Steve Darcis en Wim Fissette zijn nieuwe kapiteins van Belgische tennisploegen

    Steve Darcis (archief).

    Steve Darcis en Wim Fissette volgen Johan Van Herck op als kapiteins van respectievelijk de Daviscup en de Billie Jean King Cup. Voor Darcis, bijgenaamd "Mister Daviscup", wordt zijn eerste opdracht met de mannen een duel tegen Oezbekistan in september. Fissette moet al in april aan de slag tegen Canada.

    Johan Van Herck was twaalf jaar lang kapitein van het Daviscup-team en had er de jongste vier jaar ook het Billie Jean King Cup-team bij.  Hij had zelf eerst al aangekondigd dat 2023 zijn laatste jaar zou zijn, maar na de pijnlijke uitschakeling van België in de kwalificaties van de Daviscup eerder deze maand,  besliste de Belgische tennisfederatie zijn contract per direct te beëindigen.   

     

    Steve Darcis, 38 intussen, neemt zijn rol over bij de mannen. Een rol die hem misschien wel op het lijf geschreven is want Darcis kreeg de bijnaam "Mister Daviscup". Hij maakte in 2015 en 2017 deel uit van het team dat twee Daviscup-finales speelde. 

     

    In januari ging hij met tennispensioen en nu is hij verantwoordelijk voor de profs bij de Franstalige bond AFT. Midden september zal hij voor het eerst in zijn nieuwe functie aantreden bij de confrontatie met Oezbekistan. De inzet? België in Wereldgroep I houden. 

     

    Wim Fissette neemt over bij de vrouwen. Hij heeft zich bewezen als coach van enkele van 's werelds beste speelsters zoals Naomi Osaka (tot juli vorig jaar), Kim Clijsters, Simona Halep, Angelique Kerber en Victoria Azarenka. 

     

    De Truienaar werkte sinds 2019 samen met de Japanse Osaka, voormalig nummer een van de wereld, die met hem twee Grand Slams won: het US Open in 2020 en het Australian Open in 2021. 

     

    Zijn eerste wedstrijd in de Billie Jean King Cup is gepland voor 14 en 15 april, met een duel tegen Canada in de kwalificaties voor de groepsfase.