Ga naar de inhoud

Saga nog niet voorbij: Wereldantidopingagentschap eist schorsing van vier jaar voor Kamila Valijeva

 di 21 februari 2023 16:37

Het Wereldantidopingagentschap (WADA) gaat bij het Internationaal Sporttribunaal (TAS) in beroep om een schorsing te vragen voor de Russische kunstschaatsster Kamila Valijeva. Het Wereldantidopingagentschap eist een schorsing van vier jaar en de schrapping van haar resultaten vanaf 25 december 2021.

De nog steeds maar zestienjarige Kamila Valijeva testte op die befaamde dag positief op de verboden substantie trimetazidin. 

 

Valijeva won enkele maanden later goud met het Russische team op de Winterspelen, in die competitie landde ze als eerste vrouw ooit een viervoudige sprong op het olympische toneel.

 

De Russin mocht van het TAS, gezien haar jonge leeftijd, onder een "beschermde status" blijven deelnemen aan het olympische toernooi. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) kende nog geen medailles toe voor de teamcompetitie, in afwachting van de uitslagen van het onderzoek naar de zaak rond Valijeva. 

 

Vorige maand oordeelde het omstreden Russische antidopingagentschap RUSADA dat een sanctie voor de atlete niet nodig was. RUSADA erkende wel dat er een schending had plaatsgevonden van het antidopingreglement, maar oordeelde dat er geen sprake was van een overtreding of nalatigheid van de atlete toen ze in aanloop naar de Olympische Winterspelen in Peking positief testte.

Gerelateerd: