Loena Hendrickx pakt EK-zilver na dubbele val, Nina Pinzarrone knap 5e bij debuut

  Hendrickx ging als topfavoriete het EK in, maar moest vrede nemen met zilver.

  Loena Hendrickx heeft België de eerste medaille op een EK bezorgd, maar het is niet de kleur waar ze van droomde. Net als in de korte kür donderdag bleef ze vandaag in de vrije kür niet foutloos. Ze viel 2 keer bij een sprong, wat haar zwaar werd aangerekend. Ze kwam uiteindelijk 6,5 punt tekort op de Georgische Anastasija Goebanova. EK-debutante Nina Pinzarrone eindigde knap 5e.

  Hendrickx ging als beste Europese van het seizoen dit EK in Finland in. Ze wist dat ze met 2 foutloze küren het goud voor het grijpen had. Maar die favorietenrol is nieuw voor haar en legde extra druk.

  Dat gaven zij en haar coach aan na de korte kür op donderdag, toen ze ook ten val kwam. Met 67.85 punten was er met een tweede plaats niks verloren. Haar PR op de korte kür bedraagt wel 76.25.

  De 23-jarige Hendrickx, 2e op het WK en 4e op het vorige EK achter 3 Russinnen (die hier niet mogen meedoen, red), geloofde er volop in dat ze de 2 punten achterstand op de Georgische Goebanova vandaag zou kunnen uitwissen.

  Ze begon ook fraai en vol expressie aan haar laatste opdracht, de eerste sprongencombinaties liepen uitstekend. Maar in het tweede deel kwam ze 2 keer ten val, bij een triple lutz en flip.

  Ze maakte haar oefening nog erg goed af, maar ze schudde haar hoofd toen ze het ijs verliet. Met 125.63 punten (haar PR is 145.53, red) beloonde de jury haar nog met de eerste plaats, ze wipte over de Zwitserse Kimmy Repond, maar ze wist dat als Goebanova niet de mist in ging, het zilver zou worden.

  En Goebanova weerstond de druk. Ze maakte wel één slipper, maar de rest van haar kür was voortreffelijk. Met 130.10 zette ze haar beste seizoensscore neer. 

  Droomdebuut voor Pinzarrone (5e)

  Voor Nina Pinzarrone (16) was het een droomdebuut. Zesde na de korte kür met 61.35 bleef ze vandaag overeind bij al haar sprongen. De youngster toonde volop haar kunnen en een kleine hapering hield haar niet van een persoonlijk record met 124.57 (vorige PR: 121.52). Met een totaal van 185.92 punten kaapte ze de 5e plaats weg.

  Top 5 EK vrouwen
  1. Anastasija Goebanova (Geo) 199.91 ptn
  2. Loena Hendrickx 193.48
  3. Kimmy Repond (Zwi) 192.51
  4. Ekaterina Kurakova (Pol) 186.90
  5. Nina Pinzarrone 185.92

  Herbekijk de vrije kür:

