Ga naar de inhoud

Nog lang geen euforie in Nederlandse pers: "Geen schoonheidsprijs, wel tactisch feilloos"

 za 3 december 2022 18:19
Oranje speelt vrijdag zijn kwartfinale.

Kwartfinalist. Louis van Gaal houdt voorlopig woord en houdt Nederland op koers voor het hoogste goed. Wat vonden de Nederlandse media van de 3-1 tegen de VS in de 1/8e finales? Makkelijk en verdiend? Er is beterschap merkbaar, zo is het oordeel, maar van een hoerastemming is nog geen sprake. 

Algemeen Dagblad bestempelt Denzel Dumfries en Daley Blind als uitblinkers bij Oranje. 

 

"Counterend speelde het Nederlands elftal zich naar de laatste acht van de wereld, resulterend in een moeizame maar verdiende zege op de Verenigde Staten: 3-1. Zonder goed te spelen werd de kracht van dit Oranje voor het eerst echt zichtbaar, met dank ook aan de vleugelbacks."

 

De VS zaaide nog even paniek met de aansluitingstreffer, maar de 3-1 van Dumfries nam de twijfels weg.

 

"Die goal voelde bovenal als een opluchting. Even leek Oranje het zichzelf nog totaal onnodig moeilijk te maken in Doha, in een fase waarin de wedstrijd allang beslist had moeten zijn."

 

"Wederom zal het Nederlandse publiek niet bepaald in katzwijm zijn gevallen. Oranje hield de ruimtes bovenal klein, het gunde de bal aan de modale Amerikanen, en loerde een wedstrijd lang op de tegenaanval."

 

"Geen aanleiding misschien tot een schoonheidsprijs, maar tactisch pakte het feilloos uit. Juist tegen een tegenstander die wat meer vóóruit speelt, wordt de kracht van dit Nederlands elftal het best tot uiting."

 

"Het spel zal komende vrijdag onmiskenbaar beter moeten, maar efficiëntie kun je dit Nederlands elftal niet ontzeggen."

Wederom zal het Nederlandse publiek niet bepaald in katzwijm zijn gevallen. Oranje loerde een wedstrijd lang op de tegenaanval. Geen aanleiding misschien tot een schoonheidsprijs, maar tactisch pakte het feilloos uit. 

Algemeen Dagblad

De Telegraaf houdt het bij een droge kop. "Nederland in kwartfinale WK!"

 

"In de achtste finales rekende een efficiënt en gecontroleerd spelend Nederlands elftal zonder al te veel moeite af met de Verenigde Staten", schrijft de krant.

 

"Tegen Amerika liet het Nederlands elftal bij vlagen wel zien hoeveel kwaliteit er in de ploeg zit."

 

"Het Nederlands elftal kwam na de 3-1 niet meer in de problemen, waardoor weer het Oranje-overwinningslied ‘Wij houden van Oranje’ van André Hazes in het verre Doha door de speakers klonk en de spelers van Van Gaal de bekende cirkel rond de middenstip maakten, ditmaal in een hossende variant."

 

"De missie van Van Gaal om zijn carrière als bondscoach af te sluiten met een wereldtitel wordt vervolgd."

 

(lees voort onder de video)

"Vleugje totaalvoetbal en de waarde van de wingbacks"

Ook bij Voetbal International bewaren ze de lofzang nog even in het vriesvak. "Oranje naar de kwartfinale met Dumfries als grote uitblinker", titelt VI. 

 

"Aan de 1-0 ging een aanval met liefst twintig passes vooraf, meer dan bij iedere WK-goal van het Nederlands elftal sinds 1966."

 

"Dat was een mooie statistiek, die in de smaak zal vallen bij Nederlandse liefhebbers van aanvallend voetbal. Verder kwamen zij weinig aan hun trekken."

 

De NOS zag hoe "afwachtend Oranje met vleugje totaalvoetbal" in de kwartfinales staat.

 

"Het spel hield niet over, maar het Nederlands elftal heeft met een 3-1 overwinning op de Verenigde Staten beslag gelegd op een plek in de kwartfinales van het WK. Via twee bevliegingen kwam Oranje op 2-0 en na de Amerikaanse tegengoal werd het even spannend in Al Rayyan."

 

"Het ging vooraf over de amusementswaarde van het Nederlands elftal. Die was niet bijster hoog in de eerste drie groepsduels. Tegen de Verenigde Staten liet Oranje dan eindelijk een staaltje totaalvoetbal zien. Al was het slechts in een opwelling."

 

"Het vleugje totaalvoetbal, de waarde van de wingbacks en het debuut van Simons. Voldoende om naar uit te kijken voor de volgende ronde."

20 passes bij de 1-0: een mooie statistiek, die in de smaak zal vallen bij Nederlandse liefhebbers van aanvallend voetbal. Verder kwamen zij weinig aan hun trekken.

NOS
Gerelateerd: