Ga naar de inhoud

Minstens 3.000 euro betaald en bewust van controverse: fans Rode Duivels aangekomen in Qatar

Fans van de Rode Duivels in Qatar.

Touch down in Qatar. Met veel zijn de supporters van de Rode Duivels ter plaatse niet, maar ze hopen dat het een unieke ervaring wordt. In de eerste plaats sportief, al beseffen ze allemaal dat ze later ook altijd de vraag zullen krijgen hoe het "nu echt was in Qatar".

Sporza wachtte woensdagochtend een groep Belgische supporters op die hun tenten hebben opgeslagen in Dubai en voor elke wedstrijd van de Rode Duivels een uur op het vliegtuig zitten om in Qatar te geraken.

 

"De infrastructuur in Qatar is door de FIFA en de overheid opgeëist", verklaart Paul Van den Brande, een van de fans. "Alles is daardoor heel duur geworden in Qatar en we hadden geen zin om in de barakken te logeren, waar nu veel over te doen is op sociale media."

 

"Een normaal hotel in Dubai, plus een vlucht naar hier is dan goedkoper. Bovendien is er in Dubai ook meer te doen."

 

Of het voor Paul een rol speelt, weten we niet, maar Dubai staat ook bekend als meer Westers gezind. Zo is er in bars en restaurants makkelijker alcohol te vinden. Al is ook Dubai geen goedkope bestemming.

 

Van deze groep fans heeft iedereen minsten 3.000 euro betaald. "Ons basishotel en tickets kosten een paar duizend euro’s. Daarna maak je het zo duur als je zelf wil", zegt Paul, die niet van plan is een heel jaarloon uit te geven tijdens het WK. 

Controversiële reis

Veel Belgische fans zullen er vanavond niet zijn in Qatar. Dat was niet anders in Rusland. Een WK-avontuur komt altijd met een stevig prijskaartje, maar dat deze editie extra gecontesteerd is, speelt zeker een rol. 

 

Ook wie er wel is, is zich daar bewust van. "Het is niet normaal dat de FIFA deze locatie heeft gekozen en ook de timing voelt vreemd aan", zegt Paul. "Maar het is de FIFA die de verantwoordelijkheid heeft genomen om naar hier te komen en zijn verantwoordelijkheid moet blijven nemen."

 

"Als fans zijn we hier om ons land te steunen, niet om te rebelleren. Natuurlijk zit het wel in ons achterhoofd."

Ik probeer vooral met open blik naar Qatar te kijken.

Belgische fan in Qatar

Eenzelfde dubbelzinnigheid horen we bij Alice Van Meerbeeck. "Ik hou van nieuwe culturen en het avontuurlijke aspect van dit soort reizen."

"Anderzijds is er veel te doen om mensenrechten en het statuut van vrouwen. Ik probeer er vooral met een open blik naar te kijken. Zoals ik altijd doe als ik naar een nieuwe cultuur reis. Zonder vooroordelen."

 

"Wat mijn eerste indrukken zijn? Er zijn veel gesluierde vrouwen, zoals verwacht. Dat er geen alcohol is, vind ik zelf geen probleem. Het gevaar bestaat inderdaad wel dat je in je sportief enthousiasme de rest vergeet."

 

"Elke WK valt er iets op te merken", herinnert Paul zich van zijn vorige twee WK-reizen. "Dat was niet anders in Rusland en Brazilië."

Nu al geboekt tot en met de finale

Sportief is de wedstrijd tegen Canada meteen belangrijk voor de Rode Duivels. In theorie is Canada de minst sterke ploeg van de groep en een zege is dus noodzakelijk. Ook voor het goede gevoel. 

 

"Ik ben eerder realist dan optimist, dus we zullen meteen vol aan de bak moeten tegen Canada", zegt Tim Allaerts. "Met onze mix van overblijvers van de Gouden Generatie en jong talent moet het in principe wel lukken."

 

"Elk WK kent verrassingen en ik denk dat België een verrassing kan zijn. Als we de juiste spelers in vorm opstellen."

 

Paul weigert mee te gaan in de negativiteit rond de kansen van de Rode Duivels, die hij in België merkt. Hij volgt de Duivels al jaren bij uitwedstrijden. 

 

"Het is aan de coach om de mix van ervaring en jong talent goed op het veld te zetten. En het is aan ervaren spelers als De Bruyne en Courtois om de ploeg te dragen."

 

"Met top vier zou ik blij zijn, maar ik heb geboekt tot en met de finale."