Opnieuw een grote naam (op retour?): Anderlecht heeft met Islam Slimani broodnodige spits beet

  Slimani speelde in zijn carrière voor heel wat topclubs, waaronder Sporting, Leicester, Monaco en Lyon.

  Het had heel wat voeten in de aarde, maar Anderlecht heeft in de laatste minuten van de transfermarkt dan toch nog zijn broodnodige extra spits gevonden. Met Islam Slimani haalt het bovendien een grote naam. De ervaren Algerijn van 34 moet in Brussel op korte termijn voor doelpunten zorgen.

  Marko Marin, Rolando, Samir Nasri, Yannick Bolasie ... De voorbije jaren streken er heel wat grote namen neer in het Astridpark, maar die uitgebluste toppers konden zelden overtuigen.

   

  Met Islam Slimani strikt Anderlecht nu opnieuw een ronkende naam in het Europese voetbal. De Algerijn speelde in zijn carrière voor heel wat grote clubs, waaronder Sporting Lissabon, Leicester, Newcastle, Fenerbahçe, Monaco en Lyon.

   

  Met Slimani heeft Anderlecht in extremis zijn broodnodige extra spits kunnen strikken. Na het vertrek van Fabio Silva en Sebastiano Esposito waren immers enkel Benito Raman en de jonge Lucas Stassin overgebleven als zuivere spitsen bij RSCA, een veel te dunne spoeling.

   

  Pas enkele minuten voor middernacht op Deadline Day volgde uiteindelijk witte rook, na een erg bewogen dag. Anderlecht had dinsdag eerst nog naast een hoop targets gegrepen - de Nigeriaan Tolu Arokodare werd zelfs weggekaapt door Racing Genk - en leek met lege handen te gaan eindigen.


  Niet dus. Slimani komt over van het Franse Brest, 16e in de Ligue 1, waar hij zijn contract heeft verbroken. Hij scoorde er dit seizoen twee keer in achttien duels. In het Astridpark tekent hij tot de zomer, met de optie op een extra seizoen.

  Slimani met Fenerbahçe in actie tegen Anderlecht in 2018.

  Ooit 30 miljoen waard

  Slimani kan heel wat adelbrieven voorleggen. De Algerijn verliet in 2014 zijn vaderland voor Sporting Lissabon. In Portugal maakte hij furore met zijn neus voor goals. De grote sterke spits scoorde er in drie seizoenen 57 doelpunten.


  In 2016 verkaste hij voor meer dan 30 miljoen euro naar Leicester City, op dat moment kampioen in Engeland. In zijn eerste seizoen lukte hij er 7 goals, maar daarna viel hij wat stil. Uitleenbeurten aan Newcastle en Fenerbahçe werden geen succes, als huurling scoorde hij wel opnieuw vlot bij Monaco.


  In 2020 nam de Franse topclub Lyon hem transfervrij over van Leicester. Bij Lyon zou hij in twee seizoenen wel maar tot vier competitiedoelpunten raken. Ook tijdens een nieuwe passage in Lissabon en bij de Franse laagvlieger Brest vond hij zijn neus voor goals niet echt terug.


  Lukt dat nu wel bij Anderlecht? In Brussel hopen ze het alvast. Slimani - Algerijns topschutter aller tijden met 42 goals in 89 wedstrijden - moet bij RSCA niet alleen het scoringsprobleem oplossen, maar ook voor présence in de box zorgen, al maanden een heikel punt.

   

  Slimani is samen met de creatieve Deen Anders Dreyer de enige winteraanwinst van sportief directeur Jesper Fredberg. Een nieuwe linksback - ook een probleempositie in Brussel - werd niet meer gevonden.