Ga naar de inhoud

De utopie van Anderlecht is gesneuveld: nu moet er gewonnen worden

Vanavond barst de strijd weer los in de Jupiler Pro League. Na een trainerscarrousel staan heel wat ploegen voor een spannende eerste schooldag. Wie kan de hegemonie van Club Brugge doorbreken? Een overzicht van de grootste titelkandidaten bij de competitiestart. Vandaag onder de loep: Anderlecht.

The Process is niet meer. 

 

Anderlecht is stilletjes van zijn roze wolk gegleden na de aanstelling van Vincent Kompany. De verloren bekerfinale en teleurstellende play-offs van vorig seizoen waren er te veel aan.

 

Afgestapt van de gedachte dat voetbal moet zijn zoals in gloriejaren, blijft er een doel over: er moet gewonnen worden. Het bestuur ziet in Mazzu, die RSCA vier keer klopte vorig seizoen, daarvoor de ideale man met een plan.

 

Al wordt ook hij nog steeds geketend aan een financiële put.

Van de transfermaand juli kunnen de Anderlechtsupporters - naar goede gewoonte - enig enthousiasme opwekken. Zirkzee en Kouamé vertrokken, twee gehuurde Football Manager-wonderkids moeten het gat opvullen.

 

Sebastiano Esposito liet zich al opmerken in de voorbereiding. De twintiger van Inter krijgt het gezelschap van leeftijdsgenoot Fábio Silva, die Wolverhampton voor een jaartje verlaat.

 

Anderlecht rekent nog steeds - maar minder radicaal dan vroeger - op eigen jeugd. Debast en Delcroix zijn certitudes achterin, maar voor het overige blijft de ploeg van Mazzu met veel vraagtekens rondlopen.

 

Kan Arnstad een veelbelovend seizoenseinde bevestigen? Of wordt dit het definitieve doorbraakseizoen van Verschaeren? En stel je voor dat de uit de gratie gevallen Trebel een sleutelpion wordt...

Grootste versterking: Fábio Silva

Aangekocht voor een monsterbedrag van 40 miljoen euro.

 

Fábio Silva verruilde Porto voor de Portugese landingsbasis in de Premier League: Wolverhampton. Als verjaardagscadeau kreeg het 20-jarige wonderkind een rijpingsjaar bij Anderlecht cadeau.

 

Daar is paars-wit niet rouwig om. Door zijn flitsende acties en records die hij opstapelde - als jongste debutant en doelpuntenmaker bij Porto - loert de vergelijking met Cristiano Ronaldo om de hoek. Krijgt het Lotto Park binnenkort de geboorte van een superster te zien?

Inkomend  
Ishaq Abdulrazak Norrköping  
Nilson Angulo LDU Quito  
Fábio Silva Wolverhampton  
Sebastiano Esposito Inter  
Noah Sadiki RSCA Futures  
Mohaammed Dauda** Cartagena  
Mustapha Bundu** Aarhus  
Timo wellenreuther** Willem II  
Adrien Trebel** Lausanne  
Aristote Nkaka** SK Beveren  
UItgaand  
Josh Cullen Burnley  
Elias Cobbaut Parma  
Michel Vlap Twente  
Kenny Saief Neftchi Baku  
Joshua Zirkzee Bayern München  
Christian Kouamé Fiorentina  
Lisandro Magallan Ajax  
Zakaria Bakkali Zonder club  

Resultaten in voorbereiding

  • Anderlecht - STVV: 0-1
  • Anderlecht - Roda JC: 6-0
  • Anderlecht - Nordsjaelland: 3-1 en 1-0
  • Anderlecht - Lyon: 2-3 en 3-0

Quote uit de voorbereiding

"We willen zo snel mogelijk competitief zijn", zei Felice Mazzu nog op trainingskamp in Nederland. "Het belangrijkste is nu om een team te creëren dat een titel wil winnen."

 

Daarom test de trainer alle mogelijke opties bij paars-wit. En dus ook Adrien Trebel. De verguisde middenvelder mocht zowaar nog eens proeven van een basisplek in de voorbereiding. Wordt hij opnieuw een belangrijke pion in Mazzubal?

Het belangrijkste is nu om een team te creëren dat een titel wil winnen.

Felice Mazzu

Competitiestart

  • 24/07: Anderlecht - KV Oostende
  • 30/07: Cercle Brugge - Anderlecht
  • 07/08: Anderlecht - Seraing
  • 14/08: STVV - Anderlecht