  EK kunstschaatsen

  1. 15 uur 57. Zilver voor Hendrickx. Met haar beste vrije kür van het seizoen haalt Goebanova de buit binnen. Hendrickx kan niet anders dan treuren, ze komt 6,5 punt tekort voor het goud. Ze heeft zilver. Met de Zwitserse Kimmy Repond is het podium compleet. De 16-jarige Belgische EK-debutante Nina Pinzarrone legt beslag op een knappe 5e plaats. .
  2. 15 uur 52. Georgische Goebanova maakt klein foutje. Het lijkt zilver te zullen worden voor Hendrickx. Goebanova maakte onderweg een fout bij een sprong, maar herstelde zich in de rest van haar kür. .
  3. 15 uur 51.
  4. 15 uur 51.
  5. 15 uur 50. Hendrickx staat op 1. Met 125,63 punten voor haar vrije kür komt Loena Hendrick aan de leiding. Ze springt over de Zwitserse Kimmy Repond, die na een persoonlijk record van 128.68 leidde met 192.51 punten. Hendrickx telt nu 193.48 punten. Het hangt af van de Georgische Anastasija Goebanova of het goud of zilver wordt. Haar PB dit seizoen op de vrije kür was in de 143 punten, dus ze laat heel wat liggen. Nina Pinzarrone gaat 5e worden.  .
  6. 15 uur 46. Loena schudt haar hoofd. Net zoals in de korte kür komt Loena Hendrickx ook de vrije kür niet foutloos door. Ze schaatste zoals we haar kennen elegant en vol expressie en begon met mooie sprongen, maar in het 2e deel kwam ze 2 keer ten val bij een sprong. Ze schudt haar hoofd, het ligt allemaal dicht bij elkaar, waar brengt het haar? .
  7. 15 uur 19.
  8. 15 uur 18. Pinzarrone knap. De omstandigheden lijken geen vat te hebben op de debutante: Nina Pinzarrone liet het hele sprongenarsenaal zien en schaatste bijna foutloos. De jury beloonde haar met 124.57 punten, een persoonlijk record. Haar vorige beste score was 121.52. In totaal brengt haar dit op 185.92 punten. Is dit genoeg voor een medaille? .
  9. 15 uur 18.
  10. 15 uur 02. Top 6 presenteert zich op het ijs. We zijn toe aan de laatste zes van de vrije kür. Het gaat nu om de medailles. De Georgische Anastasija Goebanova komt als laatste in actie om 16.48 uur. Zij staat op kop na de korte kür. Nina Pinzarrone bijt over enkele minuten de spits af, zij was zesde in de korte kür. Loena Hendrickx, tweede na de korte kür, is aan de beurt om 15.39 uur. Momenteel warmen de zes zich op. .
  11. 10 uur 07. Timing vrije kür. De top 24 van de korte kür komt straks in actie in de vrije kür, waarna de medailles uitgereikt worden. Iets na 12 uur begint de eerste, de 2 Belgen zitten in de laatste groep van 6 schaatssters. Nina Pinzarrone is aan de beurt om 15.07 uur, Loena Hendrickx als voorlaatste om 15.39 uur. De vrije kür sluit af met de Georgische Anastasija Goebanova om 15.47 uur. Daarna weten we of Hendrickx haar EK-droom heeft kunnen waarmaken. Als beste Europese dit seizoen is ze de favoriete, maar door een fout in de korte kür moet ze zich van de 2e plaats omhoogvechten. .
  12. 10 uur .
  13. 28-01-2023.
  14. 19 uur 35. Hendrickx en Pinzaronne ambitieus richting vrije kür.

   Hendrickx en Pinzaronne ambitieus richting vrije kür

  15. 17 uur 36. Bekijk het volledige interview met Loena Hendrickx.

   Bekijk het volledige interview met Loena Hendrickx

  16. 17 uur 34. Lot van de Leading Lady. De status van kunstschaatster Loena Hendrickx is na haar 2e plaats op het WK toch wat veranderd. Op het EK kunstschaatsen werd onze landgenote meteen gebombardeerd tot topfavoriete. "De favorietenrol is toch iets nieuws waar ik mee moet leren omgaan. Ik loop eigenlijk niet graag in de spotlights, maar je wordt ongevraagd in die positie geduwd. Het blijft wat ongewoon voor mij."  .
  17. 17 uur 32. Morgen is het een nieuwe dag. Een nieuwe Loena. Let's go! Loena Hendrickx.
  18. 17 uur 30. "De ontgoocheling was heel groot". Loena Hendrickx verscheen vandaag opnieuw op het ijs om te trainen voor haar vrije kür op het EK kunstschaatsen. "Ik heb een goede oefensessie achter de rug", vertelde ze zelf voor de camera. "Het geeft me weer vertrouwen." Gisteren bleef Hendrickx immers wat teleurgesteld achter na haar 2e plaats op de korte kür. "De ontgoocheling was heel groot. Ik heb de laatste weken nog nooit zo hard getraind en ik had de lat hoog gelegd. Ik heb gisterenavond dan ook eens goed gehuild op mijn kamer. Om zo al mijn emoties uit mijn lichaam te laten." "Mijn mama is hier ook om me te steunen. Het is van de Spelen van 2018 geleden dat ze mee is naar een wedstrijd. Dat is speciaal. We zijn gisteren dan ook allemaal samen iets gaan eten. Dat deed deugd. Ik kan de focus nu ook opnieuw op de vrije kür richten. We gaan er opnieuw vol voor. Let's go ." .
  19. 17 uur 15. Bekijk de trainingsbeelden van Hendrickx.

   Bekijk de trainingsbeelden van Hendrickx

  20. 17 uur 14.
  21. 17 uur 08. "Ze heeft op training aan zichzelf bewezen dat ze het kan".

   "Ze heeft op training aan zichzelf bewezen dat ze het kan"