Ga naar de inhoud

Louis van Gaal zwaar aangeslagen na exit, maar mistig over toekomst: "Het is altijd moeilijk..."

 vr 9 december 2022 23:29

De grote Louis van Gaal-show in Qatar eindigt zonder confetti. Voor de tweede keer in zijn carrière treurde hij als bondscoach na een penaltyreeks tegen Argentinië: "Dan oefen je een heel jaar op strafschoppen en verknal je het toch", treurde een opvallend aangeslagen Van Gaal.

Nooit zagen we Louis van Gaal zó aangeslagen als vrijdagavond in Qatar.

 

De bondscoach van Oranje stond het hele WK in de spotlights, dus ook toen Nederland een nieuw strafschoppentrauma opliep tegen Argentinië.  

 

"Dan oefen je het hele jaar op penalty's, maar verknal je het toch", sakkerde Van Gaal. "Dat is jammer. Kijk, als trainer wil je alles onder controle hebben. Je vraagt de spelers om bij hun clubs de penalty's te nemen - dat hebben ze allemaal gedaan."

 

"Maar dan begin je er hier aan en mis je de eerste twee", zuchtte de coach. "Dan kun je het niet meer winnen. Ik zei eerder al eens dat je zoiets niet kunt simuleren. Het automatiseren van de aanloop en het schot wel, maar de druk niet."

 

Bij Oranje foeterden ze ook op scheidsrechter Mateu Lahoz. "Ik wil die penalty van de 0-2 nog wel eens terugzien", aldus Van Gaal. "Toch verliezen we niet door de ref, wel door de penalty's. Dit is al de tweede keer voor mij als bondscoach. Het gebeurde ook in Brazilië (2014, red.) tegen Argentinië. Anders hadden we toen in de finale gestaan."

Ik heb al gezegd dat ik wellicht niet doorga, maar het is altijd moeilijk.

Louis van Gaal

In de studio van rechtenhouder NOS had Van Gaal de klap al een halfuurtje kunnen laten bezinken. Voelt hij zich, ondanks de exit, trots?

 

"Wat is trots als je verliest?", kaatste hij de vraag terug. "Je gaat met één doel naar dit WK. Dan probeer je eigenlijk alles te winnen, maar jammer genoeg kan dat dus niet."

 

Voor Van Gaal betekent het een abrupt einde na een succesvol anderhalf jaar bij de Nederlandse nationale ploeg. Wat nu?

 

"Morgen naar huis", klonk het eerst nuchter.

 

"Dit is nu eenmaal topsport. De manier waarop we verliezen is heel dramatisch, maar we hebben een goeie prestatie neergezet. Onder mijn leiding hebben we twintig matchen gespeeld en geen enkele verloren. Eigenlijk was dit de beste groep die ik in mijn carrière heb meegemaakt, een cadeautje op late leeftijd."

 

Maar volgt er straks nog een nieuw hoofdstuk? Eerder verkondigde de coach dat hij wellicht definitief op pensioen gaat.

 

"Het is altijd moeilijk", zei LVG. "Kijk naar Dick Advocaat. "Ik ben teruggekeerd uit pensioen om het Nederlandse voetbal te helpen, hij doet nu hetzelfde met ADO Den Haag. Dat zou ook met mij kunnen gebeuren. Al denk ik van niet."

Gerelateerd: