Ga naar de inhoud

WK LIVE: Beveiligingsmedewerker in WK-stadion is enkele dagen na val overleden

 wo 14 december 2022 15:16

De ogen van de wereld zijn gericht op Qatar. Sportief en extrasportief. Op deze pagina verzamelen we alle info rond de organisatie, de deelnemende landen of andere opvallende feiten over het WK 2022.

WK in Qatar

15:16

Een beveiligingsmedewerker van het WK voetbal in Qatar is in het ziekenhuis overleden, drie dagen na een val in het Lusailstadion. Dat heeft de toernooiorganisatie bevestigd.

De organisatoren twitterden dat John Njue Kibue, volgens het Amerikaanse nieuwsmedium CNN een gastarbeider uit Kenia, zaterdag "een ernstige val" maakte in het stadion en na een spoedbehandeling ter plaatse naar het ziekenhuis werd gebracht. Hij overleed dinsdag aan zijn verwondingen. De organisatoren onderzoeken "met spoed" de omstandigheden die tot de val hebben geleid.

"Wij betuigen onze oprechte deelneming aan zijn familie, collega's en vrienden in deze moeilijke tijden", klinkt het bij de organisatie. "Wij zullen er ook voor zorgen dat zijn familie alle openstaande en verschuldigde geldbedragen ontvangt."

Eerder tijdens het WK verloor een arbeider, naar verluidt uit de Filipijnen, het leven bij een ongeval tijdens reparatiewerkzaamheden in het hotel waar de selectie van Saudi-Arabië verbleef. Ook de Amerikaanse WK-verslaggever Grant Wahl overleed op het toernooi, nadat hij tijdens de kwartfinale tussen Argentinië en Nederland in het stadion in elkaar was gezakt.


13/12/22
12:57

Duitse bond richt panel op om voetbal weer op de rails te krijgen

Na een tweede opeenvolgende uitschakeling in de groepsfase van het WK, heeft de Duitse voetbalbond een panel specialisten aangesteld om het Duitse voetbal weer klaar te stomen voor de toekomst.


Een imposant lijstje met namen als Oliver Kahn, Karl-Heinz Rummenigge, Mathias Sammer , Rudi Völler en Red Bull-directeur Oliver Mintzlaff zijn allemaal gestrikt voor het speciale panel. Zij zullen een nieuwe technische directeur moeten aanstellen. In 2024 wordt het EK georganiseerd in Duitsland.

12/12/22
07:14

Royal Air Maroc plant 30 extra vluchten in

In Marokko is er een stormloop gaande op vliegtuigtickets voor vluchten naar Qatar. Eerder verscheen het nieuws al dat Royal Air Maroc zeven extra vluchten had ingelast voor de wedstrijd tegen Portugal in de kwartfinale. Voor de halve finale tegen Frankrijk doet de vliegtuigmaatschappij er nog een serieus schepje bovenop. Marokko's Royal Air Maroc zal nu tot 30 speciale vluchten uitvoeren om voetbalfans van Casablanca naar Doha te vervoeren voor de wereldbekerwedstrijd van woensdag tegen Frankrijk. De vluchten vertrekken op dinsdag en woensdag.

11/12/22
14:10

Nieuwe bal voor (halve) finale WK in Qatar

Adidas heeft officieel zijn nieuwe bal voor de halve finales en finale voorgesteld: 'Al Hilm'. In het Nederlands betekent het 'De Droom'. Ook in deze bal zal er de nodige technologie aanwezig zijn om de scheidsrechtercel te ondersteunen. Wie kan met deze bal het net doen trillen in de belangrijkste fase van het toernooi? 

14:09
09:52

Bayern best vertegenwoordigd in halve finales

Geen enkele club is beter vertegenwoordigd in de halve finales van het WK voetbal dan Bayern München.


De Duitse recordkampioen heeft nog zes spelers die actief zijn in Qatar. Naast de vier Franse internationals Kingsley Coman, Benjamin Pavard, Dayot Upamecano en Lucas Hernández kunnen ook de Kroaat Josip Stanisic en de Marokkaan Noussair Mazraoui nog wereldkampioen worden. Verdediger Hernandez zal echter niet meer in actie komen. Hij scheurde in de eerste groepsmatch tegen Australië (4-1) een kruisband en is lange tijd out.


Na Bayern hebben de Spaanse clubs Atletico Madrid en FC Sevilla met 5 stuks nog de meeste spelers op het WK. 

10/12/22
17:36

Neymar laat van zich horen op Instagram na uitschakeling

Eén dag na de verloren partij tegen Kroatië heeft Neymar van zich laten horen op instagram. "Ik ben mentaal gebroken", klinkt het. "Dit was zeker de nederlaag die het meeste pijn doet. Na de wedstrijd bleef ik steeds in tranen uitbarsten. Dit gaat nog lang pijn doen. Deze groep verdiende het, Brazilië verdiende het, maar het was niet Gods wil..."

16:18

FIFA start tuchtprocedure

De FIFA is een tuchtprocedure tegen zowel Nederland als Argentinië na de tumultueuze kwartfinale. Dat heeft de Wereldvoetbalbond bevestigd aan de Nederlandse collega's van NU.nl.


Vooral het wangedrag van spelers en stafleden tijdens de wedstrijd en de uitspraken over scheidsrechter Mateu Lahoz achteraf. 


"De FIFA moet even goed terugkijken wat er allemaal gebeurd is", zei Messi. "Ze kunnen niet een scheidsrechter van dit niveau op zo'n belangrijke wedstrijd zetten."


Een uitspraak met mogelijke gevolgen voor hem en zijn land.

09/12/22
15:13
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
15:10

Mitrovic krijgt warm welkom in Servische voetbalwedstrijd

Na de uitschakeling in de groepsfase zijn de Serviërs al even terug naar huis. Bij een wedstrijd in de hoogste Servische voetbalklasse werd Aleksandar Mitrovic ontvangen als een ware volksheld. 

De ex-Anderlechtspits scoorde 2 keer voor zijn land op het WK. Toch werd het een teleurstellend WK voor Servië, maar dat deerde de fans blijkbaar niet toen ze Mitrovic zagen.

14:29
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
14:28

Sterling is terug en krijgt knuffels van zijn medespelers

14:27

Sterling traint weer

Raheem Sterling heeft vandaag opnieuw meegetraind met de Engelse selectie die zich op het WK in Qatar voorbereidt op de kwartfinale tegen Frankrijk.


De 28-jarige aanvaller miste vorige week zondag de 1/8e finale tegen Senegal omdat hij halsoverkop was teruggekeerd naar Engeland om er zich te ontfermen over zijn familie. Die was immers het slachtoffer geworden van een gewapende inbraak in hun huis in Surrey. 


Inmiddels is Sterling opnieuw in Qatar en vrijdagnamiddag was hij een van de 25 Engelse internations in het Al Wakrah Sports Complex. Ook aanvaller Callum Wilson, middenvelder Declan Rice en centrale verdediger John Stones, die sukkelden met kwaaltjes, trainden mee.

11:11

Zeven extra vliegtuigen voor Marokkaanse fans, maar dat is niet voldoende

In Marokko is er een stormloop gaande op vliegtuigtickets voor vluchten naar Qatar. Marokko speelt zaterdag tegen Portugal. Heel veel Marokkanen willen de eerste kwartfinale ooit van een land uit de Arabische wereld live meemaken. 

Royal Air Maroc heeft zeven extra vluchten ingelast, maar dat lijkt niet voldoende. 

Ousama Ouaddich vertelde persbureau Reuters dat hij een ticket heeft voor de wedstrijd, maar geen vliegtuigticket. "Het is frustrerend. Er zijn meer vliegtuigen nodig."

Volgens de Marokkaanse voetbalbond mogen nog enkel mensen met een ticket voor de wedstrijd en een geldig visum op het vliegtuig stappen, maar het systeem is niet waterdicht. Veel fans hopen in Qatar nog een stadionticket te kunnen kopen.

In grote steden in Marokko zoals Casablanca en Marrakech worden ook mensenmassa's verwacht. Voor de wedstrijd tegen Spanje keken 30.000 fans op grote schermen op het Jmaa al-Fnaa plein in Marrakech. Voor de match tegen Portugal worden minstens evenveel of meer supporters verwacht. 

08/12/22
07:53

Qatar ontvangt niet gehoopte bezoekersaantallen

De organisator is teleurgesteld. Tot dusver trokken "maar" 765.000 supporters naar het WK in Qatar. Een pak minder dan de geschatte 1,2 miljoen. Het bezoekersaantal valt tegen, maar de Qatari blijven positief: "Met nog meer dan een week te gaan, komt er een nieuwe golf fans aan voor de kwartfinales."

07:23

FIFA bevestigt dood arbeidsmigrant bij ongeluk op dit WK

De Wereldvoetbalbond (FIFA) heeft gisteren bevestigd dat er tijdens het WK in Qatar een arbeidsmigrant is omgekomen. Een Filipijnse arbeider zou bij een ongeluk tijdens reparatiewerkzaamheden aan het teamhotel van de delegatie uit Saoedi-Arabië gestorven zijn, meldde de sportwebsite The Athletic, waarna de FIFA dat bevestigde.

"De Wereldvoetbalbond is diep bedroefd over deze tragedie, de gedachten en ons medeleven gaan uit naar de familie van deze arbeider", liet een woordvoerder weten. De FIFA zei pas verder op de zaak in te kunnen gaan als er meer informatie bekend is.

Volgens The Athletic was het slachtoffer, een man van om en bij de veertig, met een heftruck aan de slag, toen het op een helling misliep. Hij zou uit het voertuig gevallen zijn en met zijn hoofd op beton terechtgekomen zijn. Een veiligheidsgordel droeg hij niet. De Qatarese autoriteiten onderzoeken het ongeval.

Het lot van arbeidsmigranten in Qatar wordt fel bekritiseerd. Bij de bouw van de WK-infrastructuur (stadions, hotels, wegen,...) in Qatar zijn volgens mensenrechtenorganisaties talloze doden gevallen.

De secretaris-generaal van het organisatiecomité van het WK voetbal, Hassan Al Thawadi, sprak onlangs over meerdere honderden overleden arbeidsmigranten. Een werkgroep van de Europese voetbalbond (UEFA) heeft gepleit voor een compensatiefonds voor de arbeidsmigranten.

07/12/22
19:14

Boetes voor Servië, Kroatië en Saudi-Arabië

De Kroatische en Servische voetbalbond zijn op het WK tegen boetes van 50.000 en 20.000 Zwitserse frank (ongeveer 50.674 en 20.270 euro) aangelopen. Die kregen ze opgelegd door de FIFA. Ook Saoedi-Arabië moet in de geldbuidel tasten.

De FIFA opende een tuchtprocedure tegen de Kroatische instantie omwille van racistische uitspattingen van supporters aan het adres van de Canadese keeper met Servische roots Milan Borjan.

Hetzelfde gebeurde met de Servische bond wegens de vlag die voor een wedstrijd getoond werd in de kleedkamer, met Kosovo nog steeds als onderdeel van Servië.

Ook moet de Saoedische bond tot twee keer toe een boete van 15.000 Zwitserse frank (15.195 euro) ophoesten naar aanleiding van het slechte gedrag tijdens de matchen tegen Argentinië en Mexico, waarin telkens zes gele kaarten gepakt werden.


06/12/22
12:50

Zo vierden de Kroatische fans de kwalificatie voor de kwartfinale

09:54

Ronaldo was gisteren een bevoorrechte getuige van de overtuigende overwinning van zijn landgenoten tegen Japan (4-1). Tijdens het post-wedstrijd-interview met Richarlison feestte de Braziliaanse legende alvast gretig mee.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
05/12/22
23:26

Paulo Bento stopt bij Zuid-Korea

De kansloze nederlaag van Zuid-Korea tegen Brazilië is de terminus geworden voor Paulo Bento als bondscoach van de Zuid-Koreanen. 

Het contract van de 53-jarige Portugees liep tot dit WK en Bento houdt zelf de boot af voor een eventuele verlenging. "Mijn toekomst ligt niet in Zuid-Korea. Ik ga nu uitrusten en nadenken." 

Bento had sinds 2018 de touwtjes in handen. Naar eigen zeggen had hij zijn beslissing al enkele maanden geleden genomen.

15:50

FIFA klaagt Servië en Uruguay aan

De FIFA heeft Servië en haar fans aangeklaagd na vermeend wangedrag tijdens de wedstrijd tegen Zwitserland. Er werden naar verluidt onder meer anti-Kosovo-leuzen gehoord vanuit het Servische supportersvak. Ook 4 Uruguyanen zijn aangeklaagd na hun gedrag ten opzichte van de scheidsrechter na de wedstrijd tegen Ghana. 

03/12/22
17:31

Volgens FIFA meer fans in stadions dan 4 jaar geleden

De 48 wedstrijden in de groepsfase van het WK in Qatar zijn volgens de FIFA bezocht door 2,45 miljoen mensen. Hoewel bij heel wat duels veel lege plekken te zien waren in de stadions, meldt de Wereldvoetbalbond dat 96 procent van de beschikbare kaarten was verkocht. Bij het WK van vier jaar geleden in Rusland werden de 48 groepswedstrijden bezocht door 2,17 miljoen voetbalfans.


De best bezochte groepswedstrijd in Qatar was Argentinië - Mexico: 88.966 toeschouwers. Het was daarmee de WK-wedstrijd met het hoogste bezoekersaantal sinds de WK-finale van 1994 in de Verenigde Staten.


Voor het eerst zijn alle zes continentale federaties (van Europa, Azië, Afrika, Noord- en Midden-Amerika, Zuid-Amerika en Oceanië) vertegenwoordigd in de knock-outfase van het WK. "Dat laat zien dat steeds meer landen de kwaliteiten hebben om op het hoogste niveau mee te doen", zegt oud-trainer Arsène Wenger, hoofd voetbalontwikkeling bij de FIFA. "Deze uitkomst is in lijn met de inspanningen van de FIFA om het voetbal wereldwijd te verbeteren."

15:45

Bondscoach van Senegal ziek een dag voor de match tegen Engeland

Aliou Cissé, de bondscoach van Senegal, was vandaag niet aanwezig op de persconferentie daags voor de match van zijn land tegen Engeland. Gisteren miste hij ook al de training van zijn ploeg.

Cissé heeft koorts, maar is wel van plan om morgen op de bank plaats te nemen. 

13:42

WK voorbij voor geblesseerde Brazilianen Gabriel Jesus en Alex Telles

De Brazilianen Gabriel Jesus en Alex Telles zullen dit WK door blessures niet meer in actie komen. Dat bevestigt de Braziliaanse federatie.

Na de 1-0 nederlaag tegen Kameroen kampten Jesus en Telles allebei met knieproblemen. Jesus had al pijn in het gewricht in de aanloop naar het WK. De 25-jarige spits van Arsenal zou nu minstens drie weken moeten rusten. Alex Telles verliet vrijdag het terrein in tranen na een botsing met een tegenstander. Mogelijk moet de 29-jarige linksachter van Sevilla een operatie ondergaan.

In de ziekenboeg van Brazilië zaten ook al rechtsacher Danilo, linksachter Alex Sandro en topspeler Neymar. De verdedigers geraken wellicht klaar voor de achtste finale van maandag tegen Zuid-Korea, maar rond Neymar bestaan nog twijfels. Telles en Sandro zijn de enige linksbacks in de Seleçao. Er kunnen geen wisselspelers opgeroepen worden.

02/12/22
21:04

Cavani molt VAR-monitor

Uruguay kreeg geen penalty - zelfs na een VAR-interventie. Dat zindert bij Cavani nog na. Zijn ploeg kwam een goaltje te kort voor de kwalificatie. De spits werkte zijn woede uit op een VAR-monitor naast het veld.

21:03
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
19:50

Otto Addo niet langer Ghanese bondscoach

"Het was duidelijk dat ik na het WK zou stoppen", zegt Otto Addo bij zijn ontslag als Ghanese bondscoach.


"Het is een familiebeslissing. Ik heb met mijn gezin een toekomst in Duitsland, waar ik mijn rol bij Dortmund erg graag vervul. Zelfs als we wereldkampioen werden, was het mijn laatste match aan het hoofd van Ghana."

19:50
01/12/22
13:12

Nuno Mendes mist de rest van WK door dijblessure

De Portugese linksback Nuno Mendes zal niet meer in actie komen op dit WK. De jonge speler van PSG blesseerde zich tegen Uruguay aan de linkerdij.


Het medische team van het Portugese elftal zei dat Mendes "niet in staat is om deel te nemen aan de activiteiten van het team, maar wel in Qatar blijft om te werken aan zijn herstel."

12:29

Argentinië speelt zaterdag al opnieuw, "gekkenwerk", volgens de bondscoach

Argentinië speelt zijn 1/8e finale tegen Australië al op zaterdag. Er zitten dus maar twee dagen tussen de match met Polen en de volgende wedstrijd. "Gekkenwerk", volgens bondscoach Lionel Scaloni.

"We hebben geen tijd om de kwalificatie te laten inzinken of er van te genieten. Het draait om recupereren, recupereren en recupereren. Maar ik kan wel zeggen: we zullen klaar zijn."

12:27

Het is gekkenwerk. We hebben bijna geen tijd om de kwalificatie te laten inzinken of er van te genieten.

Argentijns bondscoach Scaloni
11:59

Franse bond gaat klacht indienen bij FIFA

De Franse voetbalbond (FFF) gaat een klacht indienen bij de FIFA nadat de late gelijkmaker van Antoine Griezmann tegen Tunesië na het laatste fluitsignaal werd afgekeurd wegens buitenspel.

Scheidsrechter Conger beëindigde de wedstrijd nadat Griezmann de 1-1 leek te scoren, maar keurde het doelpunt af na een VAR-tussenkomst. De wedstrijd werd kortstondig hervat en Tunesië won met 1-0.

Velen dachten dat het doelpunt van Griezmann de laatste actie van de wedstrijd was. De Franse omroep TF1 was zelfs al overgegaan naar een reclamebooschap.

 De Franse bond zei dat het doelpunt ten onrechte werd afgekeurd. Een klacht wordt momenteel voorbereid en moet binnen 24 uur na de wedstrijd naar de FIFA worden gestuurd.

30/11/22
20:18

Geen Ben White meer bij Engeland

Ben White heeft de Engelse selectie om privéredenen verlaten en zal meer dan waarschijnlijk niet meer terugkeren. "We vragen dat de privacy van de speler op dit moment wordt gerespecteerd", zo klinkt het in een mededeling van de voetbalbond.

Arsenal-verdediger White bleef 2 keer 90 minuten op de bank in de eerste groepsduels van Engeland. In de 3e match stond hij niet meer op het wedstrijdblad.

20:18

Ben White (midden) op de training bij Engeland

17:11

Ronaldo grote afwezige op Portugese training

Cristiano Ronaldo was woensdag de grote afwezige op de training van het Portugees elftal, twee dagen voor de WK-wedstrijd tegen Zuid-Korea. De topspits werkte individueel een recuperatietraining af.


De 37-jarige Ronaldo werd maandag in de wedstrijd tegen Uruguay in de 82e minuut gewisseld en ook vandaag/woensdag verscheen hij niet op training. Als Ronaldo niet beschikbaar is tegen Zuid-Korea, zouden Andre Silva (Leipzig) of Rafael Leao (AC Milan) een kans kunnen krijgen om te starten tegen de Koreanen. Portugal heeft de kwalificaties voor de achtste finales in Qatar al beet.

17:11
16:08

Bondscoach Iran neemt emotioneel afscheid na uitschakeling

Bondscoach Carlos Queiroz heeft emotioneel afscheid genomen na de Iraanse uitschakeling op het WK in Qatar. "Er zijn geen morele overwinningen in het voetbal, maar is het is ook niet immoreel als je je dromen niet bereikt, zolang je maar je best hebt gedaan met volledige inzet en een dappere winnaarsmentaliteit", schreef de 69-jarige Portugees op Instagram.


Zijn contract liep af na het WK in Qatar. Na de uitschakeling van het land in groep B bevestigde de Iraanse voetbalbond het ontslag. "Ik ben trots op jullie en jullie hebben opnieuw geschitterd op en naast het veld", aldus de trainer. "Het was een eer en voorrecht om deel uit maken van deze voetbalfamilie."

13:38

Frimpong loopt blessure op

Jeremie Frimpong heeft woensdag bij de training van het Nederlands elftal een blessure aan zijn rechterenkel opgelopen. Dat gebeurde nadat de verdediger een duel aanging met Wout Weghorst.


Frimpong moest zijn enkel laten intapen en kwam later terug het veld opgelopen. Het is onduidelijk hoe ernstig de blessure is. De jongeling moet zijn debuut bij Oranje nog maken. 

06:45

Update over Pulisic

Pulisic raakte gisterenavond geblesseerd toen hij scoorde in de laatste groepswedstrijd tegen Iran. Hij werd een tijdje behandeld op het veld, maar keerde in de tweede helft niet meer terug tussen de lijnen. Volgens Amerikaanse media werd de aanvaller van Chelsea naar het ziekenhuis gevoerd door een blessure in de buikstreek. Pulisic zou wel speelklaar geraken voor het vervolg van het toernooi.Team USA neemt het in de 1/8e finales finales van het WK op tegen Nederland.


29/11/22
17:09

FIFA opent disciplinair onderzoek tegen Kroatië voor xenofobie

De Kroatische voetbalbond heeft een disciplinair onderzoek aan zijn broek vanwege wangedrag van zijn supporters in de match tegen Canada.

Enkele Kroatische supporters hadden het in die match gemunt op de Canadese doelman Bojan, die in het huidige Kroatië is geboren, maar met zijn familie op jonge leeftijd naar Canada is gevlucht.

"Knin 95 - niemand loopt (weg) zoals Borjan" las het omstreden spandoek. Dit verwijst naar de geboorteplaats van de doelman, een bolwerk van de Servische rebellen en de plaats die de familie van Borjan is ontvlucht.

