Ga naar de inhoud

Fiscaal expert: "Meldpunt openstellen en waarom geen sportieve sancties voor voetballers die regels omzeilen"

 di 14 februari 2023 14:00
" "
Michel Maus is een fiscaal expert.

De nieuwe financiële regels die de Belgische voetbalbond en Voetbal Vlaanderen vanochtend hebben voorgesteld, hebben tot doel om tot een duurzaam beleid te komen en het zwart geld uit het voetbal te bannen. Hoe kijkt fiscaal expert Michel Maus ernaar? "Ik zou het anders aangepakt hebben."

Maus pleit voor andere aanpak en nog meer stappen

Een RSZ-vrije som van 4.500 euro, maximaal 100 euro per punt, digitaal bankieren, geregistreerde modelcontracten en een jaarlijkse budgetoefening. Dat zijn  de krachtlijnen om tot een duurzaam en fair businessmodel te komen.

"Ik zou het toch anders aangepakt hebben", klinkt Maus kritisch. "Men creëert weer een uitzonderingsregime. Ik denk dat het verstandiger zou zijn om aan te sluiten bij bestaande systemen."

Maus haalt dan het systeem van verenigingswerkers of het systeem van deeleconomie aan. "Dat is een fiscaal systeem waarbij tot 7.170 euro een gunstig fiscaal regime bestaat, waarbij men 20 procent belasting betaalt op dit type inkomen en er geen socialezekerheidsbijdragen verschuldigd zijn."

"Dan trekt je natuurlijk de lat gelijk tussen verschillende hobby-inkomsten, die allemaal op dezelfde manier behandeld worden. Ik zou eerder voor de piste van een bestaand systeem gekozen hebben. Dat heeft al een paar jaar zijn diensten bewezen."

Aanmoedigen om fiscale misbruiken te melden.

Fiscaal expert Michel Maus

Je hebt de financiële en bestuurlijke maatregelen enerzijds, maar de professor doet ook een appel aan Voetbal Vlaanderen en de spelers. "Men mag een stap verder gaan. Er is een meldpunt bij Voetbal Vlaanderen, waar misbruiken kunnen gemeld worden."

"Dat gaat eerder over discriminatie en racisme. Ik denk dat men dat platform moet openstellen om excessen op fiscaal vlak kenbaar te maken. Men moet dat zelfs aanmoedigen."

"Ten tweede vind ik dat ook spelers voor hun verantwoordelijkheid moeten geplaatst worden. Ik zie bijvoorbeeld niet in waarom men geen sportieve sancties zou kunnen opleggen voor spelers die de regels overtreden en buiten het systeem om centen accepteren."

Gerelateerd: