Ga naar de inhoud

Nina Derwael grijpt naast 3e wereldtitel en pakt BRONS aan brug, Lisa Vaelen knap 6e op sprong

Derwael werd voor een knappe oefening niet beloond met een derde wereldtitel.

Nina Derwael heeft op de brug met ongelijke leggers naast een derde wereldtitel gegrepen. Onze landgenote turnde een knappe oefening, maar schoot tekort om voor winst mee te doen. Lisa Vaelen turnde zich eerder op de dag naar een heel knappe 6e plaats op de sprong.

Derwael moet zich tevreden stellen met brons

Nina Derwael moest zaterdag in Liverpool voor een Belgisch orgelpunt op het WK turnen zorgen. De tweevoudige wereldkampioene en regerende olympische kampioene aan de brug was met twijfels naar het WK afgezakt, maar had zich desondanks toch als tweede voor de finale geplaatst.


In die brugfinale zorgde de Amerikaanse Shilese Jones meteen voor een richtscore. Met een knappe oefening en een score van 14.766 deed ze een gooi naar goud, Derwael was gewaarschuwd.


Onze landgenote kwam als zesde de mat op. Met krachtige en elegante bewegingen leverde ze een knappe oefening af, ook in de afsprong was er amper een foutje te bemerken. Maar Derwael, die in Liverpool haar eerste wedstrijd sinds de Spelen turnde, moest zich tevreden stellen met een score van 14.700. Minder dan Jones, geen goud.


Zilver was zo plots het hoogst haalbare, maar de Chinese Xiaoyuan Wei verblufte iedereen nog met een fenomenale oefening: met een score van 14.966 greep ze het goud. Derwael - die nog tevergeefs haar score zou hebben aangevochten - veroverde brons.

Vaelen knap zesde op de sprong

Eerder op de dag had Lisa Vaelen voor ons land de finaledag geopend op de sprong. Het 18-jarige talent had zich als achtste geplaatst voor de finale, elk gewonnen plekje zou bonus zijn.

 

Met haar eerste sprong zette Vaelen meteen de toon: met een score van 14.266 zou ze zelfs de derde beste sprong van de finale afleveren. Maar bij haar tweede sprong zou ze zichzelf moeten overtreffen om kans te maken op de top vijf. 

 

Dat lukte uiteindelijk net niet: met een tweede sprong van 13.200 en een gemiddelde van 13.733 werd ze knap zesde. Een bevestiging van haar progressie op het nummer.

WK turnen
17:50
Derwael: "Heel tevreden met wat ik vandaag heb kunnen laten zien"
17:41
Brons voor Derwael

Ook Luo Rui, de laatste in de rij gaat in de fout. Derwaels klacht zou ondertussen verworpen zijn, onze landgenote verovert brons.

17:38

De Chinese Xiaoyuan Wei verbluft met een fenomenale 14.966-score. Het goud lijkt voor haar weggelegd, enkel haar landgenote Luo Rui kan er nog over gaan.

Derwael heeft ondertussen haar D-score, die de moeilijkheid van haar oefening bepaalt, aangevochten. Als ze gevolgd wordt, kan ze nog twee tienden van een punt extra krijgen, en springt ze nog over Jones.

17:36
Geen derde wereldtitel voor Derwael, wel medaille?
17:35
Geen goud voor Derwael

Nina Derwael gaat niet over de score van Shilese Jones. Met een score van 14.700 schiet onze landgenote net tekort. Er is toch ontgoocheling te bespeuren op het gezicht van Derwael. 

17:33
Derwael is op de afspraak!

Nina Derwael stelt niet teleur en levert een erg knappe oefening af. Onze landgenote oogt tevreden, zal het voldoende zijn voor goud? 

17:32

Ook de Duitse Elisabeth Seitz levert een knappe oefening af. Met haar score van 14.366 heeft ze voorlopig zilver beet, maar zonder ongelukkigen valt ze straks naast de medailles. Tijd voor Nina Derwael nu!

17:23

Sanna Veerman, de tweede Nederlandse in de finale, turnt een solide oefening, maar met een score van 14.166 zal ze niet in de buurt van de medailles komen. Vier gymnastes gehad, nog vier te gaan.

17:17
Amerikaanse Jones met richtscore

Shilese Jones, de tweede gymnaste in de rij, doet het uitstekend. Met haar score van 14.766 doet ze zelfs beter dan Derwael in de kwalificaties. Onze landgenote weze gewaarschuwd.

Na Jones doet de Nederlandse Naomi Visser het heel wat minder. Ook zij lost de brug en mag een kruis maken over een goede score.

17:11

Rebeca Andrade opent de finale, maar dat loopt niet bepaald gesmeerd voor de Braziliaanse. Ze lost de brug en staat al snel terug met haar voetjes op de grond. Da's al één concurrente minder voor Derwael.

17:01
Tijd voor Derwael!

De finalistes in de finale aan de brug betreden de zaal. Het is tijd voor Nina Derwael.

Kan onze landgenote een derde wereldtitel aan de brug veroveren? Kijk nu live op Eén of via de livestream.

16:00
Lisa Vaelen: "We hebben echt veel geleerd"
15:51
Lisa Vaelen: 6e

Lisa Vaelen heeft deze kans met beide handen gegrepen. De Belgische presteerde nog beter dan tijdens de kwalificaties en sprong in de finale naar een knappe 6e plaats met een gemiddelde van 13.733. Om 17 uur is Nina Derwael aan zet aan de brug met ongelijke leggers.

15:50
Bekijk de twee sprongen van Lisa Vaelen
15:49
Vaelen voorlopig vijfde met 13.733

Ook de tweede sprong van Vaelen is goed uitgevoerd. Opnieuw beter dan eerder deze week. Met een score van 13.200 springt (gemiddeld: 13.733) onze landgenote naar een voorlopige 5e plaats.

15:48
Een mooie prestatie van Vaelen. En alweer een ervaring rijker
Inge Van Meensel
15:33
14.266!

Lisa Vaelen staat! Haar eerste sprong gaat een pak beter dan in de kwalificaties. Toen kreeg onze landgenote 14.2. De jury heeft ook progressie gezien en kent Vaelen 14.266 toe.

15:10
De winnende oefening van Regini-Moran