17:09
14:51

Onana komt niet meer in actie op WK

Zoek op dit WK niet meer naar Kameroen-doelman André Onana. Voor het duel met Servië werd Onana gisteren door bondscoach Song opzijgeschoven om disciplinaire redenen.

"Als je je niet kan aanpassen aan de discipline van het team, dan moet je een stap opzijzetten", vertelde bondscoach Song daarover.

Ondertussen heeft Onana Qatar al verlaten. "Ik heb me altijd naar behoren gedragen en het team naar succes geleid. Ik heb al mijn inspanningen en energie gestoken in het ontwarren van een dubbelzinnige situatie, maar ik heb niet de ontvankelijkheid gekregen waarop ik had gehoopt."

Onana betuigde nog zijn steun aan zijn teamgenoten. "Kameroen vertegenwoordigen is een immens voorrecht. De Natie eerst en voor altijd."

28/11/22
09:30

Doelman André Onana

27/11/22
11:34

Ribbreuk voor Pereira

De Portugees Danilo Pereira heeft drie ribben gebroken tijdens een training op zaterdag. De centrale verdediger mist daardoor de volgende twee groepswedstrijden op het WK in Qatar, zo laat de Portugese voetbalbond zondag weten.

 Verder onderzoek moet uitwijzen of hij in geval van kwalificatie nog kan meespelen in het vervolg van het toernooi, stelt de Portugese federatie nog.


26/11/22
18:41

De FIFA heeft een disciplinaire procedure geopend tegen de Servische federatie na een incident in de Servische kleedkamer voor hun eerste WK-match tegen Brazilië. Op foto's is een vlag te zien waarin Kosovo in het Servische grondgebied wordt gesitueerd.

De FIFA preciseert niet om welke inbreuk het gaat, maar benadrukt de verplichtingen rond "fair play" en "geweldloosheid". Sancties kunnen gaan van een match achter gesloten deuren tot uitsluiting.

De Kosovaarse minister van Sport sprak op Twitter over boodschappen van "haat, xenofobie en genocide" richting Kosovo.

De vlag lijkt de annexatie van het onafhankelijke Kosovo te insinueren met de boodschap: "We zullen nooit loslaten."

18:41

De Kosovaarse minister van Sport vraagt een sanctie van de FIFA.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
11:36
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
11:17

Lang naar de kant bij Oranje

Noa Lang is geblesseerd uitgevallen op de training van het Nederlands elftal. De aanvaller kreeg last van zijn rechterenkel na een duel met Tyrell Malacia.


Lang probeerde het nog even, maar liep vervolgens met de teamarts van Oranje van het trainingsveld. De blessure leek niet ernstig, want na een korte behandeling wilde de speler van Club Brugge de training weer hervatten. Louis van Gaal vond dat niet verstandig en hield hem aan de kant.


Lang kreeg op het WK nog geen speeltijd van de bondscoach.

08:16

Radja Nainggolan duikt op in Qatar als "Belgische voetballegende"

Bij Antwerp is hij verwezen naar de B-kern, maar in Qatar wordt hij onthaald als voetballegende. Radja Nainggolan vertoeft dezer dagen in een vijfsterrenhotel in Doha waar hij omringd wordt door voetbalsterren als Kaka, Figo en Sneijder.

De middenvelder werd door de FIFA uitgenodigd en speelde al een wedstrijdje met enkele fans. Nainggolan was ook aanwezig bij de eerste wedstrijd van de Belgen tegen Canada. 
08:15

Nainggolan is aanwezig in Qatar.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
25/11/22
17:31

Mexicaanse bondscoach looft "Canadese masterclass" tegen België

Argentinië staat al met de rug tegen de muur en moet zaterdag winnen tegen Mexico. De bondscoach van de Mexicanen gelooft rotsvast in zijn ploeg en wil zich laten inspireren door...Canada. 


"Vooral in de eerste helft hebben zij de Belgen echt gedomineerd", klonk het. "Ze hebben hun speelstijl echt opgedrongen, een ware masterclass en het beste voetbal dat ik al heb gezien dit WK."

08:22

Hernandez succesvol geopereerd aan knie

Lucas Hernandez is met succes geopereerd aan zijn rechterknie, zo bevestigde Bayern München donderdag. De Franse verdediger liep dinsdag in de eerste groepsmatch van Les Bleus op het WK tegen Australië (4-1) een scheur in de voorste kruisband op.

De 26-jarige Hernandez blesseerde zich al vroeg in de wedstrijd zonder dat er een contact met een tegenstander had plaatsgevonden. Hij werd vervangen door zijn jongere broer Théo. 

Een MRI-scan in het ziekenhuis in Doha bracht de scheur in de kruisband aan het licht. Donderdagavond werd hij in Innsbruck geopereerd. Volgens Bayern begint "in de loop van de volgende dagen" zijn revalidatieproces in München.

08:21
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
24/11/22
12:39

Kane raakt bij Engeland fit voor wedstrijd tegen VS

De Engelse bondscoach Gareth Southgate heeft zijn aanvoerder Harry Kane groen licht gegeven voor de WK-groepswedstrijd van morgen/vrijdag tegen de Verenigde Staten.

"Hij heeft de afgelopen dagen meer individueel getraind, maar het gaat goed met hem. Hij is fit genoeg om te spelen. Soms moet je even ergens extra aandacht voor hebben, maar alles is in orde. Het gaat meer om zijn voet dan om zijn enkel", zei Southgate.


11:26

Belgische minister: "Hoffelijk gesprek met Infantino"

Minister Hadja Lahbib van Buitenlandse Zaken laat vandaag weten dat haar gesprek met FIFA-baas Gianni Infantino gisteren in het stadion "hoffelijk" verliep.

Ze toonde de FIFA-baas de OneLove-armband die ze droeg. "Het was een hoffelijk gesprek over onder meer het respect voor de vrijheid van meningsuiting, de waarden die voetbal met zich meebrengt en hoe deze uit te drukken op het veld of op de tribune."

11:03

Duitsland mag hopen op Sané tegen Spanje

Hansi Flick mag zondag in de tweede WK-groepswedstrijd tegen Spanje hopen op de rentree van Leroy Sané. "Leroy is op het oefenveld verschenen en traint op zich, dat is positief", meldde de Duitse bondscoach donderdag.

De 26-jarige aanvaller van de Duitse recordkampioen Bayern München miste woensdag de Duitse WK-opener tegen Japan wegens knieklachten. De Mannschaft ging hierin met 2-1 de boot in. Flick betreurde voor het duel met de Aziaten nog de afwezigheid van Sané, "een speler die het verschil kan maken en met zijn kwaliteiten in zijn eentje een wedstrijd kan doen kantelen", aldus de T1.

 In het duel met de Spanjaarden, die hun eerste groepswedstrijd tegen Costa Rica met 7-0 wonnen, staat de Duitse ploeg al zwaar onder druk. De wereldkampioen van 2014 ging er vier jaar geleden in Rusland in de poules uit en moet een nieuwe soortgelijke blamage vermijden.

23/11/22
20:28

Denemarken verliest Delaney

De Deense middenvelder Thomas Delaney moet het WK verlaten met een knieblessure, opgelopen in de wedstrijd van dinsdag tegen Tunesië. Dat heeft de Deense voetbalbond (DBU) bekendgemaakt.

"We zullen hem missen op en naast het veld", zei bondscoach Kasper Hjulmand. "Maar andere spelers zijn klaar en we hebben een sterke ploeg voor de volgende wedstrijden."

Volgens de DBU zal Delaney's revalidatie vier weken duren. De middenvelder van Sevilla werd dinsdag tijdens het 0-0 gelijkspel met Tunesië vlak voor rust gewisseld. De Denen staan zaterdag tegenover Frankrijk.

  


15:05

De zorgen om Harry Kane lijken een beetje opgeblazen. Volgens ploegmaat Jordan Pickford heeft de aanvaller vandaag gewoon meegetraind ondanks een pijnlijke enkel. "Ik denk dat het wel meevalt", verklapte de doelman. 

13:04

FIFA onderzoekt mogelijk homofobe gezangen van Ecuadoraanse fans

Het Disciplinair Comité van de wereldvoetbalbond FIFA heeft woensdag een onderzoek geopend naar mogelijk homofobe gezangen van Ecuadoraanse fans tijdens de openingsmatch van het WK tussen Ecuador en gastland Qatar. De Zuid-Amerikanen wonnen de partij zondag met 2-0. 

Tijdens de match zouden enkele van hun supporters homofobe gezangen hebben laten weerklinken aan het adres van Chili. Dat land betwistte het WK-ticket van Ecuador. Chili spande een zaak aan bij de wereldvoetbalbond omdat Ecuador in de WK-kwalificatiewedstrijden met Byron Castillo speelde. Die was volgens de Chilenen niet speelgerechtigd aangezien hij geboren is in Colombia. 

Na heel wat juridische stappen kwam de zaak bij het Internationaal Sporttribunaal TAS terecht, dat oordeelde dat Ecuador wel degelijk aan het WK mocht deelnemen, maar bij de start van de volgende WK-kwalificaties een puntenstraf krijgt en een boete moet betalen. Uiteindelijk werd Castillo niet opgenomen in de WK-selectie van Ecuador om nieuwe betwistingen te vermijden.

09:40

"Der Kaiser" reist niet naar Qatar

Franz Beckenbauer zal niet afreizen naar het WK voetbal in Qatar. Het Duitse voetbalicoon moet voorzichtig zijn met zijn gezondheid.

"Ik kamp met een ooginfarct en kan daardoor helaas niets meer zien door mijn rechteroog", verklaarde Beckenbauer aan weekblad Bunte. "Ik kan daar mee verder, maar ik ga er niet mee naar Qatar gaan. Ik moet bovendien ook voorzichtig zijn met mijn hart. Ik ga voor de televisie duimen voor Duitsland."

De 77-jarige Beckenbauer won het WK met (West-)Duitsland als speler in 1974 en als trainer in 1990. Nadien werd hij voorzitter van Bayern München en speelde hij een grote rol bij de organisatie van het WK van 2006 in Duitsland. De voorbije jaren woonde hij nog zelden wedstrijden bij.

09:15

Twijfels rond Kane

De Engelse kapitein Harry Kane zal woensdag een scan ondergaan aan de rechterenkel. Dat berichten verschillende Britse media. De aanvaller van Tottenham kreeg in de openingsmatch van de Engelsen, maandag tegen Iran (6-2 zege), een tik op de enkel.

De Iraanse verdediger Morteza Pouraliganji (ex-Eupen) raakte Kane met een tackle in de vijftigste minuut. Hij bleef in eerste instantie op het veld staan en werd pas een kwartier voor tijd door bondscoach Gareth Southgate naar de kant gehaald. Hij leek daarbij licht te strompelen.

Southgate maakte zich na afloop geen zorgen. "Harry kon tijdens de match gewoon verder. We wisselden hem in het slot omdat de score het op dat moment toeliet." 

Engeland kan zich vrijdag bij winst tegen de Verenigde Staten al verzekeren van een plaats in de tweede ronde.

22/11/22
17:25

Toch één dolblije Deen: jongetje krijgt handschoen van Schmeichel mee naar huis

13:41

"Je kan even naar mijn hotelkamer komen voor een wippie", zegt Louis van Gaal lachend tegen vrouwlief Truus. Zij kwam haar man aanmoedigen op het trainingsveld.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
09:01

Duitsland mist Sané tegen Japan met knieproblemen

Duitsland begint haar WK voetbal in Qatar zonder Leroy Sané. De flankaanvaller van Bayern München kampt met pijn in de rechterknie en mist het openingsduel van de Duitsers, woensdag om 14 uur Belgische tijd tegen Japan. 

Bondscoach Hansi Flick moet zo een pion in zijn sterk Beiers getint elftal wijzigen. Het is afwachten of Thomas Müller (Bayern München) na zijn lange afwezigheid meteen weer aan de aftrap staat.

09:00
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
07:17

Cavallo: "FIFA heeft respect verloren"

Josh Cavallo, de Australische profvoetballer die als eerste huidige speler uit de kast kwam, is allerminst opgezet met de houding van de FIFA op het WK in Qatar.


"Ik hou van mijn identiteit", opent hij op Instagram. "Aangezien je alle teams hebt verboden om de One Love Armband te dragen om LHBTQ+ actief te steunen op het WK, heb je al mijn respect verloren!"


"Na al het werk dat de LGBTQ+ gemeenschap doet om voetbal inclusief te maken, heb je laten zien dat er niet voor iedereen een plek is in het voetbal."

07:16
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
07:00

Spaanse bondscoach Luis Enrique verblijdt de natie met Twitch-streamingsessies. Die verlopen tamelijk chaotisch. Een blik op de leukste oneliners van Enrique:

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
21/11/22
17:35

PSG-eigenaar: "Wereld is oneerlijk geweest tegenover Qatar"

De eigenaar van de Franse voetbalclub Paris Saint-Germain, de Qatarees Nasser Al-Khelaïfi, vindt dat "de wereld zo oneerlijk is geweest" tegenover Qatar. In de aanloop naar het WK voetbal dat momenteel plaatsvindt in de Golfstaat was er uit het Westen veel kritiek op Doha.

"Geloof me, we doen ons best. We zijn goede mensen, we behandelen mensen met ons hart en ik was gekwetst toen ik de meeste mensen negatief hoorde praten. Dat is helemaal niet eerlijk", zei Al-Khelaïfi maandag tegen het Britse sportradiostation Talksport.

De PSG-eigenaar gaf toe dat Qatar "natuurlijk niet perfect" is, maar "de wereld is zo oneerlijk geweest voor Qatar".

11:49

Varane tijdig fit bij Frankrijk, Carvajal heeft griepje

Dan toch eens positief nieuws in het kamp van de Fransen. Bondscoach Didier Deschamps verwacht dat Varane fit zal zijn voor de wedstrijd tegen Australië, morgen om 20 uur. Een opluchting na al het blessureleed bij Frankrijk, waar Benzema het WK moest verlaten.


Bij Spanje een minder leuk nieuwtje. Rechtsachter Carvajal is geveld met een griepje en trainde niet mee. Hij blijft voorlopig wel bij de selectie.

11:30

Qatarese kinderen ontmoeten de Braziliaanse sterren en mogen mee op de foto

11:27

Geheugensteuntje voor alle voorspellers en tactici die hun pronostiek nog moeten aanvullen: vanaf vandaag draait het WK op volle toeren.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
11:15

Ik heb een dikke huid, dus de opmerkingen over het interview doen mij niks.

Cristiano Ronaldo
11:10
11:07

Ronaldo reageert: "Opmerkingen doen me niks"

Cristiano Ronaldo is ervan overtuigd dat het conflict met zijn club Manchester United geen negatief effect zal hebben op de prestaties van het Portugese elftal op het WK in Qatar. Dat zei de 37-jarige sterspeler toen hij vandaag plots opdook op de persconferentie van de Portugezen.


"Ik twijfel er niet aan dat dit recente voorval, het interview, een negatieve invloed zal hebben op onze nationale ploeg", aldus Ronaldo op de persconferentie.


Ronaldo noemt de sfeer in de Portugese ploeg dan ook "geweldig" en zei ook dat hij een "uitstekende verstandhouding" heeft met Bruno Fernandes, zijn ploeggenoot bij Manchester United. "Er is geen sprake van een kille relatie. We maken zelfs grapjes. Zijn vliegtuig was te laat en ik vroeg hem of hij met de boot was gekomen", zei de aanvoerder van de Portugezen, die reageerde op de omstreden video met zijn ploegmakker. 


"Ik heb een dikke huid, dus de opmerkingen over het interview doen mij niks. Maar ik zou het wel op prijs stellen dat er met andere spelers niet over mij wordt gesproken. We zijn op het WK, praat dus met de spelers over het toernooi en niet over Cristiano Ronaldo."

10:30

President Biden belt met Amerikaanse team (Beelden US Soccer/Veritone)

06:27

Mis niets van speeldag 2 op Sporza

Vandaag is de eerste échte voetbaldag op het WK in Qatar. Op de planning staan 3 affiches, mis geen enkele baltoets op onze kanalen:

- Engeland-Iran (14 uur) - Villa Sporza blikt vanaf 13.30 uur op Één of met een livestream in onze website/app.

- Senegal-Nederland (17 uur) - Villa Sporza blikt vanaf 16.40 uur op Canvas of met een livestream in onze website/app.

Verenigde Staten-Wales (20 uur) - Villa Sporza blikt vanaf 19.40 uur op Één of met een livestream in onze website/app.

20/11/22
21:08

Messi traint weer mee met de groep

Lionel Messi traint weer met de Argentijnse selectie, nadat hij de afgelopen dagen enkel individueel oefeningen had afgewerkt in de voorbereiding op het WK. De speler van Paris Saint-Germain is zondag op foto's met zijn teamgenoten op het trainingsveld te zien.

Betrokkenen lieten eerder al weten dat de 35-jarige Argentijn dinsdag gewoon mee kan doen in het duel tegen Saudi-Arabië.


21:07
Lionel Messi
19:54

Speciaal! De Amerikanen zijn naar de kapper geweest en zijn nu helemaal klaar voor het WK

18:30

Kinderen mogen meedoen op training bij de Duitsers

14:30

James Maddison mist laatste training Engelsen, openingsduel tegen Iran komt te vroeg

James Maddison heeft zondag niet kunnen deelnemen aan de laatste groepstraining van de Engelsen voor hun eerste wedstrijd op het WK maandag tegen Iran.

De 25-jarige Leicester-speler traint al de hele week individueel. Hij viel vorige week zaterdag uit met een knieblessure in de competitiewedstrijd bij West Ham United (0-2 zege). Een scan eerder deze week toonde aan dat er geen grote schade aan zijn knie is. Hij hoopte speelklaar te raken voor het openingsduel op het WK, maar dat blijkt nu toch te vroeg te komen.
14:18

FIFA verwacht 7,25 miljard euro omzet en een winst van bijna 1 miljard

De Wereldvoetbalbond FIFA verwacht na het WK voetbal in Qatar af te klokken op een omzet van 7,5 miljard dollar (7,25 miljard euro) voor de periode van de voorbije vier jaar. Het hoge cijfer komt er voornamelijk door de commerciële deals van de FIFA - onder meer met biermerk Budweiser, dat eerder deze week te horen kreeg dat er in WK-stadions in Qatar geen alcohol zal verkocht worden - en de verkoop van uitzendrechten.

Ten opzichte van de vorige WK-cyclus, tussen de WK's van 2014 in Brazilië en 2018 in Rusland, steeg de omzet van de FIFA met 1 miljard dollar (967 miljoen euro). De stijgende cijfers tonen nog maar eens het belang van het WK voetbal voor de FIFA.

De nettowinst zou 1 miljard dollar (967 miljoen euro) bedragen. Daarvan wordt zo'n 300 miljoen dollar (290 miljoen euro) aan de kant gezet om federaties financieel te steunen na de coronapandemie. De nettowinst is hoger dan na de vorige WK-cyclus vier jaar geleden. De reden hiervoor ligt bij de lagere productiekosten en hogere sponsorinkomsten. Bij die laatste categorie steeg vooral het aandeel van Qatarese bedrijven.

13:51

Neymar en co. zijn op een gouden missie

12:29

Ronaldo traint opnieuw mee met Portugal

12:21

Messi traint apart bij Argentinië

12:07

Ruben Van Gucht blikt in de woestijn vooruit op de start van het WK

11:48

Wél een vervanging bij Australië

Bondscoach Graham Arnold heeft twee dagen voor de eerste wedstrijd van Australië op het WK voetbal in Qatar nog een wijziging in zijn selectie moeten doorvoeren. Martin Boyle, de spits van het Schotse Hibernian, moet afhaken met een knieblessure. 


Hij wordt vervangen door Marco Tilio, aanvaller van Melbourne City FC. Tilio trainde al mee met de Socceroos in Doha sinds dinsdag.


Australië opent dinsdagavond tegen Frankrijk.

11:35

Geen vervanger voor Benzema

Bondscoach Didier Deschamps heeft beslist om geen vervanger op te roepen voor Karim Benzema, die het WK niet haalt door een bilblessure. 


De Franse topsspits is de zoveelste in een lange rij van geblesseerden bij de titelverdediger. Zo missen ook N'Golo Kanté, Paul Pogba, Presnel Kimpembe, Wesley Fofana en Christopher Nkunku de Wereldbeker in Qatar.

11:34
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
08:23

Neymar is blij dat hij in Qatar is: duim omhoog

08:13

Brazilië - Neymar op kop - komt aan

De voorbije nacht zijn Neymar en co. gearriveerd in Doha. Mede-WK-favoriet Brazilië landde op Hamad International Airport na een vlucht vanuit Caselle Airport in Turijn, Italië. Brazilië stoomde zich in het trainingscentrum van Turijn klaar voor de Wereldbeker.

De bus met de selectie van coach Tite werd opgewacht door honderden supporters voor het luxehotel in Doha waar de Seleçao vervblijft. De Braziliaanse supporters leken in de minderheid, er waren ook Indiase, Bengaalse en fans die van de Emiraten kwamen. De meeste getooid in de kleuren van Brazilië.

"Waarom niet-Brazilianen het Braziliaanse team steunen? Omdat het de beste ploeg ter wereld is, natuurlijk!", verwoordde Kelly Dias, die van Madrid naar Doha reisde.

Tal van fans wachtten urenlang om een glimp op te vangen van hun held: Neymar.  

FIFA Wereldkampioenschap

speeldag 3

 klassement

ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Nederland
7
3
2
0
1
5
1
2
Senegal
6
3
2
1
0
5
4
3
Ecuador
4
3
1
1
1
4
3
4
Qatar
0
3
0
3
0
1
7
ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Nederland
0
0
0
0
0
0
0
2
Senegal
0
0
0
0
0
0
0
3
Ecuador
0
0
0
0
0
0
0
4
Qatar
0
0
0
0
0
0
0
ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Nederland
0
0
0
0
0
0
0
2
Senegal
0
0
0
0
0
0
0
3
Ecuador
0
0
0
0
0
0
0
4
Qatar
0
0
0
0
0
0
0