Ga naar de inhoud
FIFA Wereldkampioenschap
speeldag 1

Mo Messoudi, onze mol bij Marokko: "Belgen zullen de strijd op de flanken moeten winnen"

 za 26 november 2022 19:48

Hoe kunnen de Rode Duivels Marokko kloppen? Onze mol Mo Messoudi geeft een inkijk in het plannetje - én vooral de gaten in het plannetje - van onze volgende tegenstander op het WK. Zo wacht er een tactisch steekspel op de flanken. "Daar schuilt het grootste gevaar", klinkt het.

Toen de Belgen vooral gefocust waren op de wedstrijd van de Rode Duivels tegen Canada, analyseerde Mo Messoudi die dag ook de wedstrijd van Marokko. De Antwerpse voetbalanalist met Marokkaanse roots geeft een tactische inkijk in het Marokkaanse geheel.

 

"Ze zetten een defensief sterk en solide blok neer. Ze dwingen je eigenlijk om rond het blok, langs de flanken te spelen. En nét daar schuilt het gevaar", zag Messoudi.

 

"Vooraan missen ze een diepe spits die in vorm is. Youssef En-Nesyri heeft het al vaak goed gedaan, maar dit seizoen mist hij wat speelminuten. De voornaamste dreiging komt dus vooral van de flanken."

 

"Daar is Ziyech de grote man. De andere wingers Boufal en ex-Barcelona Abde Ezzalzouli  hebben onmiskenbaar goede voeten, maar maakten niet de beste beurt tegen Kroatië. Daar kunnen de Marokkanen dus ook met een verrassing komen ."

Belgen zullen de passie en agressiviteit van de Marokkanen moeten matchen

Mo Messoudi

Ook op de flanken achteraan lopen er met Achraf Hakimi van PSG en Noussair Mazraoui van Bayern München twee smaakmakers rond bij de Marokkanen. 

 

"Als ze fit zijn, spelen ze een cruciale rol in het elftal. Ze speelden een defensief goede wedstrijd tegen Kroatië, maar normaal gezien kunnen zijn met hun aanvallende impulsen ook voor dreiging zorgen. Ze brengen enorm veel energie en dynamiek in het elftal."

 

"De Belgen zullen dus een tandje bij moeten steken om de passie en agressiviteit van hen - en de volledige Marokkaanse selectie - te matchen."

De Canadezen deden de Rode Duivels in de eerste wedstrijd vooral pijn met hun hoge druk. "Ook dat zullen de Marokkanen wel gezien hebben."

 

"Daarenboven beseffen ze ook dat ze deze wedstrijd absoluut moeten winnen. Daarvoor zullen ze meer kansen moeten creëren dan tegen Kroatië. We kunnen niet voorspellen hoe ze gaan spelen, maar het zou me niet verrassen wanneer ook zij België hoog zullen vastzetten."

 

En jawel, ook daar spelen de flanken opnieuw een cruciale rol. "Tegen Canada stonden de Belgische wingbacks veel te hoog, waardoor ze in de opbouw te weinig een optie waren. Er werd vaak met de vinger naar het middenveld gewezen, maar ook daarom liep het uitvoetballen vaak stroef."

 

"Als ze de strijd op die flanken dus kunnen winnen én zo het middenveld ademruimte kunnen geven, kan je achter het hoge blok van de Marokkanen ruimte vinden en gevaarlijk zijn."

 

"Daar loopt met Kevin De Bruyne, Eden Hazard of Michy Batshuayi heel wat gevaar rond."

Gerelateerd: