Ga naar de inhoud

Halle en Leuven zijn in 2024 start- en aankomstplaats van WK gravelbike

Gravelbiken heeft de laatste jaren enorm aan populariteit gewonnen.

Het WK gravelbike in 2024 voert de gravelrijders van Halle naar Leuven. Organisator Golazo heeft de start- en aankomstplaats vandaag officieel bekendgemaakt.

Eind september raakte al bekend dat de organisatie van het WK gravelbike van 2024 werd toegewezen aan ons land. Vandaag werden Halle en Leuven onthuld als start- en aankomstplaats.

 

De renners zullen tussen Halle en Leuven de Brabantse Wouden van west naar oost doorkruisen. Het gaat langs het Hallerbos en het Zoniënwoud naar het Meerdaalwoud. Daar werken de eliterenners meerdere keren een lus af alvorens te finishen in Leuven.

 

De organisatie voorziet fandorpen bij start en aankomst. Een concrete datum voor het WK is er nog niet, maar het zal in oktober 2024 plaatsvinden, wellicht het weekend van 5 en 6 oktober.

Het gedetailleerde parcours moet ook nog worden uitgestippeld, maar vast staat dat de renners in de Brabantse Wouden mogen crossen.

 

"Met de grote bosboulevards is het een ideale locatie", zegt medeorganisator Erwin Vervecken. De organisatie stapt naar eigen zeggen met een "blanco blad" naar het Agentschap Natuur en Bos, om in volledige samenspraak de koers vast te leggen.

 

Voor mannen elite zou de wedstrijd tussen de 150 en de 160 kilometer bedragen, voor de vrouwen gaat het richting 130 à 140 kilometer. Dat is minder dan dit jaar, maar er wordt gemikt op minstens 70 à 80 procent offroadwegen, waar er dat in Italië slechts de helft was. Ook het aantal hoogtemeters mag van de organisatie verhoogd worden tegenover dit jaar.

In 2023 ook al het eerste BK

Organisator Golazo kon verder ook bekendmaken dat het allereerste BK gravelbike op 15 oktober 2023 zal plaatsvinden in Oud-Heverlee, een gemeente ten zuiden van Leuven. Het BK wordt zo een eerste kennismaking met het WK-parcours en de lokale ronde in het Meerdaalwoud.

 

Gianni Vermeersch, die zich vorige maand in Italië tot allereerste wereldkampioen gravelbike kroonde, kijkt al uit naar het 1e BK. "Na de eerste wereldkampioen ook de eerste Belgische kampioen in het gravel worden, daar wil ik voor gaan", laat Vermeersch weten.


"Het WK noteer ik ook al met stip. Ik ken de regio van een aantal cyclocrossen in het verleden. Hier valt een zeer mooi parcours uit te stippelen met ook best wat hoogtemeters. Spek naar mijn bek, ik kijk er al naar uit en ik zal niet de enige zijn."