Remco Evenepoel deelt nu zelf mentale tik uit aan Primoz Roglic na beklijvend duel in Catalonië

Ronde van Catalonië: Rit 3
wegwedstrijd Wegwedstrijddroog  19°Cdistance 180.6 km
location 12:09: Olost - 16:50: La Molina
trophy Remco Evenepoel
einde
startfinish
0306090120150180.6

  Remco Evenepoel (Soudal-Quick Step) heeft zijn revanche op Primoz Roglic beet. Maandag en dinsdag moest Evenepoel nog zijn meerdere erkennen in de sprint bergop, deze keer kletste hij hem in de laatste hectometers onverbiddelijk uit het wiel.

  Rit 3 in Catalonië kort samengevat:

  • Winnaar van de dag: Dat het vormpeil van Remco Evenepoel dik in orde is, werd in zijn seizoensbegin al meermaals duidelijk. Vandaag heeft hij dat - na heel wat ereplaatsen - ook kunnen verzilveren met een eerste ritoverwinning. Daarnaast deelde hij ook een ferme tik uit aan zijn Giro-concurrent Roglic.
   
  • Verliezer van de dag: Voor het eerst was het verschil écht duidelijk. In rit 1 en 2 van de Ronde van Catalonië kon Roglic Evenepoel net kloppen in de sprint, maar vandaag moest de Sloveen bergop toch zijn meerdere erkennen in onze landgenoot. De 1-0 is 1-2 in het voordeel van onze landgenoot geworden.
   
  • Belgisch briljant: Wat een weelde. Cian Uijtdebroeks klom opnieuw knap naar een achtste plaats in de zware derde bergetappe, maar ook Maxim Van Gils bewees vandaag zijn talent als klimmer. De 23-jarige renner van Lotto-Dstny toonde zich in een kopgroep met onder anderen Richard Carapaz en Guillaume Martin de beste bergop.
   
  • Morgen: Een welgekomen adempauze voor de klassementsmannen. In Catalonië moet je steeds met twee woorden spreken, maar normaal gezien krijgen de sterke sprinters morgen waar voor hun geld.

  Bont en blauw

  Tchou-tchou! All aboard the Evenepoel Express.


  "We hebben een plannetje vandaag", vertelde Remco Evenepoel voor de start van de derde klimetappe in Catalonië. "Voor het eerst zullen we onze klimtrein écht testen."


  En zo geschiedde. Vanaf de zestig kilometer zette de wereldkampioen zijn ploegmakkers al op kop van het peloton. 

   

  De wit-blauwe brigade liet het tempo niet meer zakken, gooide op de Coll de la Creueta al meer dan de helft van het peloton overboord en rekende op de slotbeklimming ook nog Maxim Van Gils - die als laatste van een ijzersterke kopgroep overgebleven was - in.

  De rondeploeg van Soudal-Quick Step trapte vandaag toch heel wat twijfels van zich af.

  Zijn ploegmakkers rolden zo de rode loper uit voor kopman Evenepoel, die zijn voorspelde versnelling op drie kilometer van de top van La Molina inzette. 

   

  Flashback! Enkel Primoz Roglic kon onze landgenoot opnieuw volgen.

   

  Derde keer, goede keer? Jawel, het plannetje had gewerkt: de harde koers speelde duidelijk in het voordeel van onze landgenoot. Door enkele verschroeiende tussenversnellingen moest Roglic - met de streep in zicht - de rol alsnog lossen.

   

  Evenepoel kwam zo solo over de streep voor zijn eerste individuele etappe-overwinning in de regenboogtrui. De puntjes op de i zijn gezet: deze keer was het verschil wél duidelijk.

   

  Ter info: Evenepoel en Roglic komen in dezelfde tijd te staan, maar het is de Sloveen die zo nog steeds de leiderstrui mag dragen.

  Roglic: "Gisteren een te korte klim, nu te lang"

  Primoz Roglic (2e): "Gisteren was de beklimming voor mij net te kort, vandaag dan weer te lang. Ik had niet meer de benen om iets te doen op het einde. Remco (Evenepoel) was vandaag de sterkste. Toch ben ik tevreden met mijn tweede plaats en mijn vormpeil momenteel. Ik blijf glimlachen. Vrijdag zal het klassement beslist worden. Ik zal er dan alles aan doen om dit over de streep te trekken." 

  Van Gils: "Leuk om met een Carapaz te klimmen"

  Vroege vluchter Maxim Van Gils: "We hadden een mooi groepje om de vroege vlucht te dragen en hebben ook goed kunnen samenwerken. Spijtig genoeg ging het peloton te snel op de eerste kilometers van de laatste beklimming. Dat was wel een teleurstelling, want ik denk dat ik de sterkste was van ons groepje. Ik heb goede klimbenen dit seizoen en wou ze zeer graag laten zien. Het heeft me uiteindelijk niks opgebracht, maar het was alleszins een mooie ervaring om eens te klimmen met mannen als Carapaz. " 

  Uitslag Rit 3
  naamploegresultaat
  1Remco EvenepoelSOQ4:40:43
  2Primož RoglicTJV+2
  3Giulio CicconeTFS+13
  4Jai HindleyBOH+13
  5João AlmeidaUAD+13
  6Mikel LandaTBV+13
  7Michael WoodsIPT+13
  8Cian UijtdebroeksBOH+13
  9Esteban ChavesEFE+13
  10Romain BardetDSM+13
  naamploegresultaat
  1Primož RoglicTJV12:42:17
  2Remco EvenepoelSOQ+0
  3Giulio CicconeTFS+19
  4Mikel LandaTBV+44
  5João AlmeidaUAD+44
  6Jai HindleyBOH+48
  7Michael WoodsIPT+48
  8Esteban ChavesEFE+48
  9Cian UijtdebroeksBOH+58
  10Marc SolerUAD+1:12

  Fase per fase

  1. 16 uur 50 match afgelopen
  2. 16 uur 49. Jawel! Roglic moet lossen. .
  3. 16 uur 49. In de achtergrond maakt Uijtdebroeks het tempo, maar dat is voor de derde stek. .
  4. 16 uur 48. Evenepoel maakt er een hele lange inspanning van. .
  5. 16 uur 47. De laatste kilometer! We krijgen opnieuw een sprint. .
  6. 16 uur 45. Het gaat even een kilometertje naar beneden. Kan Evenepoel zich lanceren voor de laatste hellende strook?  .
  7. 16 uur 44. Roglic schreeuwt om zijn moeder in het wiel van Evenepoel, die er een klimtijdrit van maakt. De rest volgt al op 15 seconden. .
  8. 16 uur 43. Aanval Evenepoel! Daar gaat hij! Remco Evenepoel plaatst zijn voorspelde aanval. De wereldkampioen knalt iedereen uit het wiel. Enkel Roglic maakt de brug. .
  9. 16 uur 42. Nieuws uit België: Jasper Philipsen wint Brugge-De Panne. Lees het verslag in onze app/website. .
  10. 16 uur 39. Achter Evenepoel blinken twee geelhemden: Kuss en Roglic. Ook Cian Uijtdebroeks lijkt mee met het trosje van een dertigtal overblijvers. .
  11. 16 uur 37. Voorzet Van Wilder. Nog zeven kilometer tot de top. Ilan Van Wilder neemt het stokje van Hirt over. De vraag lijkt niet "of", maar eerder "wanneer" Evenepoel zal aanvallen. .
  12. 16 uur 30. Van Gils voelt de hete adem van het peloton in zijn nek en toont even dat hij de sterkste van de vluchters was. De renner van Lotto-Dstny springt nog even weg van Carapaz, maar lijkt een vogel voor de kat. .
  13. 16 uur 27. Een puik potje verstoppertje van Richard Carapaz. De Ecuadoriaan speelde het spel met de elastiek, maar trekt nu zelf in de aanval. Martin lijkt het hoofd te buigen. Van Gils kan de brug maken. Toen waren ze nog met twee. .
  14. 16 uur 26. Hallo Hirt. Jan Hirt is de man die de voorzet mag geven voor het peloton. De nieuwe transfer van Soudal-Quick Step legt er meteen de pees op. Achter hem zit Van Wilder, daarna al Evenepoel. .
  15. 16 uur 21. De kopgroep maakt kennis met La Molina. De introductie is er meteen te veel aan voor Richard Carapaz. De olympische kampioen moet meteen de rol lossen bij Van Gils en Martin. .
  16. La Molina . Na de afdaling van de Coll de la Creueta gaat het opnieuw omhoog richting aankomstplaats in Molina. De slotklim is op papier minder zwaar dan wat de renners al verorberd hebben, maar Soudal-Quick Step heeft de koers natuurlijk al enorm hard gemaakt. Dat zal niet voor niks geweest zijn ... . 16 uur 19.
  17. 16 uur 03. Hete standjes in de afdaling van de Coll de la Creueta. De Kopgroep duikt met snelheden tot 69 kilometer nietsontziend in alle gaatjes. Het voorspel is begonnen. Laat de climax in deze etappe maar komen. De slotkim La Molina lonkt. .
  18. +1'30" voor Van Gils en co. Martin komt als eerste boven op de Coll de la Creueta en mag virtueel de bollen aanmeten. Van Gils en Carapaz volgen voorbeeldig in zijn wiel. Het duo mag aan de afdaling beginnen met een voorgift van anderhalve minuut. . 16 uur 01.
  19. 15 uur 55. Met nog drie kilometer klimmen, heeft Evenepoel nog drie mannetjes rond zich. Ilan Van Wilder is degene die geen meter uit het wiel van zijn kopman wijkt. Ook Roglic heeft nog een drietand in zijn achterzak zitten. .
  Ronde van Catalonië
  -
  ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
  1wegwedstrijdSant Feliu de Guíxols - Sant Feliu de Guíxols164,6 kmRoglicRoglic
  2wegwedstrijdMataró - Vallter 2000165,4 kmCicconeRoglic
  3wegwedstrijdOlost - La Molina180,6 kmEvenepoelRoglic
  4wegwedstrijdLlívia - Sabadell188,2 kmGrovesRoglic
  5wegwedstrijdTortosa - Lo Port176,6 kmRoglicRoglic
  6wegwedstrijdMartorell - Molins de Rei174,1 kmGrovesRoglic
  7wegwedstrijdBarcelona - Barcelona135,8 kmEvenepoelRoglic