Ga naar de inhoud

Inge Van Meensel: "Dit EK is unieke kans voor Loena Hendrickx, nu moet ze haar status omarmen"

 za 28 januari 2023 09:43
Ze geldt als favoriete in Espoo, in Finland.
De 23-jarige Hendrickx is de nummer 2 van het WK en de nummer 4 van het vorige EK.

Op twee luttele puntjes van een Europese titel. Loena Hendrickx maakt zich momenteel op om haar favorietenrol op het EK kunstschaatsen in vervulling te laten gaan. Onze reporter ter plaatse Inge Van Meensel wikt en weegt de kansen van Hendrickx. "Loena's topscore op de vrije kür ligt normaal gezien een pak hoger dan de Georgische, die de korte kür won." Hendrickx schaatst om 15.39 uur.

Loena Hendrickx is nog volop in de running voor de Europese titel kunstschaatsen in Finland. Onze landgenote staat momenteel mooi tweede, op twee punten van de Georgische Anastasija Goebanova. 

 

"Dat verschil is miniem, maar vandaag foutloos schaatsen, is wel de boodschap", weet Inge Van Meensel. "Loena's topscore is normaal gezien een pak hoger dan die van de Georgische op de vrije kür."


"Op training gisteren maakte Hendrickx alleszins een heel goede indruk, toen ze haar vrije kür aan het oefenen was. Dat ligt in lijn met de voorbije weken: in oefensessies gaat haar vrije kür steevast beter dan haar korte kür. Hopelijk geeft dat haar een extra boost."

Loena Hendrickx heeft niks meer te verliezen

Inge Van Meensel

Hendrickx krijgt zo een tweede kans om haar favorietenrol waar te maken. Donderdag bleef ze na haar 2e plaats op de korte kür eerder teleurgesteld achter. Op zich is er dan niks verloren, toch liepen de emoties na de wedstrijd hoog op. 


"Ze legt zichzelf enorm veel druk op momenteel", kadert Van Meensel. "Dat ze de uitgesproken favoriet is, is dan ook relatief nieuw voor haar."


"Het valt moeilijk te rijmen met haar timide karakter. Maar eigenlijk zou ze haar status moeten omarmen als een compliment. Ze heeft dit verdiend."

Dit EK vormt immers een "unieke kans" voor onze landgenote. "Momenteel doen de Russen niet mee in de competitie." Vorig jaar was Hendrickx 4e op het EK na 3 Russinnen.


"Maar lang zal dat wellicht niet meer duren. Velen keren zelfs al via andere landen terug. Deze kans moet ze proberen te grijpen. Het zou een verdiende beloning zijn voor haar harde werk. Ik geloof alleszins in haar kansen, dat moet zij ook doen. Ze heeft niks meer te verliezen."

Ook Pinzarrone present: "Ze blijft zeer nuchter"

Hendrickx staat zaterdag niet als enige Belgische op het ijs van Helsinki. Ook onze 16-jarige landgenote Nina Pinzarrone mag zich nog eens aan de wereld tonen. Donderdag plaatste ze zich met een 6e plek voor de vrije kür.


Een aangename kennismaking met de schaatstop. "Ik ken ze nog niet heel lang, maar je merkt meteen dat er een stevige kop op staat. Ze gaat zeer nuchter om met haar droomdebuut."


Geen sinecure. In een interview vertelde Pinzarrone dat haar sociale media ontploft was na de wedstrijd. "Het leeft echt wat ze hier aan het doen is. Ze is er zelf misschien nog het meest van verrast."


Dat België twee deelnemende atleten heeft, is op zich al een unieke prestatie. "Te danken aan Loena Hendrickx. Door haar uitstekende passage op het WK, waar ze tweede werd, hebben we als land een extra plekje voor het EK gekregen. Dat vult Pinzarrone nu met verve in."

Gerelateerd: