Ga naar de inhoud

16-jarige EK-revelatie Nina Pinzarrone: "Grappig dat mensen plots mijn naam kennen"

 do 2 februari 2023 12:23
Nina Pinzarrone sloot haar EK-debuut af op een knappe 5e plek.

De toekomst van het Belgische kunstschaatsen is verzekerd. De vijfde plek van de 16-jarige Nina Pinzarrone op het EK blonk even hard als de zilveren plak van Loena Hendrickx. "Vanaf nu begint het eigenlijk echt en ik heb er ontzettend veel zin in."

Nina Pinzarrone. Voor het EK deed haar naam niet meteen een belletje rinkelen, maar daar bracht ze bij haar debuut op een groot kampioenschap snel verandering in. Met een vijfde plek in Finland toonde ze haar potentieel.

 

"Het moet ook bij mij nog een beetje bezinken", geeft de 16-jarige EK-revelatie toe. "Ik had het zelf niet verwacht. Ik wou gewoon mijn best doen, dus ik ben wel trots op mezelf."

 

Plots fluisterde iedereen de naam Pinzarrone, niet alleen in de schaatshal, maar ook op school. "Ze kenden me nog niet en plots hoorde ik op school: "Ik heb haar op tv gezien, dat is Pinzarrone"", lacht ze. "Het is grappig dat mensen plots mijn naam kennen."

Ik ben heel blij en ongeduldig om naar het WK te gaan. Ik ga mijn best doen om er zo veel mogelijk van te genieten.

Nina Pinzarrone

Al komt het voor Pinzarrone niet zo plots. Ze was nog geen 4 jaar toen ze in de schaatssporen van haar zus volgde. "Mensen zeiden al snel dat ik een getalenteerd kind was. We hebben vanaf dan hard gewerkt en zijn er volop voor gegaan." 

 

Dat beaamt ook coach Ansje Bocklandt. "Ze was al van jongs af aan een serieus meisje voor haar leeftijd. Maar ze stond stevig op haar voeten op het ijs en als ik iets nieuws uitlegde, was ze er meteen mee weg."

 

En het harde werk loont nu ook. Over twee maanden mag Pinzarrone zich opmaken voor haar eerste WK in Japan. "Het EK motiveert me om nog betere resultaten neer te zetten", aldus de kunstschaatster.

 

"Ik ben heel blij en ongeduldig om naar het WK te gaan. Ik ga mijn best doen om er zo veel mogelijk van te genieten. Ik heb wel nog wat puntjes om aan te werken, zoals mijn pirouettes."

 

Nochtans had Pinzarrone de op een na beste score voor haar techniek op het EK. Kan ze dat op het WK herhalen? "Ik had eerder wel gezegd dat de top 10 een doel was, maar ik realiseerde me toen nog niet hoe groot de concurrentie zal zijn. Ik ga gewoon mijn best doen en laten zien wat ik kan."

"Als er iets minder goed gaat, komt de Italiaanse furie eruit"

Haar achternaam verklapt al veel, maar ook op het ijs kan Pinzarrone haar Italiaanse roots niet verbergen, geeft ze toe.

 

"Een Italiaanse furie? Ik ben wel hyperactief", lacht ze. "Mijn papa is Italiaans en we hebben daar ook veel familie. Ik heb de taal ook twee jaar geleerd op school als vierde taal. Ik kan het niet praten, maar versta het wel een beetje."

 

Ook haar coach ziet af en toe een vleugje Italiaans op het ijs. "Ze is heel perfectionistisch op het ijs. Als er iets minder goed gaat, dan zie je het ook. Dan komt de Italiaanse furie eruit."

 

De 16-jarige is ook al heel ambitieus. De Olympische Spelen zijn "haar droom". "Het is leuk dat mensen nu zien hoe hard ik heb gewerkt", vertelt ze. "Vanaf nu begint het eigenlijk echt, ik heb er ontzettend veel zin in."

 

Hoe hoog mag de jonge Pinzarrone reiken? "Ze moet eerst ervaring opdoen en daaruit leren", stelt coach Ansje Bocklandt. "De Spelen zouden alvast een mooie beloning zijn voor haar inspanningen en opofferingen."

 

"Maar we gaan gewoon blijven voortdoen zoals we bezig waren. Op het WK moet ze gewoon naar zichzelf kijken en doen wat ze kan. De toekomst oogt mooi? Dat hopen we en daarvoor werken we hard."

Gerelateerd: