Ga naar de inhoud

Ecuador laat Nederlandse ambities wankelen: "Op deze manier word je geen wereldkampioen"

 vr 25 november 2022 19:28
Louis van Gaal
Louis van Gaal zag dat het niet goed genoeg was.

Matig, slordig en loom. Een eerste analyse uit het Nederlandse kamp is snoeihard na het gelijkspel tegen Ecuador. Dat moet bondscoach Louis van Gaal ook toegeven: "Zij waren strijders, wij niet fel genoeg. Dat kan niet als je wereldkampioen wil worden."

Werk aan de winkel bij onze noorderburen. "Nederland speelde heel matig, we mogen blij zijn met gelijkspel", klinkt het bij NOS-analist Rafael van der Vaart na de wedstrijd.

 

"Aan de bal was het te slordig. De spelers zagen er vermoeid uit, zelfs loom. Een volledig tekort aan energie."

 

Louis van Gaal gaat gedeeltelijk akkoord met die stellingen van de ex-international. "Zij waren vandaag strijders en wij waren niet fel genoeg", zegt de bondscoach. 

 

"De hele wedstrijd lang was Ecuador veel feller. Dat heeft te maken met hun fysieke kwaliteiten en daar hadden we het moeilijk mee. Als je wereldkampioen wil worden, moet je daar mee om kunnen."

Gelukkig halen we nog een resultaat en hebben we de groep nog in handen.

Virgil van Dijk

Ook in balbezit was het bij momenten belabberd bij Oranje. Kapitein Virgil van Dijk krijgt de volle laag voor een opeenstapeling aan laterale ballen.

 

"Ze waren feller in het middenveld, waar wij steeds de bal verloren", zoekt de verdediger naar antwoorden. "Ecuador heeft van die bijters die je op de hielen zitten. Daar moeten we slimmer mee omgaan."

 

Slimmer, of vooral sneller? "Ons tempo lag zeker te laag in balbezit. In balverlies konden ze ook te makkelijk counteren. Gelukkig halen we nog een resultaat en hebben we de groep nog in handen."

 

Met 4 op 6 en als gedeelde groepsleider drukt Nederland nog niet de paniekknop in. "Maar we moeten snel op zoek naar een balans tussen aanval en verdediging", weet Van Gaal.

 

De weg naar de wereldtitel wordt een van hard werken voor Oranje.

Gerelateerd: