Ga naar de inhoud
FIFA Wereldkampioenschap
speeldag 3

FIFA Wereldkampioenschap klassement

ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Marokko
7
3
2
0
1
4
1
2
Kroatië
5
3
1
0
2
4
1
3
België
4
3
1
1
1
1
2
4
Canada
0
3
0
3
0
2
7
ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Marokko
0
0
0
0
0
0
0
2
Kroatië
0
0
0
0
0
0
0
3
België
0
0
0
0
0
0
0
4
Canada
0
0
0
0
0
0
0
ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Marokko
0
0
0
0
0
0
0
2
Kroatië
0
0
0
0
0
0
0
3
België
0
0
0
0
0
0
0
4
Canada
0
0
0
0
0
0
0

WK-podcast: "Martinez creëerde dit klimaat bij Rode Duivels door sterren te pamperen"

 ma 28 november 2022 08:54

Op zoek naar verklaringen voor de collectieve deconfiture van de Rode Duivels op het WK voetbal. Een opdracht waar Filip Joos en Stef Wijnants zich vandaag aan wagen in de WK-podcast. "Het is enigszins verwacht", meent het duo. Daar heeft de basisplek van Eden Hazard - "het gif voor de groep" - iets mee te maken.

Klimaatcrisis door bepampering

De partij tegen Marokko bezorgde elke Belg een kater. Konden Stef Wijnants en Filip Joos vredevol slapen? "Ik niet", deelt Joos. "Maar dat kwam door een sterke espresso." Zijn collega lukte het wel, mits de hulp van een biertje.

 

Volgens Wijnants was het resultaat enigszins "verwacht". Een jammerlijke zaak tegen een matige ploeg als Marokko. "Ik ben blij voor iedereen die het land een warm hart toedraagt, maar het is "maar" Marokko, hé", deelt Joos. "Die gaan eruit in de 1/8e finales."

Het signaal dat je geeft door Eden Hazard te zetten, is gif voor je groep.

Filip Joos

Op zoek naar een oorzaak voor de collectieve deconfiture, dan maar. 

 

"Er is een klimaat gecreëerd waarin we het niet vreemd vinden dat een onklopbare keeper zich twee keer aan dezelfde vrijschop stoot, en waarin een alziende middenvelder met oogkleppen voetbalt", opent Joos. "Dat zegt alles." 

 

"Dat klimaat komt er door pampering. Het signaal dat je geeft door Eden Hazard te zetten, is gif voor je groep. In elke teamsport ter wereld draait het om hoe eerlijk je bent. En als je eerlijk bent, kan je Hazard niet zetten."


Wijnants pikt in op de analyse van zijn collega-commentator: "Ik vraag me af of dat gevoel leeft in de groep. "Zet onze kapitein niet, want dan kunnen we niet winnen." Bedoelt Vertonghen dat?"


"Neen", zegt Joos. "Ik denk dat Vertonghen het over de quote van De Bruyne heeft. Maar Vertonghen moet beseffen dat hij niet twee keer "ik moet zwijgen, want anders..." kan zeggen. We bejubelen hem erom, want een goede verstaander heeft maar een half woord nodig. Bij de tweede keer denk je: zeg het dan."

Wat nu?

En, nu? Welke opties hebben de Rode Duivels nog om deze parabolisch scheve situatie toch om te buigen?

 

"De enige optie die de Duivels nu hebben is elkaar naar de strot vliegen in een groepsgesprek", vermoedt Filip Joos. "Ook al lossen die op het veld niets op."

Stef Wijnants ziet het iets somberder in: "Onze sterren, De Bruyne en Courtois, hebben het opgegeven." 

Gerelateerd: