Ga naar de inhoud

Marc Willems na "beste EK indoor ooit voor de Belgen": "Nafi Thiam blonk in haar vel"

 ma 6 maart 2023 11:10

De Belgische atletiekdelegatie heeft het EK indoor in Turkije verlaten met een pak medailles én goede prestaties. Commentator Marc Willems maakt de balans op. "Crestan en Carmoy gaan op Europees niveau zeker blijven meedoen."

Was dit het beste EK indoor ooit voor de Belgen?

"We moeten volmondig concluderen dat dit het beste EK indoor ooit van de Belgen was", zegt atletiekcommentator Marc Willems. "Twee jaar geleden haalden we nog 5 medailles en dat was toen ook het geval."

 

"Er zijn niet alleen de medailles, maar ook heel wat finaleplaatsen voor jonge Belgen. Denk maar aan Rani Rosius en  Delphine Nkansa op de 60 meter. Zo zijn er nog een pak prestaties."

Gaan Crestan en Carmoy nog meedoen voor medailles op kampioenschappen?

"Ik ga ervanuit van wel. Ze zijn allebei nog heel erg jong. Carmoy was veruit de jongste in de hoogspringfinale met zijn 23e. Op Europees niveau zie ik hem zeker meedoen voor medailles. Hij heeft misschien niet de lichaamsbouw van de absolute topspringers, maar hij heeft een heel gave techniek."

 

"Crestan bewijst nu al een aantal kampioenschappen dat hij tactisch goed kan lopen en over een goed eindschot beschikt. Hij was misschien wel de beste man in koers, maar moest te veel vechten en verbruikte daardoor te veel energie."

Kunnen we nu al concluderen dat de wissel van coach de juiste is geweest voor Thiam?

"Het zou afbreuk doen aan de prestaties van Roger Lespagnard om te zeggen dat het een goede beslissing is geweest. Hij heeft met Thiam ook fantastische prestaties behaald."

 

"Maar ik denk dat Thiam wel toe was aan een nieuwe prikkel, een nieuwe uitdaging. Dit EK was een test om te zien of de nieuwe aanpak werkte. Als je dan Europees indoorkampioene wordt én het wereldrecord verbetert, dan moet je tevreden zijn. Ze zit op het juiste spoor. Ik vond ook dat Thiam scherp was en blonk in haar vel. Ze was positief ingesteld en kijkt hoopvol naar wat er deze zomer staat te gebeuren op het WK."

De analyse van Marc Willems in Sportweekend:

Gerelateerd: