Maak kennis met 16-jarige kunstschaatsster Nina Pinzarrone: "Ze heeft klasse op het ijs"

  Nina Pinzarrone in actie op het Belgische kampioenschap.

  België heeft niet enkel Loena Hendrickx op het EK kunstschaatsen in Helsinki, de pas 16-jarige Nina Pinzarrone maakt haar debuut op een kampioenschap. De Winterspelen in 2026 en 2030 zijn het doel. "Ze is op veel vlakken getalenteerd."

  Dankzij de goeie prestaties van Loena Hendrickx vorig jaar staat er met de jonge Nina Pinzarrone (16)  nog een tweede landgenote op het Finse ijs op het EK kunstschaatsen.

   

  "Ik vind het heel spannend en heb er veel zin in", vertelt ze nog wat schuchter voor de camera van Sporza. Hoe is ze begonnen met kunstschaatsen? "Door mijn zus. Zij zag het EK op tv toen ik 3,5 jaar was en begon toen ook. Nadat ik mijn zus zag schaatsen begon het ook te kriebelen."

   

  "Het leukste eraan vind ik de manier waarop je glijdt en je je vrij voelt. Het is een discipline waarbij je veel verschillende dingen kan doen. Vanaf ik ISU-wedstrijden mocht doen en internationaal wat bekender werd, toen begon het echt voor mij. Het werd harder trainen."

  Op mijn best zijn op de Olympische Winterspelen van 2026 en 2030 is een droom. Op dit EK wil ik de vrije kür zaterdag halen. 

  Nina Pinzarrone

  Maar hoe hard ze traint, kan ze niet zeggen. Daarvoor kijkt ze hulpbehoevend naar haar coach Ansje Bocklandt: "20 tot 25 uren per week". "Zonder training ben je niets", bevestigt Pinzarrone. 


  Haar droom? "De Olympische Winterspelen van 2026 en 2030 en daar me van mijn beste kant tonen."


  Maar beginnen doet ze met dit EK, haar eerste groot toernooi: "Ik wil zaterdag ook de vrije kür meedoen. Ik kijk niet naar anderen, ik focus enkel op mezelf."

  Coach Bocklandt: "Nina heeft klasse op het ijs"

  Al van kleinsaf wordt Pinzarrone begeleid door Ansje Bocklandt, die al vroeg het potentieel van haar poulain zag. "Ze is op veel vlakken getalenteerd: ze kan goed springen, haar pirouettes zijn heel goed en ze is lenig en elegant. Ze heeft klasse op het ijs."

   

  Pinzarrone leek nog een beetje schuchter voor de camera. "Ze is inderdaad eerder bescheiden en introvert, maar ze gaat er wel voor. Ze laat het niet altijd merken, maar is toch wel een beetje een competitiebeestje."

   

  Het EK wordt het eerste optreden op het grootste toneel voor Pinzarrone. "Ze is hier om ervaring op te doen. Ze is hier de jongste, dit is allemaal nieuw." Maar een doel heeft ze wel. "Een foutloze korte kür neerzetten, de vrije kür halen en de minimumscore halen voor het WK kunstschaatsen in Japan."

   

  Een doel op lange termijn is er ook: de Winterspelen van 2026 en 2030. "Als ze voortdoet zoals ze nu bezig is, dan is dat wel realistisch. Dan moet ze dat kunnen halen."

  Vandaag (donderdag) staat de korte kür op het programma. Nina Pinzarrone schaatst om 14.35 u. Loena Hendrickx haar sessie begint om 16.34 u. De top 24 van vandaag stoot door naar de vrije kür van komende zaterdag.