Ga naar de inhoud

Tadej Pogacar pakt uit met straf nummertje in Spaanse versie van de Strade Bianche

 ma 13 februari 2023 17:12
Tadej Pogacar rondde een solo af van 43 km.
Tadej Pogacar rondde een solo af van 43 km.

In zijn eerste koers van 2023 heeft Tadej Pogacar (UAE Team Emirates) meteen groots uitgepakt. De tweevoudige Tour-winnaar rondde een solo van 43 kilometer af in de Spaanse eendagskoers Jaen Paraiso Interior, een wedstrijd tjokvol onverharde wegen. Onze landgenoot Tim Wellens - ploegmakker van Pogacar - eindigde 3e.

Bekijk de beslissende aanval van Pogacar

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Een gravelkoers van 179 kilometer met 2.300 hoogtemeters en 8 onverharde stroken, goed voor 47 kilometer aan grindwegen.

 

Dat doet denken aan de Strade Bianche, die over 3 weken op het programma staat. Maar vandaag was het in het zuiden van Spanje te doen: in Andalusië.

 

Tadej Pogacar was de grote blikvanger aan de start. De tweevoudige Tour-winnaar had vorige maand nog te kampen met maag- en darmproblemen, maar daar was op de Spaanse gravelwegen niets van te merken.

 

Op 43 kilometer van de streep schudde Pogacar aan de boom op een hellende grindstrook. Niemand kon de ontketende Sloveen bijhouden. Een deja vu naar de Strade Bianche van vorig jaar (toen Pogacar won na een solo van 50 kilometer).

 

Een halve minuut werd al snel een minuut voorsprong. Met Marc Hirschi en Tim Wellens had Pogacar bovendien 2 ploegmakkers in een achtervolgende groep van 7 renners (met daarin ook Kron, Rota, Tulett, Turner en Mads Würtz Schmidt).

 

Een lekke band 8 kilometer voor de streep zorgde niet voor paniek bij Pogacar.

 

Achter de rug van de Sloveen glipten Turner en Wellens nog weg op een onverharde strook in de finale. De Brit won het sprintje voor plek 2, Wellens mocht als 3e mee op het podium.

Jaen Paraiso Interio (1.1)
1. Tadej Pogacar (Svn)  
2. Ben Turner (GBr) op 58"
3. Tim Wellens  
4. Marc Hirschi (Zwi) op 1'19"
5. Andreas Kron (Den)  
6. Ben Tulett (GBr)  
7. Lorenzo Rota (Ita)  
8. Georg Zimmermann (Dui) op 1'31"
9. Warren Barguil (Fra)  
10. Gorka Izagirre (Spa)  

Pogacar: "Wist vooraf dat ik daar wou aanvallen"

"Ik kon niet blijer zijn", zei Pogacar na afloop bij Eurosport.

"Een nieuw seizoen openen met een zege doet altijd deugd. Het was precies een sprookje. De ploeg werkte heel hard en we eindigen uiteindelijk 1e en 3e. Dat is heel mooi."

Dacht Pogacar vandaag aan de Strade Bianche? "Deze koers is toch nog anders", antwoordde de Sloveen. "De gravel en het grind zijn niet hetzelfde en de klimmetjes zijn ook anders."

 

Over zijn aanval op 43 km van de streep zei Pogacar: "Het plan was om op die plaats in de aanval te gaan. Tim Wellens leverde ongelooflijk goed werk op die gravelsectie."

 

"Daarna nam Marc (Hirschi) het werk op zich en was het aan mij om in die laatste twee minuten van de klim mijn benen te laten spreken. Dat draaide goed uit."

Gerelateerd: