Ga naar de inhoud

Nederland is eerste kwartfinalist op WK na zakelijke prestatie (met uitschieter) tegen VS

 za 3 december 2022 17:54
Nederland
einde
3-1
Verenigde Staten
 1. 10' - Doelpunt - Memphis Depay (1 - 0)
 1. 17:02 - Verv. Marten de Roon door Steven Bergwijn
 2. 75' - Verv. Sergiño Dest door DeAndre Yedlin
 3. 83' - Verv. Memphis Depay door Xavi Simons
 4. 87' - Geel - Frenkie de Jong
 5. 90+2' - Verv. Antonee Robinson door Jordan Morris
 6. 90+3' - Verv. Nathan Aké door Matthijs de Ligt
 7. 90+3' - Verv. Cody Gakpo door Wout Weghorst
FIFA Wereldkampioenschap - speeldag 1 - 03/12/22 - 16:00
timeiconplayerhomeTimehomeIconhomePlayerscoreawayPlayerawayIconawayTime
10'
Memphis Depay
10'
Memphis Depay
1 - 0

Feest bij Oranje. Nederland is de eerste kwartfinalist op het WK na een overtuigende prestatie tegen de VS. Vooral de openingsgoal in de 3-1-zege was wondermooi. Denzel Dumfries kroonde zich tot de onverwachte sleutelfiguur met twee assists en de verlossende treffer. Wacht straks het Argentinië van Messi op Louis van Gaal en co?

Nederland - Verenigde Staten in een notendop

 • Sleutelmoment: Na een paar minuten botst Pulisic van dichtbij op Noppert. Een Amerikaanse voorsprong had deze wedstrijd een heel andere aanblik kunnen geven en had de Nederlanders gedwongen om een heel ander gezicht te tonen.
 • Man van de Match: Met twee assists en de bevrijdende 3-1 valt er niet naast Denzel Dumfries te kijken. De rechtsachter was dus betrokken bij drie goals in een WK-match, en dat deden bij Nederland enkel Johan Cruijff en Rob Rensenbrink hem voor. Geen fout gezelschap.
 • Opvallend: Louis van Gaal is in elf WK-wedstrijden als coach nog steeds ongeslagen, als we strafschopseries buiten beschouwing laten. De langste reeks zonder nederlaag is van Felipe Scolari. Die verloor pas in zijn dertiende match bij Brazilië, de beruchte 7-1 tegen Duitsland.

Nederland boezemt USA angst in

De Verenigde Staten hadden in de groepsfase indruk gemaakt met hun energieke voetbal en begonnen ook tegen een wat slaperig Nederland fel. Pulisic verscheen al vroeg voor de neus van Noppert, die uitpakte met een knappe beenveeg.

 

Oranje antwoordde in de tiende minuut met een heerlijk uitgespeeld doelpunt. Gakpo stuurde Dumfries weg en die bood Memphis de 1-0 aan. Meteen ging het slot op de grendel. Als een boa constrictor wrong Nederland al het leven uit de wedstrijd. De Amerikanen durfden niet voluit te pressen, uit vrees om in het mes te lopen.

 

Weah blies een comateuze eerste helft op het einde leven in met een harde knal op Noppert. Het was echter opnieuw aan de overkant dat de goal viel. Dumfries leverde een kopie af van zijn assist bij de 1-0. Deze keer mocht Blind afwerken.

Dumfries stelt kwalificatie Oranje veilig

De tweede helft begon met een Amerikaans offensiefje. Ream had pech dat de bal op zijn knie viel, Pulisic mikte mak op Noppert en McKennie vuurde over. Tussendoor verschalkte Zimmerman wel bijna zijn doelman.

 

Gaandeweg herstelde Nederland de totale controle over de wedstrijd. "Een masterclass in resultaatvoetbal", noemde Stef Wijnants de klinische prestatie van Oranje. Maar in voetbal moet je altijd rekening houden met het onverwachte. Zo werkte de zeer beperkte invaller Wright met een ongewild geniale baltoets de 2-1 over Noppert. De Amerikanen bruisten plots weer van de energie.

 

Gelukkig voor onze noorderburen was Dumfries er nog. Volledig vergeten aan de tweede paal nam hij de twijfel helemaal weg met de 3-1. Nederland kwam niet meer in de problemen en neemt het in de kwartfinale op tegen de winnaar van Argentinië-Australië.

Bekijk hieronder de goals

Fase per fase

90+7' tweede helft
90+7'

Einde!

Een uitgekookt Nederland gaat naar de kwartfinales! De Amerikanen maakten het eventjes spannend, maar echt twijfel over de uitkomst was er na de vroege 1-0 nooit.

90+4'

Van Gaal doodt de tijd met een dubbele wissel. Weghorst en De Ligt krijgen een paar minuutjes.

90+3'
90+3'
90+2'
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
90+2'
wissel
90+1'

6 - extra time

Er komen 6 minuten extra tijd bij.
90'

Simons en Bergwijn tikken in de grote rechthoek, maar het duurt allemaal te lang.

89'

Slotoffensief?

De Amerikanen zijn spaarzamer omgesprongen met hun benzine dan in de groepsfase. Ze moeten nog iets in de tank hebben zitten om er een spannende slotfase van te maken.

87'
86'

Zimmerman is niet de speler om atletische toeren uit te halen. Zijn hoekige omhaal vliegt ver naast.

85'

Ondertussen is Simons ingevallen. Dit is zijn debuut voor Oranje.

83'
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
83'

Man van de match Dumfries tikt moederziel alleen aan de tweede paal de 3-1 binnen

83'
82'

Daar is Dumfries!

De backs van Nederland doen het weer! Blind kruipt in de rol van aangever, Dumfries is moederziel alleen aan de tweede paal de afwerker. Geen twijfel mogelijk, hij is de man van de match.

82'