Ga naar de inhoud

Mikaela Shiffrin één jaar na de flop van de Spelen: GOAT met grote gun-factor

 di 14 februari 2023 06:33
" "
Mikaela Shiffrin heeft de meeste wereldbekerzeges bij de vrouwen en straks ook bij de mannen.

Mikaela Shiffrin kon voorlopig nog geen goud pakken op het WK skiën in Frankrijk. Zilver op de Super G dat wel, maar ook een “DNF” op de combiné en die riep nare herinneringen op aan de Spelen in Peking. Met de reuzenslalom en de slalom krijgt de Amerikaanse echter nog twee kansen op een wereldtitel. En sowieso is ze bezig aan een indrukwekkend seizoen, want Shiffrin is op weg naar een mythisch record.

“Ze ziet elke bocht als een opportuniteit om te verbeteren.” “Ze is een mega complete skiester, al heel jong zag je dat ze een fenomeen zou worden."

 

Marjolein Decroix en Karen Persyn zijn unaniem: Mikaela Shiffrin (27) is een topsporter en ook een “topmadam”, zonder kapsones.

 

“Ze is door al die zeges geen popster of zo geworden”, lacht Persyn (39), tegenwoordig technisch directeur van de Waalse skifederatie. Decroix (30) geeft les aan een ski-academie voor jonge topsporters in de Franse Alpen.

 

Zeker Decroix kwam Shiffrin geregeld tegen op het circuit, toen ze zelf nog skiede. “Haar eerste wereldkampioenschap was ook mijn eerste WK. Maar zij werd meteen wereldkampioene, terwijl ik “vocht” voor de laatste plaatsen”, lacht Decroix.

Het record van Stenmark gaat eraan en ik denk dat ze ook de 100 zeges zal halen.

Karen Persyn

Be a Shiffrin

Vorig jaar liep het wel helemaal mis op de Spelen in Peking. Ze was favoriete voor 3 keer goud op 6 olympische races, maar eindigde met 2x "DNF" en 0 medailles. 

Ze antwoordde met een nu al indrukwekkend seizoen, waarin ze al het record van meeste wereldbekerzeges bij de vrouwen greep, het record “overall” ligt voor het grijpen: de Zweed Ingemar Stenmark gleed in de jaren ’70-’80 naar 86 wereldbekerzeges, Shiffrin zit aan 85.

 

“Het blijft wel moeilijk om generaties te vergelijken”, merkt Decroix op. Stenmark maakte een hele evolutie mee, van ski’s van twee meter lang en houten palen, naar de kortere skilatten waarmee je kan “carven” en de plooibare paaltjes. In de tijd van Stenmark waren er ook minder wereldbekerwedstrijden per seizoen.”

 

“Maar dat record gaat er sowieso aan en ik denk dat ze ook de honderd zeges zal halen”, vult Persyn aan. “Ze is nu 27, ze kan nog wel een jaar of zeven doorgaan als ze wil.”

 

Decroix gebruikt Shiffrin ook als voorbeeld voor haar jonge skiërs. “Ik zeg hen: “Be a Shiffrin, Be like Shiffrin”. Daarmee bedoel ik niet dat ze toppers móeten worden, maar wel dat ze elke dag, elke bocht opnieuw alles moeten geven.”

 

“Als er op het laagste deel van de piste geen paaltjes staan, dan laten andere skiërs zich gewoon naar beneden glijden. Shiffrin niet, zij maakt haar eigen bochten en probeert die zo perfect mogelijk te nemen. Haar motivatie, dat is wat het verschil maakt.”

Wat onderscheidt Shiffrin van haar landgenote Lindsey Vonn, de vorige recordhoudster met 82 WB-zeges, en kan ze de kaap van 100 zeges ronden? Je hoort het in de reportage hierboven.

Gerelateerd: