3. 41' - Geel - Noe Dussenne
  1. 57' - Geel - Kostas Laifis
  2. 84' - Verv. Lucas Noubi Ngnokam door Damjan Pavlovic
Jupiler Pro League - speeldag 1 - 22/07/22 - 20:46

Gent en Standard moeten beiden vrede nemen met een punt in de openingswedstrijd van de Jupiler Pro League. Standard speelde 75 minuten met een man minder, maar wist de Gentse verdediging toch twee keer te verschalken.

Standard - Gent in een notendop:

• Sleutelmoment: Na 15 minuten werd Standard-verdediger Calut met een tweede gele kaart van het veld gestuurd. De wedstrijd kreeg een heel nieuwe dimensie want de thuisploeg moest maar liefst 75 minuten met een man minder overleven.

• Man van de match: Tarik Tissoudali was andermaal een kwelduivel voor de Luikse verdediging. Met zijn gekende dribbels, het overzicht én een doelpunt was hij de belangrijkste speler voor Gent.

• Opvallend: Voor het 10e jaar op rij kan Gent zijn openingswedstrijd niet winnen. Geen fijne statistiek voor de Buffalo's.

Standard en Gent hadden beiden duidelijk zin in het nieuwe seizoen. De wedstrijd begon erg onderhoudend met kansen voor beide ploegen.

Na een kwartier kreeg de openingswedstrijd een volledig nieuwe wending, want Calut werd na een tweede gele kaart onherroepelijk uitgesloten door scheidsrechter Lawrence Visser.

Het dreigde een moeilijke wedstrijd te worden voor Ronny Deila en co. De Luikenaars moesten nog 75 minuten met een man minder overleven.

Maar de thuisploeg bleef goed voetbal op de mat leggen en kwam er vaak snel en snedig uit. Na een penaltyfout van Torunarigha kreeg Amallah zelfs de uitgelezen kans om zijn ploeg op voorsprong te brengen. De Marokkaan trapte de bal koeltjes binnen. 1-0 voor het 10-koppige Standard.

Vlak voor de rust vroeg Gent ook om de bal op de stip te leggen. Een vrije trap streelde de arm van Emond in het muurtje, maar Visser en de VAR zagen er geen graten in. Voer voor discussie. De Luikenaars doken de rust in met een 1-0 voorsprong.

Gent vergeet zichzelf te belonen in tweede helft

Na de rust voerden de bezoekers de druk nog een stuk op. Met succes, want op het uur viel dan toch de gelijkmaker. Tissoudali werkte koeltjes af.

Gent ging verder op hun elan en klom dan uiteindelijk toch op voorsprong. Lemajic kopte het leer voorbij Bodart.

Gent kon controleren en de match rustig uitspelen, maar liep in de slotfase toch nog tegen de gelijkmaker aan. Standard-kapitein Dussenne kopte een voorzet nog staalhard voorbij Davy Roef.

Beide ploegen moeten dus vrede nemen met een gelijkspel. Al zal Standard dat waarschijnlijk sneller doen dan Gent.

Tissoudali: "We speelden niet volwassen genoeg"

Darko Lemajic (Gent):  "Het was een zware match. We verliezen twee keer onze concentratie en geven zo een domme penalty en de late gelijkmaker weg. Dat is erg spijtig, want we waren dominant. Dat moeten we analyseren.
Ik ben natuurlijk blij met mijn goal, maar had liever gewonnen."

Hugo Cuypers (Gent):  "Ik ben heel teleurgesteld. We waren dominant en geven het in de laatste minuten toch nog weg. We moeten nog verder bouwen en werken aan automatismen."

Tarik Tissoudali (Gent): "Het is pijnlijk en onnodig om vandaag gelijk te spelen. We moeten volwassen genoeg zijn om deze match uit te spelen en dat hebben we niet gedaan."

"Er liepen vandaag te veel details mis. Dat moeten we analyseren. We willen meedoen voor de titel en dan moet dit beter."

Noah Ohio (Standard): "Het is heel mooi om vandaag mijn debuut te maken. Het had natuurlijk nog mooier geweest om met 11 man te spelen."

"Het publiek was fantastisch en ik ben heel dankbaar voor hun steun. Ik ben hier nog maar een week, maar ik voel dat deze ploeg nooit opgeeft! "

Deila: "Ik ben heel trots op de jongens"

Peter Balette (Gent): "We zijn natuurlijk ontgoocheld. Dat eerste doelpunt mag niet vallen, maar in de tweede helft doen we het toch goed. Het is zuur dat we dan niet scherp blijven. Dit is niet iets dat we elke week gaan zien, want we hebben een sterke verdediging."

Ronny Deila (Standard):  "Het was een wedstrijd om te onthouden. Er was een geweldige sfeer in het stadion en we waren als ploeg heel gedisciplineerd.Ik ben heel trots op de jongens."

"Het middenveld was heel belangrijk vandaag. Selim (Amallah) was outstanding. We moeten nog veel wedstrijden spelen, maar dit is een mooi begin."

22:42

Visser fluit af. De bewogen openingswedstrijd eindigt in een gelijkspel! 2-2.

90+9' tweede helft
90+5'

Geen strafschop, maar wel een hoekschop voor Gent. Kapitein Kums heeft zijn bedenkingen.

90+4'

De VAR gaat een kijkje nemen want Bodart had Torunarigha toch stevig geraakt. Krijgt deze match nog een andere wending?

90+2'

Gent begint aan een onverwacht slotoffensief. Een indraaiende hoekschop wordt weg gebokst door Bodart en hij raakt daarbij de Duitser in het aangezicht. De medische ploeg moet even een handje komen helpen.

90+1'

89'

2-2

Te vroeg gesproken want daar is opeens Noë Dussenne! De kapitein kopt een voorzet staalhard tegen de netten.

88'

Gent blijft het balletje rondspelen en lijkt niet meer in de problemen te komen. Standard lijkt niet meer bij machte om nog iets te veranderen aan deze stand.

82'
81'

Het was niet makkelijk voor Gent, maar de bezoekers lijken de match nu toch in een definitieve plooi te hebben gelegd.

79'

1-2!

Dan toch de goal voor Gent! Darko Lemajic doet waar hij voor in de ploeg staat en kopt de bal voorbij Bodart! Ngoy laat zich aftroeven.

75'

Wat kan Gent nog forceren? Ze hebben veel balbezit maar spelen weinig echt grote kansen bij mekaar.

73'

Emond kan niet verder na een eerder opgelopen pijntje in de eerste helft. De Belg wordt naar de kant gehaald voor nieuwe aanwinst Ohio. Ook Balikwisha mag nog 20 minuten meedoen. Hij komt in de plaats van Donnum.

69'

Bijna de 1-2! Tissoudali dribbelt door een bos benen en legt dan mooi af naar Ngadeu. De inzet van de verdediger wordt geweerd door een Standard-been.

66'

Gent blijft domineren, maar heeft moeite om kansen te creëeren.

Tom Boudeweel
61'

Tissoudali maakt de 1-1

Daar is dan toch de goal! Lemajic kopt de bal tegen een verdediger en de bal valt zo voor de voeten van Tissoudali. Die twijfelt niet en jaagt de 1-1 tegen de netten.

59'

Tissoudai tegen de lat!

Noë Dussenne komt goed weg! De kapitein gaat klagen bij de lijnrechter en krijgt een gele kaart onder de neus geschoven. De daaropvolgende vrije trap wordt door Tissoudali op de lat gekopt!