Ga naar de inhoud

Jupiler Pro League klassement

ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Anderlecht
41
5
3
2
0
8
6
2
Club Brugge
39
5
4
0
1
13
3
3
Union
38
5
1
4
0
7
8
4
KRC Genk
34
5
3
1
1
5
6
5
Antwerp
29
5
1
4
0
1
8
6
Cercle Brugge
29
5
1
2
2
5
8
ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Anderlecht
9
3
3
0
0
6
1
2
Club Brugge
9
3
3
0
0
10
1
3
Union
0
2
0
2
0
3
5
4
KRC Genk
7
3
2
0
1
4
2
5
Antwerp
0
2
0
2
0
0
4
6
Cercle Brugge
1
2
0
1
1
1
2
ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Anderlecht
0
2
0
2
0
2
5
2
Club Brugge
4
2
1
0
1
3
2
3
Union
3
3
1
2
0
4
3
4
KRC Genk
3
2
1
1
0
1
4
5
Antwerp
3
3
1
2
0
1
4
6
Cercle Brugge
4
3
1
1
1
4
6

"Je ziet veel nieuwe dingen bij Anderlecht": Franky Van der Elst overschouwt de eerste speeldag

 ma 25 juli 2022 15:49
Van der Elst
Wat viel Franky Van der Elst op op de eerste speeldag?

Meteen veel om over na te kaarten. De openingsspeeldag van de Jupiler Pro League bracht commotie, oude zekerheden en nieuwe smaakmakers met zich mee. Franky Van der Elst geeft zijn eerste indrukken van de topclubs. "Dit was zeker niet het beste Anderlecht, maar in tegenstelling tot de vorige jaren pakken ze nu wél de drie punten."

"Na één match al foute beslissingen door VAR"

Lang heeft het niet geduurd voor de VAR weer klachtenmailtjes kreeg. Na Standard - KAA Gent waren vooral de Buffalo's niet te spreken over de wedstrijdleiding.

 

Onder meer duidelijk hands van Emond en een foutieve tussenkomst van Bodart bleven zonder gevolg. "De VAR had daar moeten ingrijpen", vindt ook Van der Elst.

 

"Het is eigenlijk jammer. Amper tien dagen geleden was er nog een presentatie van het Referee Department en na één match heb je al het gevoel: "Oei, daar is misschien niet de juiste beslissing genomen.""

KAA Gent had deze match altijd over de streep moeten trekken.

Franky Van der Elst

Van der Elst vond overigens wel dat Standard - 75 minuten met tien - zijn puntje niet gestolen had. "Ze speelden met veel enthousiasme en goeie wil. Vooral Raskin en Amallah waren echt wel goed. De vraag is of er genoeg kwaliteit is om op termijn te presteren. Momenteel is dat volgens mij niet het geval."

 

"KAA Gent kan alleen maar teleurgesteld zijn. Als je 75 minuten tegen tien speelt, moet je een match zoals deze toch over de streep kunnen trekken."

"Situatie De Ketelaere vervelend voor iedereen"

De eerste echte topper van het seizoen vond plaats in Jan Breydel. Club trok na een spektakelmatch aan het langste eind tegen Genk. "En daar mocht het vooral Simon Mignolet voor bedanken", benadrukt Van der Elst.

 

"Brandon Mechele kende een bijzonder moeilijke middag. Ik heb hem zelden zó een povere match zien spelen. Dessers troefde hem vaak af één-tegen-één. Maar of het probleem enkel achteraan lag? Vaak was er ook een te kleine buffer voor hem."

 

"Genk profiteerde daarvan, maar vergat de kansen af te maken. En na 4 of 5 gemiste mogelijkheden begint dat natuurlijk in het hoofd te spelen. Dat zag je vooral toen Dessers alleen op Mignolet af mocht - de doelman had daar mentaal de bovenhand."

Jutgla debuteerde zonder goal, maar die volgen ongetwijfeld nog.

Franky Van der Elst

Van der Elst zag de aanvallers van blauw-zwart een veel betere indruk maken. "Jutgla toonde zich heel beweeglijk en een harde werker. Zonder goals, maar die volgen ongetwijfeld nog. Dit was een mooi debuut."

 

"De eerste treffer van Skov Olsen was dan weer fantastisch.  En ook zijn tweede was een echte klassegoal. Al was het vooral niet slim van Paintsil om die penalty weg te geven."

 

Er niet bij zondag: Charles De Ketelaere. Het goudhaantje van Club krijgt mentale rust na zijn (voorlopig?) afgesprongen transfer naar AC Milan.

 

"Een vervelende situatie voor iedereen, maar vooral voor De Ketelaere - ik snap dat zo'n jonge kerel nerveus is. Toch ben ik ervan overtuigd dat het wel in orde komt. Het is nog een maand voor de transfermarkt sluit."

"Logisch dat het nog niet perfect loopt bij Anderlecht"

Het tijdperk-Mazzu bij Anderlecht is begonnen met een zege. Al moest de recordkampioen wel tot het einde knokken om die over streep te trekken tegen KV Oostende.

 

"Zeker in de tweede helft had Anderlecht het moeilijk", aldus Van der Elst. "Vooral fysiek door de hitte. Ze lieten het initiatief aan KV Oostende, maar die kregen de bal niet tussen de palen. Het duurde tot de laatste vijf minuten voor Anderlecht zelf weer kon dragen. Dat was een beetje mager..."

 

Van der Elst zag wel dat de stijlbreuk tussen Kompany en Mazzu groot is. "Het blijft toch opvallend dat Trebel aan de aftrap stond", grijnst de analist. "Wie had dat nog gedacht? Je ziet veel nieuwe dingen bij Anderlecht. Perfect loopt het nog allemaal niet, maar dat is logisch."

"Ondanks dat Anderlecht verre van op zijn best was, grepen ze wel de drie punten. Dat lukte de voorbije jaren vaak niet. Ze zijn dus meteen "mee" bovenaan het klassement. Dat is belangrijk."

 

"Nu wordt het zaak om als geheel te groeien én punten te blijven halen. Want anders zal er ongetwijfeld snel gezeur komen vanop de tribunes."

"Frey laat zich niet zomaar opzij zetten"

Antwerp heeft vertrouwen getankt voor zijn cruciale Europese terugmatch tegen Drita. Tegen KV Mechelen vond Frey twee keer de weg naar doel.

 

"Heel belangrijk voor de ploeg van Mark van Bommel", knikt Van der Elst. "Want in het heenduel tegen Drita deed Antwerp toch een beetje denken aan vorig seizoen. Met weinig dreiging - en dat tegen een matige ploeg uit Kosovo. Daarom was deze overwinning cruciaal met het oog op donderdag."

 

"Op zich vind ik het wel fijn dat Frey meteen twee goals maakt. Die toont duidelijk dat hij zich niet zomaar opzij laat zetten door nieuwkomer Vincent Janssen."

Gerelateerd: