Ga naar de inhoud

Tom Boudeweel: "Veel Rode Duivels waren te laat op de afspraak, ze hebben Martinez in de steek gelaten"

Tom Boudeweel en Roberto Martinez.

Tom Boudeweel zat gisteren in het Ahmad Bin Ali Stadion als radiocommentator voor de wedstrijd van de Rode Duivels tegen Canada. Ook hij is geschrokken van het niveau van de Belgen, maar geeft de hoop niet op. "Frankrijk is vier jaar geleden ook wereldkampioen geworden met klinisch voetbal." Peter Vandenbempt vult aan: "Het was gewoon slecht."

Talisman Dendoncker

Veel dingen die we op voorhand hebben gezegd, zijn ook uitgekomen. Dat heeft wel wat losgemaakt, want ik heb heel veel berichten gekregen. Wat we voorspeld hebben is toch uitgekomen. Het beste team heeft gisteren verloren.

 

Er valt natuurlijk veel te zeggen over met wie we hebben gespeeld. De grootste verrassing is dat Leander Dedoncker gestart is. Hij kwam niet in de plannen van de bondscoach voor de voorbije vier wedstrijden, dat vonden we heel raar.

 

Maar anderzijds hebben we ook nog nooit verloren met Dendoncker in het team. Die jongen heeft al 30 wedstrijden gespeeld met de Rode Duivels en 24 ervan hebben we gewonnen. Misschien is hij de talisman die we altijd moeten inzetten, ook voor de volgende wedstrijd.

 

Voor het overige viel wel wat te zeggen voor de opstelling van bondscoach Roberto Martinez. Ik denk dat veel mensen het ook zo zouden gedaan hebben. Alleen hebben veel jongens hem in de steek gelaten.

 

Als we na Egypte spraken van een wake-upcall, dan denk ik dat veel jongens door die wake-upcall geslapen hebben en gewoon te laat op de afspraak zijn gekomen. Er zijn heel veel Duivels door de mand gevallen. 

Als we na Egypte spraken van een wake-upcall, dan denk ik dat veel jongens door die wake-upcall geslapen hebben en gewoon te laat op de afspraak zijn gekomen.

Tom Boudeweel

Doelpunt gemaakt uit één kans

Ik denk dat Michy Batshuayi gedaan heeft wat hij al heel vaak gedaan heeft: een doelpunt maken uit één kans. Want dat moeten we ook zeggen: België heeft slechts één kans gehad.


De tweede die we moeten vermelden is natuurlijk Thibaut Courtois, die een penalty stopte na tien minuten. Als je dan op achterstand komt - dat is natuurlijk wat als? - tegen die kwieke Canadezen die goed de ruimte bespeelden en tegen die defensie die gewoon goed speelde om de nul te houden, dan wordt het nog moeilijker.

 

Van onze verdediging mogen we zeggen dat ze onverzettelijk hebben gespeeld, maar we zijn het toch niet gewoon dat ze zomaar ballen wegtrappen. Ze werden natuurlijk ook niet geholpen door het middenveld. Axel Witsel en zeker Youri Tielemans, dat was toch veel te weinig?!

Axel Witsel en zeker Youri Tielemans, dat was toch veel te weinig?!

Tom Boudeweel

Lat niet meer zo hoog voor Hazard

Eden Hazard heeft dan weer een stapje vooruit gezet. Het was degelijk in het uur dat hij gespeeld heeft, maar we leggen de lat ook niet zo hoog meer voor Hazard. Als je vergelijkt met vier jaar geleden, waar hij op Luka Modric na misschien wel de beste speler van het WK was, dan is er nog altijd een groot verschil.

 

De enige gelijkenis met vier jaar geleden is dat hij weer in de eerst helft heel vaak onderuit geschoffeld is. We hopen natuurlijk dat Hazard stap voor stap vooruit gaat, het enige probleem is dat je niet zoveel wedstrijden hebt. Als je wereldkampioen wil worden, dan heb je er maar 7, Dus als dat zo kleine stapjes zijn, dan is hij misschien nog iets beter tegen de finale, maar ik denk niet dat we die gaan halen.

 

Kevin De Bruyne vond zijn verkiezing tot Man van de Match niet terecht en dat was het ook niet. Hij zei zelf dat hij niet goed was. Je ziet dat hij een gevoelsvoetballer is en een liefhebber is.  Als het niet loopt, dan raakt hij gefrustreerd en dat zie je ook aan zijn spel. 

 

Hij blijft een van de beste spelers ter wereld, maar zijn passes waren niet goed en dan was er ook nog die discussie met Toby Alderweireld. Je zag aan zijn lichaamstaal dat hij niet tevreden was. Dat wordt nu wel een beetje met de mantel der liefde bedekt door de zege, maar het feit dat hij zo gefrustreerd was, zegt toch veel over de wedstrijd.

 

De sociale media van voetbalclubs tonen soms eens wat er in de kleedkamers gebeurt tijdens zo'n wedstrijd. Wel ik wil dat ook wel eens zien van de Rode Duivels van gisteren en niet de gecensureerde versie.

Het feit dat De Bruyne zo gefrustreerd was, zegt toch veel over de wedstrijd.

Tom Boudeweel

Marokko en Kroatië meer op tempo van Belgen

Canada heeft sowieso een andere speelstijl dan Marokko en Kroatië, onze volgende tegenstanders. Ze zijn jong en hebben veel drive. Ze bleven ook gaan en zijn heel hongerig. 

 

Als je de wedstrijd tussen Kroatië en Marokko eerder op de dag zag: het was eigenlijk een draak van een wedstrijd, meer op het tempo van de Belgen. Misschien is dat net iets beter voor de Duivels, dat moeten we zondag zien. 

 

Het belangrijkste na de wedstrijd tegen Canada blijven de drie punten. Én het feit dat België zondag al gekwalificeerd kan zijn voor de volgende ronde. 

 

Dat was vier jaar geleden ook de sleutel van het succes van Frankrijk: de nul houden en slechte wedstrijden over de streep trekken.  Ze zijn op basis van het klinisch afwerken en de clean sheets wereldkampioen geworden. Maar ik denk niet dat alle tegenstanders zo slecht op doel gaan trappen als Canada gisteren.

Ik denk niet dat alle tegenstanders zo slecht op doel gaan trappen als Canada gisteren.

Tom Boudeweel

Peter Vandenbempt: "Het was gewoon slecht"

Ook Peter Vandenbempt was erbij in Doha. Hij deelt de mening van Kevin  De Bruyne, die vond dat de wedstrijd "niet goed genoeg was". "Ik zou zeggen dat dat nog zacht uitgedrukt is", klinkt het bij de commentator op radiozender MNM.

 

"Het was gewoon slecht. Enkel door een enorme dosis meeval, een uitstekende Courtois en de Canadezen die het nalieten hun kansen af te werken, heeft België dat overleefd."

 

"Wat we vooraf gevreesd hadden is ook allemaal uitgekomen. Alleen: ze hebben gewonnen en daar draait het op een WK om. Je kan ook spelen zoals de Duitsers: die waren een uur weergaloos en hebben toch verloren."

 

Wat moet anders? "Om te beginnen moeten ze nog maar de helft van de energie van de Canadezen proberen te tonen. Op klasse en flair willen de Belgen het doen, maar daar zijn we niet goed genoeg meer voor. Er zijn ook een paar spelers door de mand gevallen, collectief en individueel moet het veel en veel beter. Want zo ga je geen drie of vier keer ontsnappen."

Je kan ook spelen zoals de Duitsers: die waren een uur weergaloos en hebben toch verloren.

Peter Vandenbempt