Geen finaleplaats voor Anne Zagré op de 60 meter horden, goud voor Mahoetsjich en Tentoglou

  Anne Zagré werd kansloos uitgeschakeld in de halve finales.

  Anne Zagré is er op de slotdag van het EK indooratletiek in Istanbul niet in geslaagd om zich te plaatsen voor de finale van de 60 meter horden. Ze werd achtste en laatste in haar halve finale. Tijdens de laatste ochtendsessie stonden er twee finales op het menu. De Oekraïense Jaroslava Mahoetsjich verlengde haar titel in het hoogspringen, de Griek Miltiadis Tentoglou werd voor de derde keer op een rij Europees indoorkampioen in het verspringen.

  Anne Zagre had een klein mirakel nodig om een plek af te dwingen in de finale van de 60 meter horden. Dat mirakel kwam er niet. Zagré schoot niet goed uit het startblok en kon dat nadien niet meer goedmaken. Ze werd achtste en laatste in 8"08, wel haar beste tijd dit seizoen.

  In de finale van het verspringen maakte Miltiadis Tentoglou zijn favorietenrol waar. Met een sprong van 8,30 meter pakte hij voor de derde opeenvolgende keer de Europese indoortitel. 

   

  De 24-jarige Griek treedt daarmee in de voetsporen van Hans Baumgartner als de enige atleet die drie Europese indoortitels won in het verspringen. Tentoglou was al de beste in Glasgow in 2019 en in Torun twee jaar geleden. De Zweed Thobias Montler bevestigde nog eens zijn rol als eeuwige tweede. Na zilver in Glasgow en Torun moest hij ook in Istanbul vrede nemen met de tweede plaats.


  In het hoogspringen bij de vrouwen ging het goud zoals verwacht naar de Oekraïense Jaroslava Mahoetsjich, met een sprong over 1,98 meter. Haar landgenote Kateryna Tabasjnyk pakte het brons, Britt Weerman schreef Nederlandse atletiekgeschiedenis met het zilver. Het was al van 1973 geleden dat Nederland op een EK indoor nog eens eremetaal veroverde in het hoogspringen. Annemieke Bouma won toen het brons.

  De gouden sprong van Jaroslava Mahoetsjich

  Drie op een rij voor Miltiadis Tentoglou

  Belgen op zondag
  onderdeel/nummer Belg uur/uitslag
  60 meter horden (v) halve finales Anne Zagré 8"08 (8e)
  hoogspringen (m) finale Thomas Carmoy 2,29m (3e)
  4x400 meter (m) finale Belgian Tornados 3'05"83 (1e)
  polsstokspringen (m) finale Ben Broeders 5,60m (8e)
  3.000 meter (m) finale Robin Hendrix  7'50"46 (10e)
  800 meter (m) finale Eliott Crestan 1'47"65 (3e)

  EK indoor - ochtendsessie zondag

  1. 11 uur 17. Einde ochtendsessie. Einde van de ochtendsessie van deze slotdag op het EK indooratletiek. We onthouden dat  Jaroslava Mahoetsjich  haar titel verlengde in het hoogspringen en dat  Miltiadis Tentoglou voor de derde keer op rij de beste was in het verspringen. Geen Belgisch succes dit keer.  Anne Zagré  werd zoals verwacht uitgeschakeld in de halve finales van de 60 meter horden. Ze werd in haar reeks laatste in 8"08, wel haar beste tijd dit seizoen. .
  2. 11 uur 12. Mayer op koers voor nieuwe titel. Einde verhaal voor Mayer. 5,40 meter zit er vandaag niet in voor de Fransman. Na zijn overwinning in de 60 meter horden wint hij wel ook het polsstokspringen met zijn sprong over 5,30 meter. De titelverdediger bouwt zo zijn voorsprong in de tussenstand verder uit. Met enkel nog de afsluitende 1.000 meter voor de boeg heeft hij 5.521 punten. De Noor Sander Skotheim staat tweede met 5.420 punten, de Duitser Manuel Eitel is derde met 5.222 punten. .
  3. 11 uur 10. Ook poging nummer twee op 5,40 meter gaat fout voor Mayer. Nog één sprong te gaan. .
  4. 11 uur 05. Op 5,40 meter gaat het iets minder vlot voor Mayer. Zijn eerste poging gaat de mist in. .
  5. 10 uur 58. Mayer springt nog wat hoger. Mayer schreeuwt het uit. Bij zijn eerste poging gaat hij meteen vlot over 5,30 meter. We doen er weer 10 centimeter bij. .
  6. 10 uur 55. Ook voor Risto Lillemets is het voorbij. De Est raakt ook bij zijn derde poging niet over 5,20 meter. Kevin Mayer heeft de baan vrij om nog wat extra punten te sprokkelen. De lat gaat naar 5,30 meter. .
  7. 10 uur 54. Exit Nilsson. Zijn tweede poging ging fout en ook de derde op 5,20 meter levert niks op voor Marcus Nilsson. Risto Lillemets heeft nog één poging op 5,20 meter. .
  8. 10 uur 47. Mayer over 5,20 meter. Zowel Marcus Nilsson als Risto Lillemets falen bij hun eerste poging op 5,20 meter. Kevin Mayer gaat er wel meteen vlotjes over. De Fransman is op weg om nog wat meer marge te nemen op de concurrentie in de zevenkamp. .
  9. 10 uur 45. Skotheim moet vrede nemen met 5 meter. Het zal bij 5 meter blijven voor Skotheim. Ook bij zijn derde poging raakt hij niet over 5,10 meter. Nog drie atleten zijn in de running: de Est Risto Lillemets, de Zweed Marcus Nilsson en de Fransman Kevin Mayer. Die laatste sloeg 5,10 meter over, de lat gaat nu naar 5,20 meter. .
  10. 10 uur 41. De tweede poging van Skotheim op 5,10 meter gaat helemaal fout. Nog één kans om zichzelf nog eens te overtreffen. .
  11. 10 uur 39. Skotheim faalt bij zijn eerste poging op 5,10 meter.  .
  12. 10 uur 33. We gaan naar 5,10 meter en dat blijkt zowel voor Marcus Nilsson als Risto Lillemets een haalbare kaart. Enkel Sander Skotheim en Kevin Mayer zijn nog in de race. Volgen zij hun voorbeeld? .
  13. 10 uur 32. Sander Skotheim stijgt nog maar eens boven zichzelf uit. Hij gaat bij zijn tweede poging over 5 meter. Opnieuw een persoonlijk record voor de Noor. .
  14. 10 uur 31. Mayer mengt zich in de debatten en gaat bij zijn eerste sprong over 5 meter. Ook Risto Lillemets en Marco Lillemets slagen daarin. .
  15. 10 uur 15. Persoonlijk record voor Skotheim. We zitten aan 4,90 meter in het polsstokspringen in de zevenkamp. Voorlopig zijn de Est Risto Lillemets en de Noor Sander Skotheim de enigen die daar over raakten. Voor Skotheim, tweede in de tussenstand na de 60 meter horden, is dat een persoonlijk record. Leider Kevin Mayer kijkt nog de kat uit de boom, hij moet nog in actie komen. .
  16. 09 uur 44. Polsstokspringen in de zevenkamp. Slechts één discipline is op dit moment nog aan de gang, het polsstokspringen in de zevenkamp. De Duitser Tim Nowak leidt daar voorlopig samen met Sander Skotheim, beiden gingen over 4,70 meter. Kevin Mayer moet nog in actie komen. .
  17. 09 uur 40. Mahoetsjich opnieuw oppermachtig in het hoogspringen.

   Mahoetsjich opnieuw oppermachtig in het hoogspringen

  18. 09 uur 34. Mahoetsjich opnieuw Europees kampioene. Het blijft bij 1,98 meter voor Mahoetsjich, ook de derde poging op 2,03 meter gaat fout. De Oekraïense verlengt dus wel haar Europese titel. Het zilver is voor de Nederlandse Britt Weerman, het brons voor de Oekraïense Katerina Tabasjnyk. .
  19. 09 uur 30. Ook bij haar tweede poging raakt Mahoetsjich niet over 2,03 meter. Nog één kans. .
  20. 09 uur 29. Jaroslava Mahoetsjich doet nog in haar ééntje voort. De lat ligt op 2,03 meter. Bij haar eerste poging blijkt dat nog te hoog gegrepen. .