Ga naar de inhoud

Loena Hendrickx baalt: "Het was niet mijn dag en niet wat ik gewoon ben"

 do 26 januari 2023 18:13
" "
Loena Hendrickx is 2e in de korte kür: "Mijn zelfvertrouwen kwam terug, maar net iets te laat."

De gezichten van Loena Hendrickx en haar entourage spraken boekdelen na de korte kür op het EK kunstschaatsen in Finland. De Belgische favoriete maakte een grote fout bij de sprongencombinatie. "Ik weet dat ik veel beter kan", besefte Hendrickx. "Misschien werd de stress haar toch een beetje te veel", dacht coach en broer Jorik Hendrickx. "Al is met een 2e plaats nog niks verloren."

Hendrickx geldt als de beste Europese kunstschaatster van het seizoen. Met 2 foutloze opdrachten wist ze het goud binnen handbereik. Maar vandaag was het verre van foutenvrij. "Het was niet mijn dag en zeker niet wat ik gewoon ben."

Ziet ze een verklaring, speelde de stress haar parten? "Ik denk dat ik het de laatste weken mentaal heel zwaar heb gehad. Het mentale is normaal een van mijn sterkste punten. De trainingen voor ik naar hier vertrok, gingen toch weer beter."


"Het zelfvertrouwen kwam wel terug, maar ik denk net iets te laat. Ik weet gewoon dat ik veel beter kan. Ik heb dat helaas vandaag niet kunnen laten zien. We gaan er alles aan doen om zaterdag een veel betere kür neer te zetten. We gaan voor het hoogst mogelijke."

Ik had het de laatste weken mentaal heel zwaar. Het zelfvertrouwen kwam wel terug, maar ik denk net iets te laat.

Loena Hendrickx

Waar worstelde ze dan mee? "Het seizoen na de Olympische Spelen is altijd heel zwaar. Dat speelt vooral. Dat ze mijn dan de leading lady van Europa noemen, geeft nog eens extra druk. Maar ik probeer me daarvan af te zonderen. Ik weet wat mijn kwaliteiten zijn en wat ik kan."

 

Wat ging er mis bij de sprongencombinatie? "Ik had al een misstapje bij het aanrijden, het patroon naar de sprong is dan iets anders. En ik was met mijn gedachten iets te laat om de afsprong te nemen. Daardoor ontbrak ik ook wat rotatie."

"Ik kon vanochtend goed ontbijten en had veel zelfvertrouwen. Maar daarna werd ik heel zenuwachtig, waardoor mijn benen ook wat zwaarder aanvoelden. Dat moet je van je afzetten en ervoor gaan."

Zorgt dit nu voor een extra prikkel richting zaterdag? "Misschien wel, ik weet gewoon dat ik ook heel sterk kan zijn in de lange kür."

Broer en coach: "Zijzelf is haar grootste tegenstander"

"Ik sta hier niet met een tevreden gevoel", zegt broer en coach Jorik. "We weten dat ze meer kan, dat heeft ze het hele seizoen laten zien. Dit is een heel belangrijk moment. Ze staat nu 2e, er is niks verloren. Maar ik had hier natuurlijk wel willen staan met een euforisch gevoel."

"Het blijft sport. Je moet pieken op het juiste moment, hopelijk kunnen we dat zaterdag doen."

"Ik denk dat zijzelf hier haar grootste tegenstander is. Ze maakt een grote fout, die combinatie is meer dan 11 punten waard, dat laat ze liggen. Normaal gezien steekt ze er met een perfecte kür bovenuit. Misschien werd het haar toch een beetje te veel."

"Na de Grand Prix Finale moest ze even uit een dip komen, zowel fysiek als mentaal. Fysiek is ze daar helemaal uitgeraakt, maar mentaal maakte die extra druk het toch moeilijker om er volledig bovenop te komen."

"Ik hoop dat ze zich bij elkaar kan rapen en kan tonen waarvoor ze zo hard heeft gewerkt."

Zijn zus houdt van de underdogrol, favoriet zijn is een leerproces. "Zeker en vast. Je hebt favoriet voor de medailles en favoriet voor de top 5, maar nu zei iedereen dat ze ging winnen en dat ze moet winnen. Vandaag is het bewijs dat het momentopnames blijven."

"Daar ben ik me van bewust. Ik ben ontgoocheld, maar ik weet dat dit de harde realiteit is. Natuurlijk vind ik het ontzettend jammer, omdat ik weet wat ze kan en waard is."

Hendrickx senior verwacht dat ze zaterdag geprikkeld zal reageren. "Maar ik zal dat ook deels opleggen. Ik wil dat ze ervoor gaat en tot het laatste moment strijdt. Met die lange kür is nog heel veel goed te maken."

Gerelateerd: