De utopie van Anderlecht is gesneuveld: nu moet er gewonnen worden

  Vanavond barst de strijd weer los in de Jupiler Pro League. Na een trainerscarrousel staan heel wat ploegen voor een spannende eerste schooldag. Wie kan de hegemonie van Club Brugge doorbreken? Een overzicht van de grootste titelkandidaten bij de competitiestart. Vandaag onder de loep: Anderlecht.

  The Process is niet meer. 

   

  Anderlecht is stilletjes van zijn roze wolk gegleden na de aanstelling van Vincent Kompany. De verloren bekerfinale en teleurstellende play-offs van vorig seizoen waren er te veel aan.

   

  Afgestapt van de gedachte dat voetbal moet zijn zoals in gloriejaren, blijft er een doel over: er moet gewonnen worden. Het bestuur ziet in Mazzu, die RSCA vier keer klopte vorig seizoen, daarvoor de ideale man met een plan.

   

  Al wordt ook hij nog steeds geketend aan een financiële put.

  Van de transfermaand juli kunnen de Anderlechtsupporters - naar goede gewoonte - enig enthousiasme opwekken. Zirkzee en Kouamé vertrokken, twee gehuurde Football Manager-wonderkids moeten het gat opvullen.

   

  Sebastiano Esposito liet zich al opmerken in de voorbereiding. De twintiger van Inter krijgt het gezelschap van leeftijdsgenoot Fábio Silva, die Wolverhampton voor een jaartje verlaat.

   

  Anderlecht rekent nog steeds - maar minder radicaal dan vroeger - op eigen jeugd. Debast en Delcroix zijn certitudes achterin, maar voor het overige blijft de ploeg van Mazzu met veel vraagtekens rondlopen.

   

  Kan Arnstad een veelbelovend seizoenseinde bevestigen? Of wordt dit het definitieve doorbraakseizoen van Verschaeren? En stel je voor dat de uit de gratie gevallen Trebel een sleutelpion wordt...

  Grootste versterking: Fábio Silva

  Aangekocht voor een monsterbedrag van 40 miljoen euro.

   

  Fábio Silva verruilde Porto voor de Portugese landingsbasis in de Premier League: Wolverhampton. Als verjaardagscadeau kreeg het 20-jarige wonderkind een rijpingsjaar bij Anderlecht cadeau.

   

  Daar is paars-wit niet rouwig om. Door zijn flitsende acties en records die hij opstapelde - als jongste debutant en doelpuntenmaker bij Porto - loert de vergelijking met Cristiano Ronaldo om de hoek. Krijgt het Lotto Park binnenkort de geboorte van een superster te zien?

  Inkomend  
  Ishaq Abdulrazak Norrköping  
  Nilson Angulo LDU Quito  
  Fábio Silva Wolverhampton  
  Sebastiano Esposito Inter  
  Noah Sadiki RSCA Futures  
  Mohaammed Dauda** Cartagena  
  Mustapha Bundu** Aarhus  
  Timo wellenreuther** Willem II  
  Adrien Trebel** Lausanne  
  Aristote Nkaka** SK Beveren  
  UItgaand  
  Josh Cullen Burnley  
  Elias Cobbaut Parma  
  Michel Vlap Twente  
  Kenny Saief Neftchi Baku  
  Joshua Zirkzee Bayern München  
  Christian Kouamé Fiorentina  
  Lisandro Magallan Ajax  
  Zakaria Bakkali Zonder club  

  Resultaten in voorbereiding

  • Anderlecht - STVV: 0-1
  • Anderlecht - Roda JC: 6-0
  • Anderlecht - Nordsjaelland: 3-1 en 1-0
  • Anderlecht - Lyon: 2-3 en 3-0

  Quote uit de voorbereiding

  "We willen zo snel mogelijk competitief zijn", zei Felice Mazzu nog op trainingskamp in Nederland. "Het belangrijkste is nu om een team te creëren dat een titel wil winnen."

   

  Daarom test de trainer alle mogelijke opties bij paars-wit. En dus ook Adrien Trebel. De verguisde middenvelder mocht zowaar nog eens proeven van een basisplek in de voorbereiding. Wordt hij opnieuw een belangrijke pion in Mazzubal?

  Het belangrijkste is nu om een team te creëren dat een titel wil winnen.

  Felice Mazzu

  Competitiestart

  • 24/07: Anderlecht - KV Oostende
  • 30/07: Cercle Brugge - Anderlecht
  • 07/08: Anderlecht - Seraing
  • 14/08: STVV - Anderlecht