Ga naar de inhoud

Pedersen pas in Polen en Gilbert maar in september: wie moest langer op zijn regenboogfoto wachten dan Evenepoel?

 do 23 maart 2023 13:19

Remco Evenepoel kan nog steeds geen overwinningsfoto met zijn regenboogtrui boven zijn bed hangen. De wereldkampioen haalde gisteren zijn eerste individuele zege, maar deed dat in zijn wit-gele jongerentrui. "Ik had graag een foto met de wereldkampioenentrui gehad", baalde hij. Moesten de vorige wereldkampioenen langer wachten dan onze landgenoot? Wij gingen op zoek.

Remco Evenepoel zette gisteren de kers op de taart van zijn sterke seizoensbegin: na heel wat ereplaatsen boekte hij in de derde rit van de Ronde van Catalonië zijn eerste individuele zege.

 

Hij slaakte een zucht van opluchting, maar baalde om één detail: "Jammer dat ik de jongerentrui droeg, want ik wou namelijk een foto met de regenboog."

 

Geduld is een mooie deugd: de geschiedenis leert ons dat de helft van de wereldkampioenen - van dit decennium - zelfs nog geen overwinning achter hun naam hadden staan op dit moment van het seizoen.

 

Laat staan een kadertje - met een overwinningsfoto in hun regenboogtrui - op hun nachtkastje.

regenboogjaar wereldkampioen eerste zege datum
2022 Julian Alaphilippe Rit 2: Ronde van het Baskenland 5 april
2021 Julian Alaphilippe Rit 2: Tirreno-Adriatico 11 maart
2020 Mads Pedersen Rit 2: Ronde van Polen 6 augustus
2019 Alejandro Valverde Rit 3: UAE Tour 26 februari
2018 Peter Sagan Rit 4: Tour Down Under 19 januari
2017 Peter Sagan Kuurne-Brussel-Kuurne 26 februari
2016 Peter Sagan Gent-Wevelgem 27 maart
2015 Michal Kwiatkowski Proloog Parijs-Nice 8 maart
2014 Rui Costa Rit 9: Ronde van Zwitserland 22 juni
2013 Philippe Gilbert Rit 12: Vuelta 5 september

Al zal Evenepoel zich moeten reppen om Peter Sagan anno 2016 voor te blijven: in zijn eerste jaar als wereldkampioen mocht hij voor fotomodel spelen aan de streep van Gent-Wevelgem (27 maart).


Julian Alaphilippe, die vorig jaar de zeven plagen van Egypte over zich heen kreeg als wereldkampioen, herleefde dan weer op de finishfoto van de tweede etappe van de Ronde van het Baskenland (5 april). 

 

En ook Michal Kwiatkowski kende hetzelfde probleem als Evenepoel. De Pool won de proloog van Parijs-Nice (26 februari), maar reed toen niet in zijn wereldkampionentrui. Een dikke maand later (19/04) blonk hij wel in zijn kampioenentrui wanneer bij de Amstel Gold Race won.

 

Costa Rui, Mads Pedersen en Philippe Gilbert deden eerst een kleurtje op vooraleer te poseren. In de zomermaanden was Costa in de Ronde van Zwitserland (22 juni) de primus, Pedersen pas in Polen (6 augustus, tijdens het coronaseizoen).

 

De vorige Belg in de regenboogtrui was meteen ook degene die het langst moest wachten. Gilbert boekte maar 1 overwinning in zijn wereldkampioenenjaar: pas na een sprint met Edvald Boasson Hagen in de Vuelta van 2013 (5 september).

Gilbert boekte zijn eerste en enige zege in de Vuelta-rit naar Tarragona.
Gerelateerd: