Ga naar de inhoud

Aster Nzeyimana is terug uit Qatar: "Argentijnen hebben boel op stelten gezet"

 wo 7 december 2022 22:35

We naderen stilaan de ontknoping in Qatar, maar voor Aster Nzeyimana zit het toernooi erop. Het was het eerste WK voor onze commentator, dus polsen we graag naar zijn belevingen, welke landen hem het meest konden bekoren en welke supporters het sfeerbeheer voor hun rekening namen.

Wekenlang niet weg te denken van uw televisie of radio, maar de wedstrijd van Marokko tegen Spanje was het laatste wapenfeit voor Aster Nzeyimana.

 

"Ik ga het zeker missen", aldus Nzeyimana. "Ik heb vorige zomer het EK mogen meemaken, maar de sfeer op een WK is toch nog iets straffer. Voor mij is dat het summum. De woorden zoeken om een voetbalmoment nog een klein tikkeltje mooier te maken is geweldig."

 

"Als je ziet wat dit allemaal betekent voor een voetbalnatie als Marokko... dat is geweldig. De ontknoping in die wedstrijd tegen Spanje ga ik trouwens niet snel vergeten."

Het is jammer dat de Europese landen wat ondervertegenwoordigd waren in de stadions.

Aster Nzeyimana

De beleving en sfeer kwamen vaak aan bod in eigen land, maar hoe ging het eraan toe in Qatar?

 

"Ik heb hele dagen voetbal gekeken en mijzelf voorbereid op wedstrijden. Ik heb geleefd als een kluizenaar en dus was het wel eens leuk om enkel met voetbal bezig te zijn. Ik heb een keer een stepje gehuurd om Doha te verkennen, maar het is wel echt een speciale stad. Niet echt mijn ding."

 

"De stadions zijn indrukwekkend en perfect afgewerkt, maar ik vond het niet mijn plaats om die stadions te bejubelen omdat je weet hoe die tot stand zijn gekomen. Het was dus dubbel."


"Het is ook wel jammer dat de Europese landen wat ondervertegenwoordigd waren in de stadions. Zo was de sfeer niet bij alle wedstrijden dezelfde. Fans van Saudi-Arabië, Iran, Qatar, Brazilië en Argentinië hebben hier dan wel weer de boel op stelten gezet. Niet normaal."

Wie is de favoriet voor de titel?

Nu de intensieve voetbalweken achter hem liggen, kunnen we ook al eens polsen naar wat er nog komen zal dit WK. Welke ploegen hebben het meeste indruk gemaakt op Nzeyimana?


"Na de wedstrijden tegen Costa Rica en Duitsland dacht ik echt dat Spanje klaar was om wereldkampioen te worden, maar nadien kwamen er toch barstjes in hun pantser."


"Brazilië was natuurlijk indrukwekkend, maar dat was niet echt een grote uitdaging tegen Zuid-Korea. Er zijn nog geen landen echt getest geweest. Wat Nederland toonde was tactisch heel sterk, maar qua spel dan weer helemaal niet."


"Er is voor mij dus nog geen enkel land geweest dat echt toont dat ze echt wereldkampioen willen worden. Frankrijk leunt daar misschien het dichtste bij aan, maar hen heb ik enkel op televisie gezien. Dat is toch anders dan wanneer je in het stadion zit."

Gerelateerd: