Ga naar de inhoud
Belgen op donderdag
onderdeel/nummer Belg uur/uitslag
800 meter (m) reeksen Eliott Crestan 1e (1'47"76)
  reeksen Tibo De Smet 3e (1'48"43)
  reeksen Aurèle Vandeputte 5e (1'49"48)
kogelstoten (v) kwalificaties Jolien Boumkwo 15e (16,18 meter)
1.500 meter (m) reeksen Ismael Debjani 3e (3'44"00)
Belgen op vrijdag
onderdeel/nummer Belg uur/uitslag
400 meter (m) reeksen Alexander Doom 2e (46"26)
  reeksen Julien Watrin 1e (46"41)
400 meter (v) reeksen Camille Laus 3e (53"10)
  reeksen Helena Ponette 3e (52"31)
60 meter (v) reeksen Delphine Nkansa 2e (7"22)
  reeksen Rani Rosius 2e (7"22)
hoogspringen (m) kwalificaties Thomas Carmoy 17.00 uur
60 meter (v) halve finales Delphine Nkansa  2e (7"22)
  halve finales Rani Rosius 2e (7"16)
400 meter (m) halve finales Alexander Doom 3e (46"12)
  halve finales Julien Watrin 2e (45"82)
400 meter (v) halve finales Helena Ponette 4e (53"07)
1.500 meter (m) finale Ismael Debjani 7e (3'40"06)
60 meter (v) finale Delphine Nkansa 6e (7"19)
  finale Rani Rosius 4e (7"15)
Belgen op zaterdag
onderdeel/nummer Belg uur/uitslag
polsstokspringen (m) kwalificaties Ben Broeders 2e (5,75m)
3.000 meter (m) reeksen Robin Hendrix 7e (7'51"32)
  reeksen John Heymans 7e (7'57"87)
60 meter horden (v) reeksen Anne Zagré 4e (8"13)
800 meter (m) halve finales Eliott Crestan 2e (1'46"84)
400 meter (m) finale Julien Watrin  zilver (45"44)

Belgische weelde op slotdag EK indoor: GOUD voor de Belgian Tornados, BRONS voor Crestan en Carmoy

 zo 5 maart 2023 19:15
Thomas Carmoy deed zijn kunststukje van twee jaar geleden in Torun over in Istanbul.

De slotdag van het EK indooratletiek in Istanbul is een hoogdag geworden voor de Belgische atletiek. De Belgian Tornados snelden naar hun derde Europese indoortitel op de 4x400 meter, Thomas Carmoy pakte net als twee jaar geleden in Torun brons in het hoogspringen en ook Eliott Crestan knokte zich naar een bronzen plak op de 800 meter. Ben Broeders verging het minder goed, hij werd pas 8e in de finale van het polsstokspringen, Robin Hendrix finishte als 10e in de finale van de 3.000 meter. Herbeleef hier de Belgische topmomenten.

Derde Europese indoortitel voor de Belgian Tornados

Gerelateerd:

Eliott Crestan knalt naar brons op de 800 meter

Gerelateerd:

Opnieuw brons voor hoogspringer Thomas Carmoy

Nieuwe ontgoocheling voor Broeders

In de mooie symfonie van het Belgische succes op de slotdag van het EK zorgde Ben Broeders voor een valse noot. Zoals wel vaker op internationale kampioenschappen bleef de polsstokspringer onder de verwachtingen. 

Vorige maand bracht hij in het Poolse Torun zijn eigen Belgisch indoorrecord nog op 5,82 meter, maar in de finale raakte hij niet hoger dan 5,60 meter. Daarmee werd hij ontgoochelend achtste. Het goud was voor de Noor Sondre Guttormsen met een sprong over 5,80 meter.

 

Voor Broeders was het balen. "Dit is zuur. Ze winnen hier met 5,80 meter, dat was niet buiten bereik. Bij mijn laatste poging op 5,80 meter raak ik lat amper, maar valt ze toch. Mijn eerste twee pogingen waren niet goed en dan is het snel gedaan. Dit is een gemiste kans. We zullen de komende dagen de analyse maken."

 

Robin Hendrix had vooraf gezegd dat de top vijf in de finale van de 3.000 meter mogelijk was, maar die ambitie kon hij niet waarmaken. Hij moest vrede nemen met de 10e plaats. Jakob Ingebrigtsen pakte het goud en zorgde zo net als twee jaar geleden in Torun voor de dubbel op 1.500 en 3.000 meter.

Broeders raakt niet over 5,80 meter

Hendrix wordt 10e in finale 3.000 meter

Dolgelukkige Sawyers springt naar goud

De meest uitbundig vierende atlete op de slotdag was zonder enige twijfel de Britse Jazmin Sawyers. Die verbaasde iedereen en vooral zichzelf toen ze in de finale van het verspringen naar 7 meter sprong, een beste wereldjaarprestatie. De dolgelukkige Sawyers veroverde er het goud mee. 

 

De Italiaanse Larissa Iapichino pakte het brons met een nationaal record van 6,97 meter. De Servische topfavoriete Ivana Vuleta, in de kwalificaties nog de beste met 6,98 meter, bleef steken op 6,91 meter en moest vrede nemen met brons. Malaika Mihambo, de meest succesvolle verspringster van de voorbije jaren, viel net naast het podium.

 

In de zevenkamp verlengde de Fransman Kevin Mayer zijn titel. De 20-jarige Noor Sander Skotheim legde hem nog het vuur aan de schenen in de afsluitende 1.000 meter en pakte na een bijzonder knap parcours zilver. Het brons was voor de Est Risto Lillemets.

 

Op de 4x400 meter maakten de Nederlandse vrouwen hun favorietenrol waar. Slotloopster Femke Bol degradeerde de concurrenten tot figuranten. Italië werd op ruime afstand tweede, Polen derde.

 

De Europese titel op de 800 meter bij de vrouwen werd zoals verwacht een prooi voor de ongenaakbare Britse Keely Hodgkinson. In de afsluitende finales van de 60 meter horden werd  de Nederlandse titelverdedigster Nadine Visser afgetroefd door de Finse Reetta Hurske. Bij de mannen loste de Zwitserse favoriet Jason Joseph de verwachtingen wel in.

Gerelateerd:
Belgen op zondag
onderdeel/nummer Belg uur/uitslag
60 meter horden (v) halve finales Anne Zagré 8"08 (8e)
hoogspringen (m) finale Thomas Carmoy 2,29m (3e)
4x400 meter (m) finale Belgian Tornados 3'05"83 (1e)
polsstokspringen (m) finale Ben Broeders 5,60m (8e)
3.000 meter (m) finale Robin Hendrix  7'50"46 (10e)
800 meter (m) finale Eliott Crestan 1'47"65 (3e)

EK indoor - avondsessie zondag

19:14

Belgische hoogdag

De slotdag het EK indooratletiek heeft de Belgische selectie nog drie medailles opgeleverd. De Belgian Tornados toonden nog maar eens waarom ze al jaren wereldtop zijn en snelden naar hun derde Europese indoortitel op de 4x400 meter.

Thomas Carmoy pakte net als twee jaar geleden in Torun brons in het hoogspringen en ook Eliott Crestan knokte zich op de 800 meter naar een bronzen plak. 

Voor Ben Broeders draaide het op een ontgoocheling uit. Hij raakte niet hoger dan 5,60 meter en werd zo 8e in de finale van het polsstokspringen. Ook Robin Hendrix kon zich in de finale van de 3.000 meter niet mengen in de strijd voor de medailles, hij werd 10e.

Met het eremetaal voor Carmoy, Crestan en de Belgian Tornados naast het eerdere goud en brons voor Nafi Thiam en Noor Vidts en het zilver van Julien Watrin op de 400 meter sluit België dit EK af met zes medailles. Daarmee doen we net beter dan de vijf medailles van twee jaar geleden in Torun.

19:12

Joseph schenkt Zwitserland goud op de 60m horden

19:11

Joseph klaart de klus

Jason Joseph maakt zijn favorietenrol waar, met een uitstekende tijd bovendien. Hij wint met ruime voorsprong in 7"41, de beste Europese tijd dit jaar. Het zilver is voor de Pool Jakub Szymanski, het brons voor de Fransman Just Kwaou-Mathey.

19:09

Zwitsers goud in slotnummer?

Het doek valt over dit EK met de finale van de 60 meter bij de mannen. Grote favoriet voor de laatste gouden medaille is de Zwitser Jason Joseph. Hij voert dit jaar de Europese ranking aan met een Zwitsers record van 7"44 en was ook de snelste in de halve finales met 7"50. Zijn grootste concurrenten lijken de Spanjaard Enrique Llopis, de Pool Jakub Szymanski en Fransman Just Kwaou-Mathey.

Met Krzysztof Kiljan en Jakub Szymanski staan er twee Polen in de finale en ook Italië is dubbel vertegenwoordigd met Lorenzo Ndele Simonelli en Paolo Dal Molin. Die laatste pakte twee jaar geleden in Torun nog brons.
19:05

Carmoy: “Hopen op nog meer in Boedapest”

19:05

Broeders: “Heel zuur, want ik raak de lat amper aan”

19:04

Crestan: “Het was een beetje oorlog”

19:01

Hurske snelt naar goud op de 60m horden

19:00

Hurske troeft Visser af

Geen titelverlenging voor Nadine Visser. Het is de Finse Reetta Hurske die het goud pakt in 7"79, een nationaal record. Visser moet vrede nemen met zilver. De Zwitser Ditaji Kambundji pakt het brons.

18:59

Komt er een titel bij voor Visser?

We naderen het einde van dit EK indooratletiek. Enkel de finales van de 60 meter horden staan nog op het menu. Eerst is het aan de vrouwen. De Nederlandse Nadine Visser verdedigt haar Europese titel en heeft met Maayke Tjin-A-Lim nog een landgenote in de finale. Reetta Hurske lijkt de grootste bedreiging voor Visser, de Finse zette in de halve finales de snelste tijd neer met 7"85.

18:58

Noors goud in het polsstokspringen

Goud voor Noorwegen in het polsstokspringen bij de mannen. Sondre Guttormsen wint met 5,80 meter. De Griek Emmanuel Karalis pakt het zilver, het brons is voor de Pool Piotr Lisek.

18:54

Sawyers triomfeert in het verspringen

Ivana Vuleta kan Jazmin Sawyers niet meer overtroeven bij haar laatste poging. Met 6,91 meter moet ze vrede nemen met het brons.

Het goud gaat naar de dolgelukkig Sawyers, dankzij haar geweldige sprong van 7 meter.

18:47

Geen medaille voor Mihambo

Ontgoocheling voor de meest succesvolle verspringster van de afgelopen jaren, Malaika Mihambo. Ze raakt niet verder 6,83 meter en strandt daarmee op de vierde plaats.

De Italiaanse Larissa Iapichino zet bij haar laatste poging 6,97 meter neer, een nationaal record. Het levert haar een medaille op.

18:46

Sawyers verbaast zichzelf met sprong van 7 meter

18:45

Sawyers springt 7 meter!

Opschudding in de finale van het verspringen bij de vrouwen. De Britse Jazmin Sawyers verbaast iedereen en vooral ook zichzelf met een fenomenale sprong van 7 meter, een beste wereldjaarprestatie. Ze kan het amper geloven, maar ze staat hiermee nu wel plots aan de leiding.

18:40

Guttormsen op kop

In de finale van het polsstokspringen staat de Noor Sondre Guttormsen aan de leiding met een sprong over 5,80 meter. De Griek Emmanouil Kiralis, de Pool Piotr Lisek en de Duitser Torben Blech doen nog mee voor de medailles.

18:40

Keely Hodgkinson wint makkelijk de 800m bij de vrouwen

18:38

Hodgkinson volgt zichzelf op

Geen verrassing in de finale van de 800 meter bij de vrouwen. De Britse Keely Hodgkinson doet wat van haar verwacht wordt en snelt afgetekend naar het goud in 1'58"66. De Sloveense Anita Horvat pakt het zilver, het brons is voor de Franse Agnes Raharolahy.