Ga naar de inhoud

Soudal-Quick Step zoekt klimmers: "Lefevere is in snelheid genomen door Evenepoel"

 vr 27 januari 2023 07:25
Wereldkampioen Remco Evenepoel werd woensdag 23 jaar.

Vrijdag staat Remco Evenepoel in de Ronde van San Juan voor zijn eerste klimexamen van 2023. Na zijn boerenjaar ligt het verwachtingspatroon weer ontzettend hoog. Onze analisten stonden tijdens Velofollies bij Karl Vannieuwkerke stil bij wat dit jaar kan of moet bieden. 

"Hij zal niet slechter worden", grapte Jan Bakelants over Remco Evenepoel, die woensdag in de Ronde van San Juan een verjaardagstaart met 23 kaarsjes heeft ontvangen.

 

"Het is een stelregel in het peloton dat je vanaf je 27e op je sterkste bent, tussen je 27 en je 30. Of toch zeker in een duursport als wielrennen."

 

"Dat belooft voor Wout van Aert (28) en Mathieu van der Poel (28). Maar kijk naar hoe goed Evenepoel is en wat er nog voor hem ligt..."

 

"Het moet fantastisch zijn om zo te kunnen fietsen. Je doet veel opofferingen, maar die beloning komt altijd."

 

"Veel renners doen net zo veel als Evenepoel, maar die krijgen dat niet terug en staan dan in de schaduw."

Remco Evenepoel opent zijn seizoen in de Ronde van San Juan.

Rondeploeg wordt gezocht: "Je moet beginnen te bouwen"

Remco Evenepoel won in 2022 de Ronde van Spanje. Dit jaar gaat hij voor de roze trui, de gele trui laat hij nog even aan zich voorbijgaan. 

 

Voor veel analisten is het een logische keuze, een beslissing die gerechtvaardigd wordt door zijn ploeg die een koers als de Tour nog niet zou kunnen dragen.

 

Er is nood aan versterking, maar wie zou een goeie meesterknecht zijn? "Jay Vine", antwoordt José De Cauwer, die wel vaststelt dat de Australiër al gekaapt is door UAE.

 

Een makkelijke puzzel wordt het niet voor ploegbaas Patrick Lefevere. "Ik heb het al een paar keer gezegd: hij is in snelheid genomen door Evenepoel. Anders zou Lefevere Tim Merlier niet hebben aangenomen."

 

"Merlier is een fantastische sprinter, maar Lefevere dacht dat hij meer tijd had om een klimmersploeg te maken. Nu wordt het dringend."

Patrick Lefevere is in snelheid genomen. Anders zou hij Tim Merlier niet hebben aangenomen.

José De Cauwer

De eindzege in de Vuelta heeft dat proces dus in een stroomversnelling gebracht. "Als je volgend jaar naar de Tour gaat, dan zal die ploeg niet zo goed zijn als Jumbo-Visma of UAE."

 

"Maar je moet daar toch iets tegenover zetten en je moet beginnen te bouwen. Je kunt zoiets niet kopen. 5 klimmers, die komen niet zomaar."

 

"Je zou van Ilan Van Wilder dan een knecht kunnen maken, maar weet hij dat op die leeftijd al? Er is werk aan de winkel, al hoeft hij op zijn 24e de Tour nog niet te winnen."

Remco Evenepoel viert zijn eindzege in de Vuelta.
Gerelateerd: