Ga naar de inhoud
Frankrijk mag zich opmaken voor de halve finale tegen Marokko.
Frankrijk mag zich opmaken voor de halve finale tegen Marokko.

Nieuw penaltytrauma voor Engeland: late misser Kane helpt Frankrijk naar halve finales

 za 10 december 2022 22:05
  1. 43' - Geel - Antoine Griezmann
  1. 46' - Geel - Ousmane Dembélé
  2. 54' - Doelpunt strafschop - Harry Kane (1 - 1)
  3. 79' - Verv. Bukayo Saka door Raheem Sterling
  4. 82' - Geel - Theo Hernandez
FIFA Wereldkampioenschap - speeldag 1 - 10/12/22 - 20:00
timeiconplayerhomeTimehomeIconhomePlayerscoreawayPlayerawayIconawayTime
54'
Harry Kane
54'
Harry Kane
1 - 1

Oude wonden liggen nog maar eens open. Engeland verlaat het WK na een zoveelste penaltytrauma. Harry Kane wiste één keer een achterstand uit vanop elfmeter, maar faalde bij een tweede kort voor tijd. Zo ligt Frankrijk - dankzij goals van Tchouaméni en Giroud - nog steeds op koers om zichzelf op te volgen als wereldkampioen.

Engeland - Frankrijk in een notendop

  • Sleutelmoment: De dubieuze scheids Sampaio heeft hulp van de VAR nodig, maar legt de bal in de slotfase toch voor de tweede keer op de stip. Kane kan geen tweede keer scoren tegen Lloris, zijn ploegmaat bij Tottenham. Geen 2-2, en Engeland ligt eruit.
  • Man van de Match: Een schrale troost wellicht, maar Harry Kane speelde echt wel een dijk van een wedstrijd. In zijn rol als terugplooiende spits die lopende ploegmaats in het spel moet betrekken was hij uitstekend. De 1-1 jaste hij er, ondanks de druk, wél onhoudbaar in.
  • Opvallend: Engeland en strafschoppen, het zal wellicht nooit een geslaagd huwelijk worden. Op het vorige wereldkampioenschap leken de demonen nochtans gebannen, maar na de ontgoocheling in de EK-finale van vorig jaar is het vanavond weer treurnis troef.
  • Statistiek: Slechts 12 van de tot nu toe 158 doelpunten op dit toernooi (ofwel 7,6%) werden gescoord van buiten de zestien meter. Dat percentage is het laagste sinds 1966, toen dit soort statistieken voor het eerst serieus genoteerd werden.

Frankrijk verslaat Engeland in titanenduel

Engeland en Frankrijk behielden het vertrouwen in de elftallen die indruk maakten in de achtste finales. Les Bleus deden daarmee het meeste profijt in de openingsfase. Zij tikten het vlotst en klommen ook op voorsprong dankzij een bommetje van Tchouaméni van buiten de rechthoek.

 

Daarna mochten de Engelsen overnemen, en dat deden ze met verve. Vooral Kane liet zich gelden. Hij botste vanuit een scherpe hoek op Lloris, zag een schot afwijken en had misschien wel een strafschop moeten krijgen voor een onbehouwen overtreding van Upamecano.

 

Het Engelse vuur doofde uit met de rust in zicht, maar laaide erna weer fel op. Lloris zweefde een volley van Bellingham uit de bovenhoek. Na een heuse belegering moest Frankrijk toch kapituleren. Tchouaméni vloerde Saka en Kane jaste de strafschop haast dóór het net.

 

Frankrijk begreep plots dat het zelf ook nog wat moest tonen. Rabiot vond Pickford op zijn weg en een voor het overige bleke Mbappé denderde voor één keer langs Walker, al kwam er geen vervolg. Een al even matige Giroud miste een kwartier voor tijd een opgelegde kans, maar maakte dat snel goed door een harde voorzet van Griezmann in doel te verlengen.

 

De nieuwe voorsprong was nog geen reden om te ontspannen, want Hernandez liep dwaas in de rug van invaller Mount en stond een nieuwe strafschop toe. De zenuwen gierden ditmaal door de keel van Kane. Oog in oog met Lloris, zijn ploegmaat bij de Spurs, mikte hij hoog over.

 

Een uitgekookt en opgelucht Frankrijk speelde de wedstrijd daarna op métier uit. De Engelsen vliegen naar huis na een frustrerende avond, terwijl de Fransen zich mogen opmaken voor een halve finale tegen voormalige kolonie Marokko.

Fase per fase

90+12'

Afgelopen!

Frankrijk boekt een ticket voor de halve finale tegen Marokko, maar het ging niet van harte. Engeland was misschien wel de betere ploeg, en zal zich de gemiste strafschop van Kane beklagen.

90+11' tweede helft
90+10'

Rashford draait de vrije trap van de laatste kans nipt over.

90+9'

Rashford krijgt nog een prima kans, maar zijn vrije trap gaat net over

90+9'

Maguire lokt met zijn logge lijf nog een interessante vrije trap uit.

90+8'

Grealish komt Stones vervangen, maar hoeveel tijd krijgt hij nog om iets te forceren?

90+6'

Stones geraakt

Stones krijgt het volle gewicht van Giroud op zijn voet, en dat zijn toch wat kilo's. Dit moet echt pijn doen, want anders blijf je nu niet liggen.

90+5'
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
90+4'

Deschamps heeft vast nog een paar wissels klaar om een mogelijk Engels offensief te ontregelen of zelfs helemaal in de kiem te smoren.

90+1'

Acht minuten extra

Dat de Fransen meesters zijn in het stelen van seconden, daar kunnen de Rode Duivels van meespreken. Er komt wel heel wat toegevoegde tijd.

90+1'

extra time

Dat de Fransen meesters zijn in het stelen van seconden, daar kunnen de Rode Duivels van meespreken. Er komt wel heel wat toegevoegde tijd.

90+1'

8 - extra time

Er komen 8 minuten extra tijd bij.
90'

Maguire plant een elleboog in de nek van Griezmann en dat kost hem geel. Het is pas de eerste kaart voor een Engelsman op dit toernooi.

89'

Een wilde knal van Mount belandt in de tribune. Engeland heeft Mbappé zo goed als geneutraliseerd, maar balanceert op de rand van de uitschakeling.

87'
86'

Kane mist de gelijkmaker vanop de stip: "Ai ai, Harry Kane"

86'

Als Frankrijk het hier over de streep trekt, hebben ze toch geluk gehad.

Filip Joos
85'
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.