Ga naar de inhoud

Nog twee medailles erbij voor België op EK indoor: brons voor Eliott Crestan en Thomas Carmoy

 zo 5 maart 2023 18:30
Eliott Crestan kwam als 3e over de streep.
Eliott Crestan kwam als 3e over de streep.

Op de slotdag van het EK atletiek indoor hebben Eliott Crestan en Thomas Carmoy nog voor twee extra Belgische medailles gezorgd. De 24-jarige Crestan pakte brons na een spannende en stevige strijd op de 800 meter, Carmoy werd 3e in het hoogspringen.

Eliott Crestan staat bekend als een kampioenschapsloper, maar had het in Istanbul niet onder de markt in een spannende finale. De Belg miste ietwat zijn start en kwam zo midden in het strijdgewoel terecht.

 

In zijn gekende stijl knokte Crestan zich via enkele gaatjes toch naar voren, al kwam daar ook wel wat duw- en trekwerk aan de te pas. Bij het ingaan van de laatste ronde liep de Belg in 3e positie en die gaf hij niet meer uit handen.

 

"Met z'n achten liepen we de finale, dat is veel. Overal werd er geduwd, het was oorlog. Daarom ben ik ook zo blij met mijn derde plaats", reageerde Crestan.

 

Het goud was voor de Spanjaard Adrian Ben, de Fransman Benjamin Robert moest vrede nemen met het zilver.

 

Voor de 24-jarige Crestan is het de eerste internationale medaille bij de senioren. Bij de beloften pakte hij wel al zilver op het EK outdoor (2021) en bij de junioren brons op het WK outdoor (2018). 

Ook brons voor hoogspringer Thomas Carmoy

Thomas Carmoy heeft zondag net als bij het vorige EK indoor in 2021 het brons weggekaapt in het hoogspringen. De Belg wipte in Istanbul over 2,29 meter, een persoonlijk record.

 

Carmoy liet de lat nog op 2,31 meter leggen, waarmee hij het Belgische record van Eddy Annys uit 1986 zou evenaren. Dat lukte niet, maar 2,29 meter volstond wel voor brons.

 

Twee jaar geleden veroverde de 23-jarige Carmoy ook al brons in het Poolse Torun. "En deze keer had ik bijna nog zilver beet. Ik had dus nog beter kunnen doen", zei hij met een knipoog. "Maar dat is dan voor de volgende keer. Na mijn eerste misser op 2,10m voelde ik wat druk, maar gelukkig zette ik het snel recht."

 

"Ik ben enorm tevreden met deze nieuwe medaille op mijn palmares. Geweldig dat ik een persoonlijk record neerzet, op een groot kampioenschap kun je door de adrenaline altijd wat meer en dat maakt een verschil. Zalig dat ik de Belgische delegatie een extra medaille kan bezorgen."

 

Met de bronzen plakken van Carmoy en Crestan sluiten de Belgen het EK indoor af met liefst 6 medailles, nooit deed ons land beter. Eerder was er goud voor Nafi Thiam (vijfkamp) en de Belgian Tornados (4x400m). Voorts was er ook zilver voor 400m-loper Julien Watrin en brons voor vijfkampster Noor Vidts.

Gerelateerd: