Ga naar de inhoud

Belgische voetbalbond moet Van Gaal misschien toch eens bellen: "Of ik stop? Zeg nooit nooit"

 di 6 december 2022 15:44
Louis van Gaal

De grootste zekerheid op het WK in Qatar tot nu: een persconferentie van Louis van Gaal levert een straffe stoot of opmerkelijke uitspraak op. Dinsdag zaaide Louis van Gaal onduidelijkheid over zijn eigen toekomst. "Of ik stop? Zeg nooit nooit." In België luisteren we mee.

Louis van Gaal maakt na het WK in Qatar plaats voor Ronald Koeman als bondscoach van Oranje. Wat hij daarna gaat doen, is onbekend. 

 

Van Gaal kwam in de zomer van 2021 na vijf jaar terug uit zijn voetbalpensioen om het noodlijdende Nederland naar het WK in Qatar te loodsen. Het verhaal gaat dat de Nederlandse voetbalbond hem wegplukte uit zijn Portugese vakantiehuis. 

 

Daarna volgende hij met succes Frank de Boer op als bondscoach.

 

Op de persconferentie dinsdag in Qatar kreeg de 71-jarige Nederlander de vraag of hij na het WK definitief stopt als trainer. "In principe wel", liet Van Gaal de deur op een kier. 

 

"Want ik heb deze functie in het belang van het Nederlands voetbal nog een keer aangenomen. Maar zeg nooit nooit. Je weet ook niet welke aanbiedingen er komen."

 

Zouden de vragen van onder meer Belgische journalisten over de vrijgekomen job van Belgische bondscoach dan toch in het hoofd van Louis van Gaal gekropen zijn?

"Ik ga niet zeggen hoe we Messi gaan opvangen"

Het zijn sowieso zorgen voor later. Vrijdag wacht eerst Argentinië. In 2014 schakelde Argentinië Nederland uit in de halve finale. Van Gaal hoopt op revanche. "Wij waren toen sterker, maar we verloren na strafschoppen. We willen dus revanche, ja."

 

De man om in het oog te houden bij Argentinië is uiteraard Lionel Messi. Van Gaal is onder de indruk van zijn toernooi in Qatar. "Hij steekt er ver bovenuit bij Argentinië." 

 

"Hij is zo'n speler die een wedstrijd met een individuele actie kan beslissen. In onze halve finale van het WK van 2014 in Brazilië heeft Messi wel geen bal geraakt."

Ik denk nog steeds dat het beste team het gemis van de allerbeste spelers van de wereld kan compenseren.

Louis van Gaal

In de koker van Van Gaal rijpt ongetwijfeld al dagen een nieuw plan om Messi af te stoppen. Uiteraard liet hij nog niet in zijn kaarten kijken.


"Voetbal is veel veranderd sinds die match in Brazilië. Natuurlijk ga ik nu niet zeggen of we een mannetje op Messi zetten of dat we hem in een zone gaan verdedigen. Ik ga de tegenstander toch niet wijzer maken."


Wat Van Gaal wel blijft herhalen aan iedereen die het wil horen: Nederland kan wereldkampioen worden. "Ik denk nog steeds dat het beste team het gemis van de allerbeste spelers van de wereld kan compenseren."


"Ik geloof dat een hecht team met een geweldige teamspirit het verschil kan maken. Maar ik weet ook dat topspelers een wedstrijd altijd kunnen beslissen."

Gerelateerd: