Ga naar de inhoud

GOUD! Belgian Tornados knallen naar hun 3e Europese titel op het EK indoor

 zo 5 maart 2023 17:16

Alweer een Belgische atletiekfeestje in Istanbul: de Belgian Tornados hebben zich voor de 3e keer tot Europees kampioen gekroond op de 4x400 meter. De Belgische mannen waren sneller dan Frankrijk en Nederland, met dank aan een fenomenale slotloper Julien Watrin.

De Belgian Tornados gingen dit keer de strijd aan het met kwartet Dylan Borlée, Alexander Doom, Kevin Borlée en Julien Watrin. Voor de start waren er nog wat twijfels over Doom, die gisteren verstek had laten gaan voor de finale van de 400 meter met een hamstringblessure.

 

Maar Doom werd vandaag fit bevonden voor de dienst en toonde zijn klasse als 2e loper, na Dylan Borlée. Die had het stokje als 5e doorgegeven, maar een beresterke Doom versnelde gestaag en kon als 2e wisselen met Kevin Borlée.

 

De ervaren rot hield de Spanjaarden binnen schot en weerstond aan de dreiging van Nederland en Frankrijk in zijn rug. SlotloperJulien Watrin toonde vervolgens waarom hij de Europese vicekampioen is op de 400 meter.

 

Een indrukwekkende Watrin liep een uitgekookte race en knalde in de laatste bocht voorbij de Spanjaarden naar het goud, voor Frankrijk en Nederland. Voor de Belgian Tornados is het de 3e Europese titel op de 4x400 meter in zaal, na 2015 en 2019.

"Snel het gevoel dat het zou lukken"

"We winnen, beter kan niet", lachte Kevin Borlée na de race. "Wennen doet het niet, al die medailles. Het is elke keer opnieuw hard werken."

 

"Voor Dylan en Alexander was het echt moeilijk in die drukte, onderschat dat niet aan die snelheden. Voor mij was het makkelijker. Ik moest gewoon hard lopen en toen ik de stok doorgaf aan Julien wist ik dat het binnen was. Alweer een medaille erbij. De Belgen staan er weer."

 

Julien Watrin maakte het af als slotloper. "Ik heb geprobeerd om kalm te blijven. Ik hoefde geen inhaalrace meer te lopen. Ik had al snel het gevoel dat het zou lukken. Ik ben heel tevreden."

 

Alexander Doom bedankte nog de medische staf. "Ik heb nu wel wat meer last van mijn blessure. De individuele finale liep ik niet om alles op de 4x400 te zetten. De kiné en de dokter hebben goed werk geleverd. Zonder hen had ik hier niet kunnen lopen."

medailleoogst van de Belgian Tornados
2011 WK indoor zilver Van Branteghem/K.Borlée/Gillet/J/Borlée
2010 EK brons Destatte/K.Borlée/Van Branteghem/J.Borlée
2011 EK indoor brons J.Borlée/Gillet/Duerinck/K.Borlée
2012 EK goud Gillet/J.Borlée/Bouckaert/K.Borlée
2015 EK indoor goud Watrin/D.Borlée/J.Borlée/K.Borlée
2015 World Relays brons D.Borlée/J.Borlée/Watrin/K.Borlée
2016 EK goud Watrin/J.Borlée/D.Borlée/K.Borlée
2017 EK indoor zilver Vanderbemden/Watrin/K.Borlée/D.Borlée
2018 WK indoor brons D.Borlée/J.Borlée/Sacoor/K.Borlée
2018 EK goud D.Borlée/J.Borlée/Sacoor/K.Borlée
2019 EK indoor goud Watrin/D.Borlée/J.Borlée/K.Borlée
2019 World Relays brons D.Borlée/Vanderbemden/J.Borlée/Sacoor
2019 WK brons Sacoor/Vanderbemden/D.Borlée/K.Borlée
2022 WK indoor goud Watrin/Doom/Sacoor/K.Borlée
2022 WK brons D.Borlée/Watrin/Doom/K.Borlée
2022 EK zilver Doom/Watrin/K.Borlée/D.Borlée
2023 EK indoor goud D.Borlée/Doom/K.Borlée/Watrin
Gerelateerd: