Ga naar de inhoud

Nina Derwael: "WK-brons een troostprijs? Dan ken je er niks van" en "Derwael-element misschien schrappen"

Nina Derwael keert met een bronzen WK-medaille terug naar huis.

Na een afwezigheid van 15 maanden schitterde Nina Derwael als vanouds op het hoogste podium. Met een bronzen medaille op het WK in Liverpool liet de olympische kampioene zich opnieuw van haar beste kant zien. De aanloop naar het WK 2023 en Parijs 2024 kan nu écht beginnen. Zonder het Derwael-element?

Met de derde plaats aan de brug is Nina Derwael op het WK met een uitroepteken weer aan het firmament verschenen. In een interview met Sporza blikt de 22-jarige turnster voldaan terug op haar wereldkampioenschap.

 

"Het WK is een rollercoaster geweest. Iedereen kwam met een goed gevoel naar Liverpool, maar we zijn snel geconfronteerd met enkele tegenslagen. Zo was er de blessure van Noémie Louon en verliepen de kwalificaties niet zoals we wilden."

 

De Belgische vrouwen wisten zich niet te plaatsen voor de teamfinale met de beste 8 landen ter wereld. 

 

"We zijn met onze neus op de feiten gedrukt, ook als team. Met wat we hier op het WK gedaan hebben, mogen we niet tevreden zijn. We hebben daar over gesproken en ik hoop nu dat het voor het hele team duidelijk is waar we naartoe willen."

"We hebben daarna wel goed getraind, zagen een goeie allroundfinale met Lisa Vaelen en Maellyse Brassart en dan nog mijn toestelfinale en die van Lisa op de sprong. Het is dus een WK met ups en downs geworden."

"Het Derwael-element misschien schrappen"

Op haar eigen finale, die op de brug, blikt Derwael met gepaste trots terug.


"Als je mij enkele maanden geleden had gezegd dat ik op het WK brons zou pakken, zou ik daar meteen voor getekend hebben. Maar als mensen nu schrijven dat brons een troostprijs is, dan begrijpen ze onze sport niet."

"Dit WK-brons is totaal geen troostprijs. Je krijgt waar je voor werkt en wat je verdient. Zaterdag heb ik terecht níet het goud en terecht níet het zilver bemachtigd. Dit brons was momenteel het hoogst haalbare."

"Dit is voor mij het begin van een nieuwe cyclus. Na 15 maanden heb ik nog eens een wedstrijd geturnd en ik ga naar huis met brons. Hoe kun je dan ontevreden zijn? Vier jaar geleden zou iedereen van vreugde staan springen hebben met WK-brons. Ik heb het er toch wat moeilijk mee dat dit afgedaan wordt als een troostprijs, het is een innerlijke frustratie."

 

Belangrijk voor de toekomst van Derwaels oefening: er is heel wat discussie over het Derwael-element. In die mate zelfs dat het element wel eens uit haar opbouw zou kunnen verdwijnen. De score voor het element wordt met 0,2 punt lager gewaardeerd dan vroeger.


"Het is een moeilijk thema. Of ik het kan uitleggen? Het is heel technisch. Ze hebben beslist dat je in je halve draai moet zitten voor je de brug neemt. Terwijl ik mijn brug pak en dan snel op mijn rug draai. Dat is een compleet andere techniek."

 

"Ik zou voortaan sneller mijn benen moeten sluiten, want zo lang die open zijn, kan ik niet echt een draai inzetten. Ik moet het allemaal nog wat uitzoeken."


"Misschien zal ik het Derwael-element schrappen en iets anders zoeken. We worden ertoe gedwongen. Bij de mannen is die regel ook ingevoerd, met als gevolg dat niemand dat element nu nog doet..."

Toch overheerst de positiviteit. "Ik ben blij dat ik aan dit WK meegedaan heb. Het was een beetje een vuurdoop en een reality check. Het is een goeie tussenstap geworden naar het WK 2023 in Antwerpen."

 

"Het vuur en de passie zijn er nog. Dit WK geeft een enorme boost. Ik heb genoten van elke training die ik hier gedaan heb en heb bewezen dat ik nog atijd bij de wereldtop hoor. Aan mij om nu weer een stapje hoger te gaan."