself.

"Verrassend dat Lukebakio uit het niets in het elftal kwam, maar hij was geweldig"

Tot daar de algemene indruk, Snelders pikte er ook enkele individuele prestaties uit. Dodi Lukebakio leek enkele jaren geleden afgeschreven bij Anderlecht, maar de Hertha Berlijn-winger komt nu boven water. Hij schotelde Lukaku 2 assists voor. "Hij deed het heel knap. Hij benutte de ruimte die Zweden gaf aan de rechterkant heel goed", zag Snelders.

"Hij heeft Zweden pijn gedaan. Het was een beetje verrassend dat hij uit het niets in het elftal kwam. Iedereen vond dat wel een straffe zet. Maar hij heeft een heel grote bijdrage geleverd aan de overwinning."

Ook Lukebakio's vervanger, Johan Bakayoko, de 19-jarige van PSV, deed het prima, met onder meer de derde assist. "Maar daar moet je ook wel een kleine kanttekening bij plaatsen. De match lag in zijn definitieve plooi. Dan is er minder scherpte, voor zover die bij de Zweden al aanwezig was."

"Hij viel op met een geweldige actie bij het derde doelpunt, dat blijft bij en is belangrijk voor hem. Om zijn stempel te drukken naar een selectie in de volgende wedstrijden. Als je hem van in het begin zet, weet je niet zeker of dat van dezelfde waarde gaat zijn."

Lukaku deed het geweldig qua scoren. Hij breekt de wedstrijd open, al is hij nog niet in topvorm.

Eddy Snelders

Ook aan Romelu Lukaku  kunnen we natuurlijk niet voorbij: met zijn 69e, 70e en 71e doelpunt voor de Duivels. Het waren zijn eerste goals voor België sinds oktober 2021. De recordtopschutter was nauwelijks aan de bal, maar maakte wel drie goals.

"Dat is belangrijk voor een spits. Al moet ik zeggen dat Lukaku nog niet in topvorm is. Bij zijn balbehandelingen voor zijn doelpunten had hij regelmatig balverlies. Dat was weer een beetje de Romelu van een aantal jaren geleden."

 

"Maar goed, bij een spits gaat het vooral om scoren. Bij die eerste goal was het heel goed gedaan, ook al kwam er een uitstekende center van Lukebakio. Zo breekt Lukaku natuurlijk ook de match open. En het is belangrijk dat je spelers hebt die dat kunnen."


"Ik hoop voor hem dat zijn vorm vooruit zal gaan en dat hij in het spel ook weer de Lukaku wordt die we vroeger hebben gekend."

"Nadenken over verdedigende alternatieven op linkerkant"

Vooraan deden ze dus hun werk, hoe zat het achteraan? Wout Faes deed in het begin een geweldige redding op de lijn: "Toen zat het nog niet helemaal goed, vond ik. Het was ook een te makkelijke doorsteek op de linkerkant. Yannick Carrasco en Arthur Theate waren niet 100 procent zuiver, ook Thibaut Courtois had wat pech met een bal die achter zijn lichaam kwam. Gelukkig was Faes daar."

"Na de 0-2 vond ik de verdediging wel iets minder stabiel. Daarvoor hadden ze het niet echt moeilijk en hielden ze alles goed gesloten. Na de 0-2 was het lastig op de linkerkant, met Theate, die niet echt een linksback is. Daar moet toch nog wat over nagedacht worden. Zijn er nog alternatieven?"

Het bracht de Zweden 2 kansen op. "Maar ze schoven wel uit op hun ballerinaschoenen in de 16-meter, tot een schot kwamen ze niet. Dat waren toch 2 momenten waar je mee moet oppassen. De match was al gespeeld, maar je geeft zo toch iets te makkelijk kansen weg."

Al begrijpt Snelders ook dat Rome niet op 1 dag gebouwd is: "Je zit in een nieuwe compositie achteraan, met nieuwe mensen rond elkaar. Dat heeft wat tijd nodig. Ze zijn zonder kleerscheuren en met weinig tot geen averij uit de wedstrijd gekomen. Dat is het belangrijkste."

Arthur Theate.

"Zweden was geen referentiepunt, Duitsland wordt dat veel meer"

Zweden uit werd een beetje als een examen voor Tedesco en zijn groep genoemd. Ze zijn geslaagd, maar een graadmeter wil Snelders gisteravond niet noemen. "Ik ga misschien wat mensen negatief stemmen, maar dit was geen referentiepunt, omdat de Zweden eigenlijk niets vertegenwoordigen. Daarin moeten we eerlijk zijn."

"Op een zeker moment begint iedereen te roepen op Ibrahimovic. Die man is 41 jaar, als je je daar als land moet op verlaten, weet je dat het niet goed zit. 2022 was een snertjaar voor de Zweden: gedegradeerd in de Nations League, geen WK."

"Het zijn allemaal symptomen die het geheel minder aantrekkelijk maken. Het blijkt duidelijk dat Zweden in een crisis zit."

De Belgen oefenen nu dinsdag bij EK-gastheer Duitsland, dat wordt toch iets anders. "Die spelen geen EK-voorronde. Ze zullen scherp zijn, want ze willen zich tonen. Dat is dan meer een referentiewedstrijd. Maar ik denk niet dat we in de poulewedstrijden van de EK-voorronde veel referenties zullen hebben."

 

"Wij mogen bijna gerust zijn dat we als winnaar van die poule zullen doorstoten, zelfs als tweede zou geen drama zijn. Met tegenstanders als Azerbeidzjan, Estland, Oostenrijk, Zweden... We hebben nu gezien wat dat vertegenwoordigt. We mogen er redelijk gerust in zijn dat we ook met een verjongd en nieuw elftal op Euro 2024 aanwezig zullen zijn."

We mogen er redelijk gerust in zijn dat we met een verjongd en nieuw elftal als winnaar van deze poule zullen doorstoten naar Euro 2024.

Eddy Snelders
Gerelateerd: