Ga naar de inhoud

Bart Swings tankt vertrouwen met WK-brons op 5 km: "Weet nu dat ik sterk genoeg ben voor massastart"

 do 2 maart 2023 22:28
Voor Bart Swings was het zijn tweede WK-medaille ooit.

Een WK-medaille op een individuele afstand? Dat gaatje heeft Bart Swings opgevuld in zijn prijzenkast met brons op de 5.000 meter. "Ik ben heel blij dat ik deze stap heb kunnen maken", zei de olympische kampioen massastart.

De massastart op zaterdag is het grote WK-doel van Bart Swings, maar dat betekende niet dat de 5.000 meter zomaar een opwarmertje was. 

 

"Ik was er in het verleden al een paar keer relatief dichtbij, maar nooit echt heel dicht", vertelt hij. "Ik ben er wel altijd blijven in geloven en nu het echt lukt, ben ik natuurlijk heel blij. Het is geweldig dat ik deze stap heb kunnen maken."

 

Met de topfavoriet Patrick Roest als metgezel in zijn reeks, had Swings op voorhand al een plannetje uitgedokterd. "We hadden gezegd: alles of niets. Ik wist dat ik in een aanvallende race ver zou kunnen komen. In Heerenveen kun je niet voorzichtig beginnen."

 

"Halfweg ben ik dan mijn eigen wedstrijd beginnen te rijden, want Roest zette een versnelling in die net iets te fanatiek was voor mij. Het is niet dat hij ver weg reed, maar in de laatste twee rondes was het toch spannend. Uiteindelijk hield ik een halve seconde over voor het podium."

Ik ben er wel altijd blijven in geloven en nu het echt lukt, ben ik natuurlijk heel blij.

Bart Swings

Op het vorige WK, in 2021 ook in Heerenveen, won Swings brons in de massastart. Dat was tot dusver zijn enige eremetaal op een WK afstanden. De voorbereiding op het WK 2023 deed niet meteen vermoeden dat er al op de eerste dag een WK-medaille zou bijkomen.

 

"Ik was een beetje grieperig", vertelt hij. "Dat was jammer, want we wilden nog een goede trainingsprikkel neerzetten. Ik heb het wat voorzichtiger moeten aanpakken, maar ik ben blij dat ik hier mijn niveau kan laten zien en in vorm ben."

 

Met brons op de 5.000m mag Swings nog wat meer dromen van een wereldtitel op de massastart. "Ik weet nu dat ik sterk genoeg ben en de wedstrijd met vertrouwen kan ingaan. Ik heb er veel zin in."

 

Zondag sluit Swings zijn WK af met de 1.500m en 10.000m. "Twee afstanden die een beetje buiten mijn comfortzone liggen, maar waar ik soms ook goede uitschieters heb. Ik wil er een mooie dag van maken."

Gerelateerd: